ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σαρώνουν τα κρούσματα – Τί θα γίνει με τα μέτρα

Σαρώνουν τα κρούσματα – Τί θα γίνει με τα μέτρα

Η καταγραφή των κρουσμάτων του τελευταίου 24ωρου (που “μετράνε” από τις 3 μ.μ. το μεσημέρι κάθε μέρας μέχρι τις 3 μ.μ. της επομένης) δείχνει ότι αυτά θα ξεπεράσουν σήμερα τις 18.000 πιθανόν και τις 20.000 με αποτέλεσμα να θεωρείται πολύ πιθανόν η κυβέρνηση να επισπεύσει τη λήψη μέτρων πριν την Πρωτοχρονιά, δηλαδή να εφαρμοστούν από αύριο όσα θα ίσχυαν μετά τις 3 Ιανουαρίου. Παράλληλα ίσως εξαγγελθούν και πρόσθετα μέτρα.

Όμως, η εκτίναξη δεν πρέπει λογικά να προκαλεί έκπληξη στην κυβέρνηση, αφού χθες είχαμε 9.284 κρούσματα με μόλις το ένα τέταρτο των τεστ που γίνονται συνήθως, κάτι “παραδοσιακό” για τα Σαββατοκύριακα με τα μειωμένα τεστ. Αυτό το νούμερο ήδη από χθες σήμαινε ότι σήμερα με τα συνήθη τεστ (πάνω από 550.000) οι νέες λοιμώξεις θα εκτινάσσονταν αριθμητικά.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορεί την κυβέρνηση για ολιγωρία: «Την περασμένη Τετάρτη οι επιστήμονες με ενημέρωσαν για την αναμενόμενη εξέλιξη των κρουσμάτων την εβδομάδα των εορτών. Ζήτησα την άμεση εφαρμογή μέτρων. Αναρωτιέμαι, στο Μαξίμου δεν ήξεραν; Ή ήθελαν να είναι ευχάριστοι παρά ωφέλιμοι; Πολύ λίγοι για την κρισιμότητα των στιγμών» αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σε συνέντευξή του προς την ΕΡΤ σήμερα το πρωί είπε ότι ίσως τα μέτρα επαναξιολογηθούν υπό το πρίσμα του υψηλού αριθμού που καταγράφεται το τελευταίο 24ωρο και ίσως εφαρμοστούν νωρίτερα από τις 3 Ιανουαρίου. «Το πρωί ενημερωθήκαμε όπως κάθε μέρα για την πορεία των τεστ και φαίνεται ότι σήμερα θα ξεπεράσουν τις 15.000», είπε ο κ. Πλεύρης. «Θα τα παρακολουθήσουμε σήμερα ίσως και αύριο. Αύριο η επιτροπή θα επαναξιολογήσει την κατάσταση, όλα είναι ανοιχτά προς επαναξιολόγηση παρότι θα θέλαμε τα μέτρα να εφαρμοστούν μετά τις 3 Ιανουαρίου»

Όχι επιπλέον μέτρα 

Συμπλήρωσε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων δεν αποτυπώνεται προς το παρόν στο σύστημα υγείας και ότι «τα μέτρα που πήραμε, και τα οποία αρκούν, θα δούμε αν πρέπει να τα φέρουμε νωρίτερα. Όταν ρωτήθηκε αν θα εφαρμοστούν επιπλέον μέτρα, αρνήθηκε ότι θα χρειαστούν, γιατί εκτιμά ότι η Όμικρον δείχνει ήπια και μάλλον δεν θα επιβαρύνει το σύστημα υγείας. Πιθανόν όμως να κοπεί και η μουσική από τις 11 το βράδυ όπως είχαν εισηγηθεί οι ειδικοί.

Επέμεινε περισσότερο στους νέους που νοσούν ασυμπτωματικά και ζήτησε πάλι στο τραπέζι της οικογένειας τα παιδιά, οι νέοι και οι 30άρηδες να μην έρθουν σε επαφή με παππούδες και γιαγιάδες, γιατί η Όμικρον μπορεί να είναι επικίνδυνη για τους ηλικιωμένους. «Δεν έχει ολοκληρωθεί η αποσυμφόρηση του τέταρτου κύματος και το σύστημα υγείας είναι σχετικά πιεσμένο, οπότε ακόμα και αν η Όμικρον είναι ήπια, θα επιβαρύνει ένα ήδη πιεσμένο σύστημα υγείας. Βλέπουμε αύξηση κρουσμάτων της τάξης το 200% και 300% ενώ η Δέλτα προκαλούσε το πολύ αύξηση της τάξης του 20%. Από αυτό το 200% θα έχουμε και αύξηση νοσηλειών», είπε.

Απέκλεισε το lockdown πάντως, όχι όμως και τη λήψη επιπλέον μέτρα. Ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος είπε ότι το επόμενο δεκαήμερο θα επανεξεταστούν και τα μέτρα που ισχύουν για τα σχολεία. Εξάλλου η τηλεργασία σε ποσοστό 50% που εξαγγέλθηκε για το δημόσιο, λογικά ισχύει και για τους εκπαιδευτικούς.

Είναι ήπια η Όμικρον;

Τα νούμερα δείχνουν αδιαμφισβήτητα πλέον ότι η Όμικρον “είναι εδώ” και η Ελλάδα θα έχει την δική της εικόνα για το πόσο επιθετική ή ήπια είναι η συγκεκριμένη μορφή του κορονοϊού. Στη Βρετανία και στην Κύπρο η εικόνα που σχηματίζεται είναι σχετικά ευμενής, όμως επειδή τα περισσότερα άτομα που έχουν προσβληθεί είναι σχετικά νέοι άνθρωποι τα συμπεράσματα δεν είναι διόλου απόλυτα.

Η ηπιότητα των συμπτωμάτων δηλαδή μπορεί να οφείλεται στο νεαρό της ηλικίας και όχι στην “ήπια φύση” του νέου στελέχους. Κατά κανόνα η αντικειμενική επιθετικότητα της νόσου φαίνεται με σαφήνεια μόνον όταν αρχίσουν τα πολλά κρούσματα σε ηλικιωμένους και ευπαθείς.

Προς το παρόν στην Ελλάδα έχουμε μείωση των κρουσμάτων στις μεγάλες ηλικίες (μόνον το 6% του συνόλου των ημερησίων νέων λοιμώξεων), όμως αυτό οφείλεται στην τρίτη δόση και στο ότι αντιμετωπίζαμε έως τώρα την Δέλτα. Δεν ξέρουμε σε ποιο βαθμό θα αλλάξει αυτό το ποσοστό με την Όμικρον να εξαπλώνεται ραγδαία, ειδικά στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη και στην Κρήτη.

Τί δείχνουν τα λύματα

Στην Θεσσαλονίκη είχε παρατηρηθεί μια σημαντική αποκλιμάκωση, που αιφνιδιαστικά “πάτησε φρένο” και τα κρούσματα άρχισαν πάλι να ανεβαίνουν απότομα. Η εικόνα αυτή δυστυχώς συνάδει και με τις αναλύσεις στο ιικό φορτίο των λυμάτων της πόλης, που δείχνουν ισχυρή παρουσία της Όμικρον.

Αλλά και τα λύματα της Αττικής δείχνουν δεκαπλασιασμό της παρουσίας της. Ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, μιλώντας στο Mega, ανέφερε ότι οι αναλύσεις των λυμάτων δείχνουν πως τα μισά κρούσματα στην Αττική πλέον αφορούν τη μετάλλαξη Όμικρον, επαληθεύοντας τη μεγάλη μεταδοτικότητά της.

«Όταν είχαμε 1.600 κρούσματα στην Αττική και ξαφνικά αυτά πήγαν στις  4.000, δεν μπορεί να είναι Δέλτα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής. «Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα που θα έχει επικρατήσει η Όμικρον θα διαπιστώσουμε αν η μεγάλη εξάπλωση θα αποτυπωθεί σε βαριές νοσηλείες»,  σημείωσε και ο καθηγητής πνευμονολογίας Στέλιος Λουκίδης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι