ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Περισσότερες από 1.000.000 υπογραφές για τα Τέμπη – Αποκάλυψη από Μ. Καρυστιανού

Περισσότερες από 1.000.000 υπογραφές για τα Τέμπη – Αποκάλυψη από Μ. Καρυστιανού

Ξεπέρασαν το 1.000.000 οι υπογραφές πολιτών στο ψήφισμα της Μαρίας Καρυστιανού, μητέρας θύματος στα Τέμπη και προέδρου του Συλλόγου θυμάτων, με το οποίο ζητείται η έναρξη των διαδικασιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Η ίδια σε συνέντευξη της είναι “καταπέλτης” για την κυβέρνηση και τη λειτουργία της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα. «Ανεπαρκής, ψεύτης, αλαζόνας και επικίνδυνος» είναι ο πρώην υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Αχ. Καραμανλής, σύμφωνα με τα λεγόμενα της στην εφημερίδα “Δημοκρατία”.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών 2023 μιλά με τα σκληρότερα λόγια για την κυβέρνηση και τη λειτουργία της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα, καθώς έναν χρόνο μετά το έγκλημα των Τεμπών εκτιμά πως όποιες ενέργειες γίνονται για την αποκάλυψη της αλήθειας οφείλονται μόνο στην πίεση που ασκούν οι συγγενείς των θυμάτων και πως η κυβέρνηση δείχνει σπουδή αποκλειστικά στην συγκάλυψη της υπόθεσης.

Η συνέντευξη της

Η κυβέρνηση προχώρησε στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή με στόχο, υποτίθεται, να βοηθήσει να λάμψει η αλήθεια και να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί που πρέπει. Από την πλευρά σας, εκτιμάτε πως βοηθά σε αυτό τον σκοπό;

Το μόνο όφελος που έχω δει από την Εξεταστική Επιτροπή είναι ότι βγήκαν κάποια πράγματα δημόσια, και ουσιαστικά αποκαλύφθηκε εν μέρει η κατάντια. Μίλησαν άνθρωποι που περιμέναμε να πουν σημαντικά πράγματα, έλεγαν ανακρίβειες ή ψεύδη ή έλεγαν «δεν γνωρίζω, δεν απαντώ». Από αυτή την άποψη δηλαδή, ότι εκτέθηκαν δημοσίως, θεωρώ ότι είναι κάτι καλό που βγήκε από την Εξεταστική. Φυσικά, η επιτροπή δεν ολοκλήρωσε τις εργασίες της, δεν κλήθηκαν ποτέ οι ουσιώδεις μάρτυρες που έπρεπε να δώσουν απαντήσεις. Στην πραγματικότητα, φάνηκε πως η επιτροπή δεν έγινε με σκοπό έρευνας, δεν έγινε με σκοπό να αποκαλυφθεί η αλήθεια, αλλά πάρα πολύ βιαστικά. Εχω όμως την αίσθηση ότι, επειδή οι ανακριτές έστειλαν στην Εξεταστική Επιτροπή τη δικογραφία, η Βουλή θα είναι υποχρεωμένη να αποφασίσει να ξανασυσταθεί το σώμα και να ελέγξει τη δικογραφία, οπότε πιστεύω ότι θα έχουμε μια συνέχεια.

Επί έναν χρόνο όλοι εμείς ως πολίτες αλλά κι εσείς ως συγγενείς των θυμάτων περιμέναμε κάποιες πειστικές απαντήσεις από τον πρώην υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Κώστα Αχ. Καραμανλή. Πώς κρίνετε τα λεγόμενά του;

Είδα έναν άνθρωπο ο οποίος προφανώς δεν έχει μετανιώσει για τίποτα απ’ ό,τι έχει κάνει, έναν άνθρωπο ανίκανο να καταλάβει το μέγεθος του τραγικού αυτού συμβάντος. Παρέμεινε αλαζόνας γιατί πιστεύει ότι δεν θα τιμωρηθεί και, φυσικά, είπε ψεύδη, ανακρίβειες. Δηλαδή, η παρουσία του και ως ενός πολιτικού ανθρώπου ήταν πολύ υποτιμητική για όλους μας. Ηταν αδιανόητο να βγαίνει ένας άνθρωπος που θεωρητικά είναι ένας σοβαρός άνθρωπος και να ακούμε αυτά τα αίσχη. Ο άνθρωπος είναι ανεπαρκής, είναι ανίκανος, είναι και ψεύτης, είναι αλαζόνας και είναι και επικίνδυνος. Το έχει αποδείξει και με τα τέσσερα χρόνια ως υπουργός, όταν πραγματικά δεν μπορούσε να κάνει πέντε σωστά πράγματα σε μια τέτοια σημαντική θέση ευθύνης, και παραμένει ο ίδιος μέχρι τώρα. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αυτός ο άνθρωπος θα πρέπει να είναι στη Βουλή των Ελλήνων, θα πρέπει να εκπροσωπεί κάποιους και να είναι σε μια τέτοια θέση ευθύνης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τού έδωσε το δικαίωμα να βάλει υποψηφιότητα και οι πολίτες τον ψήφισαν. Πώς κρίνετε την απόφαση του πρωθυπουργού;

Ο πρωθυπουργός που είναι αυτός που ελέγχει τους συνεργάτες του, φυσικά εγώ θα πω ότι ελέγχεις αυτούς που εκφράζουν και κάτι από εσένα. Αρα, είναι ένας άνθρωπος τον οποίο ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι μπορεί να συνεργαστεί μαζί του, ότι έχει μια ακεραιότητα, ότι είναι πολύ υπεύθυνος, πολύ αποδοτικός. Θεωρώ ότι όλη η υπόλοιπη κοινωνία έχει αντίθετη γνώμη.

Είστε ικανοποιημένη από την πορεία των ερευνών; Κάνει η Δικαιοσύνη τη δουλειά της;

Η έρευνα άρχισε πρώτα με συγκάλυψη. Εκεί για μένα τελειώνουν όλα. Οι συγγενείς κάνουν την περισσότερη δουλειά και, αν παρέμεναν βουβοί, όπως μας προέτρεψαν, δηλαδή δεν μιλούσαν, δεν έστελναν εξώδικα, δεν πίεζαν, δεν θα είχε γίνει τίποτα. Ο,τι έχει γίνει, ακόμα και η μήνυση στον τέως περιφερειάρχη Θεσσαλίας Γιώργο Αγοραστό, η επιμονή να βρεθούν τα βίντεο, οι έρευνες με τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά στον χώρο όπου μεταφέρθηκαν τα συντρίμμια των βαγονιών, όλα είναι έπειτα από κινήσεις και πιέσεις των συγγενών. Την ίδια στιγμή, ο Αρειος Πάγος υποστηρίζει ότι κάνει τιτάνιο έργο και έχει επιδείξει πάρα πολλή ευαισθησία.

Στον αντίποδα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συζητήσει στις 18 Μαρτίου 2024 με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το έγκλημα των Τεμπών. Φαίνεται ότι στις Βρυξέλλες παίρνουν τα πράγματα λίγο πιο σοβαρά απ’ ό,τι εδώ στην Ελλάδα.

Οι Ευρωπαίοι έχουν συγκλονιστεί με αυτά που γίνονται στη χώρα μας. Δεν πιστεύουν στα μάτια τους, στην κυριολεξία. Είναι πολύ μεγάλη βοήθεια που τους έχουμε δίπλα μας, γι’ αυτό είμαι πεπεισμένη ότι τα πράγματα θα αλλάξουν. Εχουμε ήδη μπει σε μια τέτοια τροχιά γενικότερης αλλαγής γιατί το δυστύχημα των Τεμπών αφορά όλους τους πολίτες. Ουσιαστικά δείχνει στον κόσμο την πραγματική εικόνα της κυβέρνησης, πως λειτουργεί με αλαζονεία και με κατάχρηση εξουσίας, και πώς βλέπει τον πολίτη και την αξία στη ζωή του. Συζητάμε για το πώς είχε άδεια ο σιδηρόδρομος πριν από το δυστύχημα, ενώ ακριβώς το ίδιο συμβαίνει τώρα, ένα διαρκές έγκλημα.

Έχετε συγκεντρώσει περίπου 900.000 υπογραφές με αίτημα την έναρξη των διαδικασιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος, την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, καθώς και την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, όταν προκύπτει ποινική ευθύνη πολιτικών προσώπων. Τα επόμενα βήματα;

Ευελπιστούμε ότι θα αυξηθεί ο αριθμός και είμαστε σε συζητήσεις με δικηγόρους ώστε να καταθέσουμε το σχέδιο νόμου όπως ορίζει η διαδικασία. Η κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να το απορρίψει, είναι πρόβλεψη του Συντάγματος. Πρέπει να εισαχθεί στη Βουλή και είναι υποχρεωμένη να το δεχτεί. Θα φέρουν αντίρρηση οι βουλευτές της Ν.Δ. απέναντι στις χιλιάδες υπογραφές; Αν το κάνουν αυτό, σημαίνει ότι ουσιαστικά αγνοούν το Σύνταγμα και θα πρέπει να μας το εξηγήσουν. Μετά καθένας θα αναλάβει το πολιτικό κόστος. Πάντως, δεν πρόκειται να σταματήσουμε τις ενέργειές μας μόνο στην Ελλάδα, αλλά θα φτάσουμε και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Εκεί η κυβέρνηση θα πρέπει να εξηγήσει γιατί συμπεριφέρεται σαν να υπάρχει άλλο πολίτευμα από αυτό της δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Σε άλλη δήλωση της, η Μαρία Καρυστιανού προχώρησε σε μία σοβαρή καταγγελία: Πως ο Χρήστος Τριαντόπουλος είναι ο κρατικός αξιωματούχος, ο οποίος έδωσε την εντολή για να μπαζωθεί άρον-άρον ο χώρος του δυστυχήματος των Τεμπών και να αλλοιωθούν ή να εξαφανιστούν στοιχεία από το τραγικό δυστύχημα.  Για το “μπάζωμα” διώκεται ήδη για παράβαση καθήκοντος ο τότε Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, γνωστό στέλεχος της ΝΔ. Ο  Τριαντόπουλος ήταν τότε υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.

Νέος πραγματογνώμονας

Ο εφέτης ανακριτής που χειρίζεται την υπόθεση της σιδηροδρομικής τραγωδίας έχει αποφασίσει να ορίσει τρίτο πραγματογνώμονα προκειμένου οι συγγενείς των θυμάτων, η κοινή γνώμη και η δικαιοσύνη η οποία φέρει το βάρος της εκκαθάρισης αυτής της υπόθεσης να λάβουν οριστική απάντηση για το εάν υπήρξε κάποια εύφλεκτη ύλη στα βαγόνια της εμπορικής αμαξοστοιχίας η οποία προκάλεσε την έκρηξη και μεγιστοποίησε τον αριθμό των θυμάτων.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ ο νέος πραγματογνώμονας θα προέρχεται από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Παράλληλα έχουν υποβληθεί στον εφέτη ανακριτή αιτήματα από συγγενείς θυμάτων για άμεση αποστολή της εύφλεκτης ύλης σε ειδικό εργαστήριο του Καναδά που μπορεί με ασφάλεια να πιστοποιήσει τί ήταν και αν συνέβαλε στην τραγωδία, αίτημα που εξετάζεται σοβαρά από την ανάκριση, όπως επίσης και εκείνο που αφορά σε βίντεο, τμήματα των οποίων έχουν σβηστεί, δυσκολεύοντας την πλήρη αποτύπωση της πορείας του μοιραίου τρένου. Για τα βίντεο η ανακριτική έρευνα προσανατολίζεται να σταλούν προσεχώς σε ειδικό εργαστήριο στο Λονδίνο που μπορεί να επανακτήσει όλα τα σβησμένα δεδομένα.

Στην Βουλή η δικογραφία

Στη Βουλή διαβιβάστηκε ο φακελος της εισαγγελίας εφετών Λάρισας με στοιχεία από την έρευνα για το δυστύχημα των Τεμπών προκειμένου να συσχετιστούν με τα ευρήματα της εξεταστικής επιτροπής.

Σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της εξεταστικής Δημήτρη Μαρκόπουλου: «Σήμερα, 28 Φεβρουαρίου 2024, η Γραμματεία της Επιτροπής παρέλαβε το υπ’αριθμ. πρωτ. 48/22.02.2024 έγγραφο του Εφέτη Ανακριτή Λάρισας, με το οποίο διαβιβάσθηκαν σε ψηφιακή μορφή:

1) μηνυτήριες αναφορές, 2) εκθέσεις εξέτασης μαρτύρων, 3) πορίσματα εκθέσεων πραγματογνωμοσυνών, 4) πόρισμα Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, και πρωτοκολλήθηκε (αρ. πρωτ. 131/28.02.2024) ως εισερχόμενο έγγραφο της Εξεταστικής Επιτροπής. Με νεότερο ηλεκτρονικό μήνυμα θα ενημερωθείτε σχετικά με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί και τον ακριβή χρόνο στον οποίο θα είναι στη διάθεσή σας προς ανάγνωση».

Την ανάγκη «να κάνουμε την αυτοκριτική μας ως Πολιτεία», επειδή «δεν μπορούσαμε να εγγυηθούμε ότι οι πολίτες θα μετακινηθούν με ασφάλεια», υπογράμμισε ο Νίκος Ανδρουλάκης, σε παρέμβασή του στη Βουλή, για τη συμπλήρωση ενός έτους από το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, εκτοξεύοντας βαριές κατηγορίες κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, του πρώην υπουργού Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή και της Νέας Δημοκρατίας συνολικά. Σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε και ο πρόεδρο τους ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, τον οποίο κατηγόρησε ότι “δεν σεβάστηκε την ημέρα”.

«Με ευθύνη της κυβερνητικής πλειοψηφίας απογοητεύσαμε τους πολίτες», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, χαρακτηρίζοντας την εξεταστική επιτροπή της Βουλής για το δυστύχημα ως τον «ορισμό της ντροπής» και υπενθυμίζοντας ότι σημαντικοί μάρτυρες που ζήτησε η αντιπολίτευση δεν κλήθηκαν ποτέ, ενώ η επιτροπή έληξε τις εργασίες της πριν αποσταλεί σχετική δικογραφία από την Λάρισα. Κατήγγειλε επίσης τη συμπεριφορά των βουλευτών της ΝΔ στην εξεταστική, που «πρόσβαλλαν τους συγγενείς» και σημείωσε πως «ο κ. Καραμανλής προσήλθε με ύφος κατήγορου». Ο Νίκος Ανδρουλάκης υπενθύμισε πως το ΠΑΣΟΚ είχε ταχθεί υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι