ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σε διαθεσιμότητα οι συνοριοφύλακες με τις “τσάντες” και τις “βαλίτσες”

Στον ανακριτή οι συνοριοφύλακες με τις "τσάντες" και τις "βαλίτσες",

Ποινική δίωξη για σειρά αδικημάτων κακουργηματικού χαρακτήρα άσκησε ο εισαγγελέας Αλεξανδρούπολης στους πέντε αστυνομικούς- συνοριοφύλακες του τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου, οι οποίοι συνελήφθησαν χτες από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, μετά από πολύμηνη έρευνα και παρακολουθήσεις, για διευκόλυνση εισόδου στην χώρα μεταναστών. Οι πέντε αστυνομικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. 

Συγκεκριμένα, σε βάρος των πέντε αστυνομικών (ενός ανθυπαστυνόμου και τεσσάρων αρχιφυλάκων) ασκήθηκε ποινική δίωξη για τα κατά περίπτωση αδικήματα της διευκόλυνσης εισόδου πολιτών τρίτων χωρών χωρίς έλεγχο, διεύθυνση, συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, δωροληψία υπαλλήλου, κατάχρηση εξουσίας, μεταφορά από το εξωτερικό πολιτών τρίτων χωρών που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στην Ελλάδα και παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου.

Η κατηγορία για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης απαγγέλθηκε σε έναν από τους αρχιφύλακες που φέρεται ως αρχηγός της ομάδας και έδινε κατευθύνσεις στους υπόλοιπους, μετά από επικοινωνία με τέσσερις αλλοδαπούς που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, οι οποίοι διαμένουν στην Τουρκία και ενημέρωναν για την άφιξη των παράνομων μεταναστών στα σύνορα. Ειδικότερα, ο αρχιφύλακας φέρεται ότι είχε την πρώτη επαφή με έναν από τους δουλέμπορους στην Τουρκία και σταδιακά έβαλε στο κόλπο και τους υπόλοιπους.

Οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες, αλλά με εντολή του εισαγγελέα κρατούνται και παραπέμφθηκαν στον ανακριτή Ορεστιάδας. Από το αρχηγείο της ΕΛΑΣ αναμένεται η έκθεση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, προκειμένου να κινηθούν οι πειθαρχικές διαδικασίες και να τεθούν σε διαθεσιμότητα.

Οι τρεις από τους πέντε συλληφθέντες είχαν αποσπαστεί το 2018 στην ΕΥΠ, όπου υπηρέτησαν για περίπου ένα χρόνο. Σημειώνεται ότι η έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων ξεκίνησε μετά από μία ανώνυμη καταγγελία για ύποπτη δράση των συλληφθέντων και ακολούθησαν και άλλες, επίσης ανώνυμες καταγγελίες. Οι αξιωματικοί δεν αποκλείουν την πιθανότητα οι καταγγέλλοντες να είναι αστυνομικοί, οι οποίοι αντιλήφθηκαν από την συμπεριφορά των συλληφθέντων ότι κάτι δεν πήγαινε καλά.

Οι πέντε κατηγορούμενοι επέλεγαν βάρδιες σε συγκεκριμένα σημεία (που δεν έχουν φράκτη και ηλεκτρονική επιτήρηση) και ώρες, δείχνοντας υπέρμετρο ζήλο και αναλαμβάνοντας πλήρως την φύλαξη του τομέα ευθύνης τους, λέγοντας κάποιες φορές ότι δεν χρειάζονταν κάμερες ή την παρουσία του FRONTEX. Οι αδιάφθοροι της ΕΛ.ΑΣ, οι οποίοι ερευνούσαν την υπόθεση από τον περασμένο Οκτώβριο, κατάφεραν, κυρίως μετά τον Ιανουάριο, να καταγράψουν συνομιλίες των αστυνομικών με τους δουλέμπορους και συνέλεξαν τα στοιχεία που χρειάζονταν για να προχωρήσουν στην χθεσινή επιχείρηση και την σύλληψη των κατηγορουμένων. Στις τηλεφωνικές επαφές που καταγράφηκαν, ακούγονται να συνομιλούν με άτομα που μιλούν με σπαστά ελληνικά.

Δεν καταγράφονται πάντως συνομιλίες για τις χρηματικές αμοιβές τους, εκτός από κάποιες στις οποίες ακούγονται να μιλούν για βαλίτσες και μια στην οποία ένας από αυτούς λέει ότι δεν μπορεί να δικαιολογήσει τα χρήματα για αγορά αυτοκινήτου. Ωστόσο, μετά και την ανεύρεση σημαντικών χρηματικών ποσών σε ευρώ και άλλα νομίσματα, κατά τις κατ’ οίκον έρευνες, στο πλαίσιο της προανάκρισης, υπήρξαν αναφορές για αγορές κτημάτων και ακριβών αγροτικών μηχανημάτων, για αυτό γίνεται εξονυχιστική έρευνα στα πόθεν έσχες των κατηγορουμένων και στις οικονομικές τους συναλλαγές, προκειμένου να διαπιστωθεί αν δικαιολογούνται ή όχι.

Σε μία συνομιλία καταγράφεται ο 54χρονος αρχιφύλακας να συνομιλεί με 53χρονο “συνεργάτη” και να αναφέρει για το “κατσάκι”, μέλος του κυκλώματος:

54χρονος αρχηγός: Ε γαμώτο, μη χάσουμε τη βαλίτσα, τα παπούτσια, τη βαλίτσα.

Συνεργάτης: Πάλι πινέζα;

54χρονος αρχηγός: Όχι του είπα να βγει στο δρόμο, ας την αφήσει εκεί και θα περάσω να την πάρω εγώ τώρα. Ας την αφήσει στην άκρη και ας φύγει μέσα να κρυφτεί να πάει πίσω στα άτομα

Μετά την παραλαβή της βαλίτσας αναφέρει στον συνεργάτη: Για να δούμε ρε Χ……. την προίκα μας πάλι.

Στις 3 Μαΐου 2023 καταγράφεται και πάλι ο 54χρονος αρχιφύλακας να αναφέρει: «Το κομάντο (διακινητής) θα αφήσει μια τσάντα. Πάλι με πήρε δύο ζευγάρια παπούτσια γιατί την άλλη φορά τον έκανα παράπονα». Φαίνεται πως υπάρχει προηγούμενη συνεννόηση για την παράδοση της “τσάντας” που θα περιείχε… παπούτσια, πιθανόν χρήματα. Αυτή την “τσάντα” φαίνεται να αναζητά αργότερα ο 54χρονος αρχιφύλακας μαζί με 49χρονο συγκατηγορούμενο: «Κάπου στη γωνία λέει το άφησα, Νάτη φαίνεται, εκεί, πρέπει να είναι στην πινακίδα”, “Ναι ναι, άρα τώρα πέρασαν και την άφησαν. Κάτσε να σταματήσω πιο πίσω εγώ για να την πάρω”».

Ο παράνομος πλουτισμός των πέντε κατηγορουμένων αστυνομικών φαίνεται πως είχε γίνει αντιληπτός από άλλους αστυνομικούς που υπηρετούσαν μαζί. Σε μία συνομιλία αναφέρεται: «Και κατά βάθος εγώ πιστεύω τους περισσότερους τους τη δίνει που θα φύγουν αυτοί με 200 και 300 χιλιάρικα από την υπηρεσία. Το λιγότερο”, “Μπορεί, όχι μπορεί το πιστεύω κατά κάποιο τρόπο, το πιστεύω και εγώ”, “Τι μπορεί ρε, μαθηματική ακρίβεια”».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι