ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σε εφήβους τα κρούσματα της Δέλτα – Εμβολιασμοί μαθητών τον Αύγουστο

Νέα μέτρα φέρνει η Όμικρον – Τί λένε οι ειδικοί για τους εμβολιασμένους, Όλγα Μαύρου

Τα περισσότερα από τα περίπου 35 ή 40 κρούσματα της ινδικής μετάλλαξης ή μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα μας αφορούν, σύμφωνα με πληροφορίες, εφήβους ηλικίας 15 έως 18 ετών και γενικά σε νέες ηλικίες, όπως συμβαίνει και στο εξωτερικό εξάλλου. Αυτό άνοιξε πάλι την συζήτηση για τον εμβολιασμό των μαθητών πριν τον Σεπτέμβρη. Ο υφυπουργούς παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος δήλωσε σήμερα ότι τον Αύγουστο θα ανοίξει η πλατφόρμα για μαθητές Λυκείου, δηλαδή για εφήβους ηλικίας 15-18 ετών.

Έχει ξεκαθαριστεί πάντως ότι ο εμβολιασμός γίνεται σε εθελοντική βάση και ότι η μόνη υποχρεωτικότητα που εξετάζεται αφορά σε γιατρούς, νοσηλευτές και εργαζομένους σε νοσοκομεία και σε οίκους ευγηρίας. Και εκεί όμως τα ποσοστά πλέον έχουν ανέλθει πολύ, σε σύγκριση με ένα μήνα πριν και ίσως σύντομα να μην τίθεται ζήτημα υποχρεωτικότητας ούτε για αυτούς.

Μέχρι τώρα ακόμα και οι πλέον φανατικοί υπέρμαχοι του εμβολιασμού ανέφεραν ότι τα παιδιά και οι έφηβοι δεν συντρέχει λόγος να εμβολιαστούν όταν καλά-καλά δεν έχουν εμβολιαστεί ούτε καν εκείνοι που κινδυνεύουν άμεσα, δηλαδή οι άνω των 60 και όσοι πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα. Στο Ηράκλειο, για παράδειγμα, όπου μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί τα περισσότερα κρούσματα της Δέλτα, έχει εμβολιαστεί μόλις το 29% του πληθυσμού. Επιμένουν πάντως ότι τα εμβόλια δείχνουν ασφαλή και ότι η σύγκριση κινδύνου και οφέλους γέρνει την ζυγαριά υπέρ του εμβολιασμού. Στις ΗΠΑ, ήδη από διμήνου, εμβολιάζονται μαθητές λυκείου ενώ στην Κούβα (που έχει δύο δικά της εμβόλια) γίνονται κλινικές δοκιμές σε παιδιά 3-16 ετών.

Όσοι εναντιώνονται στον εμβολιασμό των παιδιών τονίζουν από πλευράς τους ότι τα εμβόλια δεν είναι πλήρως εγκεκριμένα, ότι έχουν διεθνώς έκτακτη άδεια χορήγησης και όχι την πλήρη έγκριση των αρχών. Θεωρούν ότι πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο εμβολιασμού νεοτέρων, μόνον όταν με την πάροδο του χρόνου διαπιστωθούν οι άμεσες ή πιο μακροχρόνιες παρενέργειες και επισημαίνουν πως είναι άδικο να εκτίθενται σε παρενέργειες εμβολίων ηλικιακές ομάδες που δεν κινδυνεύουν άμεσα από τον κορονοϊό, την στιγμή που αρνούνται να εμβολιασθούν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, δηλαδή οι ηλικιωμένοι και οι χρονίως πάσχοντες.

Φόβος για το στέλεχος Δέλτα

Όσον αφορά τα κρούσματα της ιδιαίτερα μεταδοτικής Δέλτα (που φαίνεται ότι ίσως και να προκαλεί βαρύτερη νόσο, αλλά και να ξεφεύγει από τα αντισώματα των εμβολίων) αυτά έχουν καταγραφεί στο Ηράκλειο, στην Αθήνα και στην Κρήτη. Όπως έχει προειδοποιήσει και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων, η Δέλτα “χτυπάει” παιδιά και εφήβους και γενικά νέους, πιθανώς επειδή δεν είναι εμβολιασμένοι, αλλά μοιραία θα μεταδοθεί και στις ευάλωτες ηλικίες. Μάλιστα το κέντρο προειδοποίησε ότι αν αρθούν τα μέτρα που ίσχυαν έως τις αρχές Ιουνίου (περιορισμοί, μάσκες κ.λπ.) χωρίς να έχει εμβολιασθεί τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού, τότε η Ευρώπη κινδυνεύει να ξαναζήσει τον περσινό Νοέμβρη.

Τα εμβόλια Pfizer και AstraZeneca καλύπτουν με τις δύο δόσεις τους σε σημαντικό ποσοστά, όμως μοιραία ένα 4% έως 7% των εμβολιασθέντων μένει ακάλυπτο ως προς την μετάλλαξη Δέλτα. Για τα εμβόλια της Johnson και της Moderna δεν υπάρχουν στοιχεία, αλλά οι ειδικοί εικάζουν ότι παρέχουν παρόμοια προστασία με της Pfizer και της AstraΖeneca, καθώς είναι αντίστοιχης τεχνολογίας.

Σίγουρα μένουν σημαντικά ακάλυπτοι οι ανοσοκατεσταλμένοι που παρότι εμβολιάζονται, ο οργανισμός τους δεν είναι σε θέση δυστυχώς να παράγει αντισώματα. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε ακριβή στοιχεία για θανάτους εμβολιασμένων και για το αν αυτοί οι άνθρωποι ήταν ανοσοκατεσταλμένοι ή απλά για διάφορους λόγους το εμβόλιο δεν τους “έπιασε”. Είναι σχεδόν βέβαιο πάντως ότι, με εξαίρεση το μικρό ποσοστό άτυχων εμβολιασθέντων, η συντριπτική πλειοψηφία όσων έχουν εμβολιασθεί ακόμα και αν νοσήσει, θα γλιτώσει από την ανάγκη νοσηλείας, δηλαδή θα παρουσιάσει ήπια μορφή της νόσου.

Οι επισημάνσεις του Μόσιαλου

Ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE) είπε ότι μέχρι στιγμής έχει εμβολιασθεί μόνον το 60% του πληθυσμού ηλικίας 60-70 ετών. Σε άλλες περιοχές  έχει εμβολιασθεί το 10% των ηλικιωμένων και σε άλλες το 90%. Δεν υπάρχει αναλυτική καταγραφή όπως είπε ο κ. Μόσιαλος, για μια έχουμε σαφή εικόνα. Ο μέσος όρος στην Ελλάδα πλήρως εμβολιασμένων είναι γύρω στο 31%. Όμως για να δομηθεί ασπίδα συλλογικής ανοσίας πρέπει να φτάσουμε, όπως είπε, το 70%.

Αυτό σημαίνει, όπως εξήγησε, ότι αν το 10-15% έχει ανοσία λόγω νόσησης και το 60% έχει επίκτητη ανοσία από τον εμβολιασμό, ο στόχος της ανοσίας της αγέλης θα έχει επιτευχθεί. Κατά συνέπεια η Ελλάδα πρέπει να επισπεύσει τους εμβολιασμούς για να διπλασιάσει άμεσα το ποσοστό και να φτάσει στο 60%, ώστε το 60% από εμβόλια και το 10% από νοσήσαντες με φυσικά αντισώματα να αθροιστεί στο επιδιωκόμενο 70%.

Ο κ. Μόσιαλος είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει για ποιο λόγο έχουμε τόσο μεγάλες διακυμάνσεις στα επίπεδα εμβολιασμού ανά περιοχές. «Να δούμε αν φταίει η διαθεσιμότητα των εμβολίων, αν είναι ζήτημα προσβασιμότητας ή αν είναι θέμα φόβου και να κινηθεί η πολιτεία με ειδικές καμπάνες αν φταίει το τελευταίο. Στα βόρεια προάστια το ποσοστό εμβολιασμού είναι 85% και στην δυτική Αττική 30%. Κάποιος λόγος υπάρχει».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx