ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Μέτρα για το Πάσχα και τσουχτερά πρόστιμα – Πως θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες

Σε ισχύ τα μέτρα για το Πάσχα – Αυστηροί έλεγχοι και τσουχτερά πρόστιμα, slpress

Δέσμη μέτρων, αλλά και αυστηρά πρόστιμα σε περιπτώσεις βεβαιωμένων παραβάσεων, ανακοίνωσε η κυβέρνηση για να ελέγξει τις μετακινήσεις προς την επαρχία ενόψει του Πάσχα. Οι έλεγχοι έχουν ενταθεί, ήδη από σήμερα, ενώ  εκδόθηκε και η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), η οποία προβλέπει τι θα ισχύει στις μετακινήσεις μέχρι και τις 10 Μαΐου.

Αναλυτικά, προβλέπεται ότι η μετάβαση προς και από την εργασία θα γίνεται αποκλειστικά με βεβαιώσεις του συστήματος “ΕΡΓΑΝΗ”, ενώ θα επιβάλλονται πρόστιμα στους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν θα διαθέτουν τη συγκεκριμένη βεβαίωση. Στην ΚΥΑ αναφέρεται επίσης χαρακτηριστικά ότι «κατά τον χρόνο εφαρμογής της παρούσας, απαγορεύεται η μετακίνηση, με οποιοδήποτε μέσο, εκτός των ορίων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας».

Τα μέτρα για την Αττική

Ειδικά για την Αττική η μετακίνηση απαγορεύεται εκτός των ορίων της Περιφέρειας, καθώς και από ή προς την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων. Από τα μέτρα, εξαιρούνται οι περιπτώσεις που αφορούν μετακινήσεις από και προς την εργασία, καθώς και μετακίνηση για λόγους υγείας, αλλά μόνο σε δημόσια υγειονομική δομή. Σε αυτήν την περίπτωση απαιτείται πιστοποίηση και έγγραφο της ίδιας της δομής, εκτός από  περιπτώσεις έκτακτης και επείγουσας ανάγκης.

Από τα απαγορευτικά μέτρα εξαιρούνται επίσης οι μετακινήσεις για μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας, για την πιστοποίηση της οποίας απαιτείται “Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης”, η οποία λαμβάνεται ατελώς από τον ιστότοπο https://www.aade. gr/bebaiosi-katoikias-eidikis-hrisis ή αντίγραφο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος Ε1.

Εξαίρεση υπάρχει επίσης για μετάβαση σε κηδεία υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος, μέ τον συνολικό χρόνο μετακίνησης να μην ξεπερνά τις 48 ώρες, καθώς και για τη μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Έλεγχοι και πρόστιμα

Σημειώνεται ότι σε όλες τις μετακινήσεις που επιτρέπονται κατ’ εξαίρεση η έκτασή τους θα πρέπει να περιορίζεται στον απολύτως αναγκαίο χρόνο και τα απαραίτητα έγγραφα θα πρέπει να πιστοποιούν τόσο τον χρόνο αναχώρησης όσο και τον χρόνο επιστροφής. Σε περίπτωση μετακίνησης περισσοτέρων προσώπων με το ίδιο μεταφορικό μέσο, η συνδρομή επιτρεπόμενου λόγου μετακίνησης πιστοποιείται από όλα τα μετακινούμενα πρόσωπα.

Σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα, αυτά ανέρχονται στα 300 ευρώ για άσκοπη μετακίνηση και  στα 500 ευρώ για ψευδή δήλωση, ενώ δεν αποκλείεται το αθροιστικό πρόστιμο, όταν κρίνεται ότι πρόκειται για διπλή παράβαση. Οι έλεγχοι έχουν ενταθεί πάντως ήδη από το πρωί στα διόδια των εθνικών οδών Αθηνών – Κορίνθου και Αθηνών – Λαμίας, ενώ το σχέδιο προβλέπει ισχυρή αστυνομική παρουσία και στους παραδρόμους, προκειμένου να αποτραπεί η μετακίνηση όσων επιχειρήσουν να κάνουν “Πάσχα στο χωριό”.

Οι εντολές άλλωστε είναι, όσοι δεν διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα για διαπεριφεριακή μετακίνηση, ανεξαρτήτως της επιβολής προστίμων να κάνουν αναστροφή στα διόδια και να γυρίζουν πίσω. Σύμφωνα με πηγές της ΕΛ.ΑΣ στην επιχείρηση για τη διασφάλιση των μέτρων για το Πάσχα συμμετέχουν περισσότεροι από 10.000 αστυνομικοί σε όλη την Ελλάδα και οι έλεγχοι στα έγγραφα που εμφανίζουν οι ταξιδιώτες είναι εξονυχιστικοί.

Οι ανακοινώσεις Χαρδαλιά για τις εκκλησίες

Τα μέτρα που θα ισχύσουν την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα  παρουσίασε αναλυτικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας. Παραλλήλως, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι από το πρωί του Σαββάτου επαναλειτουργούν τα εμπορικά κέντρα, τα εκπτωτικά χωριά, καθώς και τα κέντρα αισθητικής. Από αύριο Σάββατο επαναλειτουργεί και το λιανεμπόριο στην Θεσσαλονίκη και την Κοζάνη με την μέθοδο του click in shop. Η μετάβαση σε αυτά θα γίνεται κατόπιν ραντεβού και με την αποστολή SMS στο 13032.

Επίσης από τη Μεγάλη Εβδομάδα έως και την ημέρα του Πάσχα, ο περιορισμός της κυκλοφορίας ξεκινά στις 10 το βράδυ , ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα 3 Μαΐου ο περιορισμός αρχίζει στις 11 το βράδυ. Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των Εκκλησιών για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. με τα υγειονομικά μέτρα που ήδη ισχύουν και τη χρήση μάσκας.

Για τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ενώ για τους ιερείς, ιεροψάλτες και το υπόλοιπο προσωπικό των Ναών είναι υποχρεωτική η διενέργεια τεστ. Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής, σημειώνεται ότι η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς πομπή πιστών, ενώ το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού και με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων.

Για την Κυριακή του Πάσχα υπάρχει η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως 9 άτομα, ενώ εάν η συγκέντρωση γίνεται σε υπαίθριο χώρο μπορούν να συνυπάρχουν δύο ευρύτερες οικογένειες έως 12 άτομα. Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά για αυτές τις συγκεντρώσεις συστήνεται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όσους συμμετέχουν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι