ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σε λίγο πρόσωπα χωρίς μάσκες στους δρόμους

Σε λίγο πρόσωπα χωρίς μάσκες στους δρόμους

Αρχές Ιουλίου (ή και νωρίτερα) αναμένεται να αρθεί το προληπτικό μέτρο της υποχρεωτικής μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, γιατί σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, δεν κινδυνεύει η δημόσια υγεία από την ινδική μετάλλαξη και η επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα είναι πολύ καλή.

Όπως είπε σε συνέντευξή του προς τον ΣΚΑΙ, οι μάσκες θα πάψουν να είναι υποχρεωτικές στους εξωτερικούς χώρους. Αναφερόμενος στην ινδική μετάλλαξη “Δέλτα”, η οποία έχει ανησυχήσει τους επιστήμονες, είπε ότι η επιστημονική κοινότητα την θεωρεί ιδιαίτερα μεταδοτική, αλλά προσέθεσε ότι «με μια δόση εμβολίου το άτομο προστατεύεται από αυτήν κατά 35% και με δύο δόσεις κατά 90%».

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ξεκαθάρισε ότι για τη μετάλλαξη Δέλτα εξετάζονται όλοι όσοι έρχονται στην Ελλάδα από τη Μεγάλη Βρετανία, επειδή το στέλεχος αυτό τείνει να επικρατήσει εκεί. Εν συνεχεία αναφέρθηκε στους δείκτες της πανδημίας στη δική μας χώρα, λέγοντας ότι παρατηρείται μεγάλη βελτίωση σε αυτούς και συμπλήρωσε ότι οι πολίτες άνω των 60 ετών έχουν εμβολιστεί σε ποσοστό σχεδόν 70% πλήρως, ενώ με μια δόση έχει εμβολιαστεί το 45% του ενήλικου πληθυσμού.

Παρεμφερείς αποφάσεις έχουν ληφθεί στην Ολλανδία, στη Γαλλία και στην Ισπανία, ενώ “το σκέφτεται” και η Γερμανία, αλλά όχι προς το παρόν η Βρετανία. Στην Ολλανδία o πρωθυπουργός δήλωσε ότι από την επόμενη εβδομάδα παύει να εΊναι υποχρεωτική η μάσκα, με εξαίρεση τα αεροδρόμια και τα μέσα μεταφοράς και με την προϋπόθεση να είναι εφικτή η τήρηση της απόστασης του 1,5 μέτρου. Το ίδιο ανακοίνωσε για τις 26 Ιουνίου και η Ισπανία, ενώ το υλοποίησε ήδη η Γαλλία, λίγο πριν τις επικείμενες εκλογές.

Που χαλαρώνουν τα μέτρα

Η Ισπανία, με πληθυσμό 47 εκατομμύρια, έχει 80.600 νεκρούς. Καταγράφει 4.000 κρούσματα την ημέρα και έχει εμβολιάσει πλήρως το 29% του πληθυσμού της. Η Ολλανδία, με 17 εκατομμύρια πληθυσμό έχει 27.000 νεκρούς, 1.000 κρούσματα την ημέρα και έχει καλύψει εμβολιαστικά πλήρως το 28% του πληθυσμού της. Η Γαλλία, με πληθυσμό 67 εκατομμύρια και 110.600 νεκρούς, καταγράφει 3.000 κρούσματα την ημέρα και έχει εμβολιάσει πλήρως το 23%. Η Ελλάδα με 12.500 νεκρούς  παρουσιάζει μείωση των κρουσμάτων, καθώς με 30.000 τεστ τις τρεις τελευταίες μέρες, καταγράφηκαν αντίστοιχα 519, 469 και, σήμερα, 394 κρούσματα. Στην χώρα έχει καλυφθεί με δύο δόσεις το 28% του πληθυσμού της.

Στη Βρετανία ο υφυπουργός Υγείας είπε ότι κατά τη γνώμη του οι μάσκες πρέπει να παραμείνουν για πάντα στα μέσα μεταφοράς και να αποτελέσουν μια καλή υγειονομική συνήθεια για όλους. Θα παραμείνουν σίγουρα μέχρι τις 19 Ιουλίου, γιατί οι Βρετανοί ανησυχούν για την ινδική μετάλλαξη και ας έχουν εμβολιάσει πλήρως το 46% του πληθυσμού. Στη χώρα τα κρούσματα είχαν μειωθεί στα 2.000, αλλά τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες άρχισαν αίφνης να αυξάνονται και χθες έφτασαν τα 11.000 λόγω της εξάπλωσης του ινδικού στελέχους.

Στη Γερμανία αποφασίσθηκε κάποια κρατίδια να χαλαρώσουν το μέτρο, όπως στη Βάδη – Βίρτεμβέγη και ίσως καταργήσουν τη μάσκα σε υπαίθριους χώρους. Στο Βερολίνο αναμένεται η ψήφιση νέου νόμου που θα ορίζει ότι η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους είναι απαραίτητη, μόνον όταν δεν μπορούν να τηρηθούν αποστάσεις. Στη Βεστφαλία αποφάσισαν ότι ο κόσμος μπορεί πλέον να φοράει και απλές χειρουργικές μάσκες και όχι υποχρεωτικά FFP2, όπως ήταν μέχρι τώρα. Στη Βαυαρία θεωρούν πρώιμη την συζήτηση για κατάργηση της μάσκας.

Στη Νορβηγία είναι υποχρεωτικές όπου δεν μπορούν να τηρηθούν τα δύο μέτρα απόστασης (και όχι 1,5 μ.) και οπωσδήποτε στα μέσα μεταφοράς και στα ταξί. Στα παιδιά η μάσκα επιβάλλεται όταν είναι άνω των 12 ετών και όταν συνωστίζονται. Στο Ισραήλ τις κατήργησαν και στους εσωτερικούς χώρους, εκτός από τα πληρώματα αεροσκαφών και τους ανεμβολίαστους στους οίκους ευγηρίας. Στην Ιταλία δεν έχουν ανακοινώσει κάτι σχετικό προς το παρόν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι