ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Νέες συνελεύσεις αγροτών μετά το συλλαλητήριο στην Αθήνα – Έφυγαν τα τρακτέρ

Πάνω από 120 τρακτέρ στην ολονυχτία των αγροτών στο Σύνταγμα - Μετά τις 11 η αποχώρηση τους
Αγρότες που συμμετέχουν με τα τρακτέρ τους στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, διανυκτερεύουν στην πλατεία Συντάγματος, Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2024. Στην πλατεία Συντάγματος βρίσκονται αγρότες που έχουν συρρεύσει στην πρωτεύουσα απ΄όλα τα μέρη της Ελλάδας, διεκδικώντας τα αιτήματά τους. Μπροστά από το Κοινοβούλιο, η Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας είναι γεμάτη από τρακτέρ και επαγγελματικά οχήματα και ο κόσμος πολύς, αφού στους διαδηλωτές έχουν προστεθεί ομοσπονδίες, σωματεία και συνδικάτα εργαζομένων από δεκάδες τομείς, που βρίσκονται στο Σύνταγμα για να συμπαρασταθούν στους αγρότες, τους οποίους υποδέχτηκαν με το σύνθημα: «Εργατιά, αγροτιά ενωμένοι μια γροθιά». Στόχος του συλλαλητηρίου είναι σύμφωνα με τους παραγωγούς, να αναδειχθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας και να δοθούν λύσεις στο αυξημένο κόστος παραγωγής των τελευταίων ετών. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ

Τουλάχιστον 6.500 αγρότες από όλη τη χώρα κατέκλεισαν το απόγευμα της Τρίτης με τα τρακτέρ τους το Σύνταγμα ζητώντας από την κυβέρνηση την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Στο Σύνταγμα βρέθηκαν πάνω από 160 τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα, ενώ οι αγρότες απ’ όλη τη χώρα μεταφέρθηκαν στην Αθήνα και με 112 λεωφορεία.

Οι συγκεντρωμένοι ζήτησαν από την κυβέρνηση τη θεσμοθέτηση του αγροτικού πετρελαίου στην αντλία, υποστηρίζοντας ότι η επιστροφή του Ενιαίου Φόρου Κατανάλωσης που ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη δεν φτάνει, μιας και η τιμή του λίτρου έχει αυξηθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα να συμπαρασυρθεί και το κόστος παραγωγής.

Κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα προχώρησαν στην κορύφωση των κινητοποιήσεων τους που ξεκίνησαν πριν έναν μήνα. Οι αγρότες διανυκτέρευσαν το βράδυ στο Σύνταγμα και σε λίγη ώρα θα αρχίσουν να αποχωρούν τμηματικά και συντεταγμένα, όπως έγινε και κατά την προσέλευσή τους στην Αθήνα.

Στα αιτήματά τους οι αγρότες αναφορικά με το αγροτικό ρεύμα, ζητούν η τιμή κιλοβατώρας να πέσει στα 7 λεπτά, χαρακτηρίζοντας ανεπαρκή τα μέτρα που τους ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη συνάντηση με τα μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων. Ακόμη τονίζουν ότι είναι μείζονος σημασία να δοθεί επιδότηση που θα αφορά την αγορά αγροεφοδίων, λιπασμάτων και ζωοτροφών, για «να μπορέσουμε να παραμείνουμε στα χωράφια μας» όπως λένε.

Παράλληλα στάθηκαν στις παράνομες ελληνοποιήσεις των αγροδιατροφικών προϊόντων, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να μπει ένας «τέλος» στα αμφιβόλου ποιότητας εισαγόμενα προϊόντα από τρίτες χώρες. Όσον αφορά την ΚΑΠ, οι αγρότες που βρέθηκαν στο Σύνταγμα ζήτησαν να γίνουν οι αλλαγές που απαιτούνται, τονίζοντας μάλιστα ότι μέχρι σήμερα «δεν έχουμε καμία απάντηση και ουσιαστική λύση» και επιθυμούν την επαναφορά του «πρασινίσματος».

Ποια θα είναι η συνέχεια

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ορισμένοι αγρότες ήθελαν να παραμείνουν τα τρακτέρ έξω από τη Βουλή μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Η περαιτέρω πορεία των κινητοποιήσεων αναμένεται να αποφασιστεί στα μπλόκα, όπου και θα αποφασιστούν οι αποκλεισμοί δρόμων ή άλλες μορφές κινητοποιήσεων. Με τη δυναμική τους μαζική παρουσία στο Σύνταγμα, οι αγρότες ευελπιστούν να έχει παρθεί το μήνυμα στην κυβέρνηση και να δοθούν ουσιαστικές λύσεις. Επίσης οι αγρότες, που ζητούν μεταξύ άλλων αφορολόγητο πετρέλαιο, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους. Λίγο πριν το μεσημέρι αποχώρησαν όλοι οι αγρότες με τα αγροτικά μηχανήματα από την πλατεία Συντάγματος.

Τέλος οι αγρότες από τη Θεσσαλία δήλωσαν ότι για την ερχόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται ραντεβού με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου πρόκειται να συζητηθούν ζητήματα που αφορούν τον θεσσαλικό κάμπο ο οποίος επλήγη το φθινόπωρο από την κακοκαιρία «Ντάνιελ».

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι