Σε ποια χώρα οι ΜΕΘ γέμισαν με 50άρηδες

Σε ποια χώρα οι ΜΕΘ γέμισαν με 50άρηδες, Όλγα Μαύρου

Οι ασθενείς με COVID-19 κάτω των 59 ετών που χρειάζεται να διασωληνωθούν και να εισαχθούν σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) στη Χιλή είναι πλέον πολύ περισσότεροι από τους άνω των 70, ανακοίνωσαν οι εκεί υγειονομικές αρχές, κάνοντας λόγο περί δραστικής αλλαγής σε σύγκριση με το πρώτο κύμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Στη Χιλή έχει εμβολιαστεί σημαντικό ποσοστό των ευπαθών ηλικιών (οι άνω των 70), αλλά καθώς η χώρα βρίσκεται στο νότιο ημισφαίριο και τώρα τελείωσε το καλοκαίρι της, οι Χιλιανοί έπαθαν ό,τι είχε πάθει πέρσι τον Αύγουστο η Ελλάδα: χαλάρωσαν λόγω καλοκαιρίας και τουρισμού και έχουν τώρα μεγάλη έξαρση και μάλιστα σε νέους. Η επιδημιολογική επιτήρηση δεν είναι τόσο σαφής, ώστε να ξέρουμε μια σημαντική λεπτομέρεια: αυξήθηκαν ως απόλυτος αριθμός οι διασωληνώσεις στους νέους ή μόνον σε σύγκριση με τους 70 και άνω;

Γιατί αν αυξήθηκαν ως απόλυτος αριθμός, μπορεί να φταίει η μεγάλη διασπορά στους ανεμβολίαστους λόγω χαλάρωσης, αλλά μπορεί να φταίει και κάποιο στέλεχος πιο επιθετικό. Το πιθανότερο είναι ότι αυξήθηκαν συγκριτικά με τους εμβολιασθέντες ηλικιωμένους. Αυτό όμως είναι λογικά αναμενόμενο, καθώς η χώρα έχει καταφέρει να καλύψει με το κινεζικό εμβόλιο το 39% του πληθυσμού με την πρώτη δόση και το 24% με την δεύτερη. Ειδικά οι άνω των 70 έχουν λάβει σχεδόν όλοι και την δεύτερη δόση.

Η Χιλή, με πληθυσμό διπλάσιο της Ελλάδας, έχει 1.000.000 κρούσματα και 24.000 νεκρούς. Εδώ και ένα μήνα επιβάλλει μια ιδιόμορφη καραντίνα, δηλαδή (με εξαίρεση όσους εργάζονται ή χρειάζονται γιατρό), επιτρέπει στους πολίτες να βγαίνουν έξω μόνον τα χαράματα (6 με 9 το πρωί) για να ψωνίσουν ή να αθληθούν ή να βγάλουν βόλτα το σκύλο τους, κάτι όμως που εύλογα προκαλεί συνωστισμό π.χ. στα σούπερ μάρκετ.

Eκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης

Τους δίνει και την άδεια να βγουν για προσωπικούς λόγους για ένα δίωρο την εβδομάδα. Σε περιοχές που τα πηγαίνουν (επιδημιολογικώς) καλύτερα, η καραντίνα είναι πιο χαλαρή. Γενικά πάντως, παρά την αυστηρότητα, οι εκκλησίες λειτουργούν και ο κόσμος έστω αυτό το τρίωρο της “εξόδου” συγχρωτίζεται και τα κρούσματα έφθασαν στις 10 Απριλίου τα 9.000 και οι θάνατοι τους 189.

«Διαπιστώνεται συνεχής μείωση των ηλικιωμένων ασθενών που εισάγονται, σταθεροποίηση των ασθενών μεταξύ των 60 και των 70 ετών και συνεχής και ανησυχητική αύξηση της πληθυσμιακής ομάδας κάτω των 59 ετών», ανέφερε  ο υφυπουργός Υγείας Αλφρέντο Ντουνιάκ, τονίζοντας πως πλέον «η ομάδα κάτω των 59 ετών ξεπερνά αυτή των άνω των 70 ετών».

Η εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης –που άρχισε στη Χιλή την 3η Φεβρουαρίου και έχει επιτρέψει να χορηγηθεί τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου τους σε 7,2 εκατομμύρια ανθρώπους– και η εμφάνιση παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορονοϊού ίσως εξηγούν την αλλαγή αυτή.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι