ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σε ποιες ηλικίες καλπάζουν τα κρούσματα – “Θα δούμε” για τις μάσκες

Σε ποιες ηλικίες καλπάζουν τα κρούσματα – "Θα δούμε" για τις μάσκες, Όλγα Μαύρου

Σε έκτακτη ενημέρωση προχώρησε σήμερα ο ΕΟΔΥ μετά την αύξηση των κρουσμάτων πανελλαδικά και σε σχετικό ερώτημα για τις μάσκες, η απάντηση ήταν ότι το θέμα θα επανεξετασθεί από την Επιτροπή των Ειδικών στο άμεσο μέλλον για τους εσωτερικούς χώρους, ανάλογα με το αν θα πιεσθούν τα νοσοκομεία. Πάντως, στη συνέντευξη Τύπου όλοι φορούσαν μάσκες και απαιτήθηκε rapid test πριν από την είσοδο στο χώρο.

Εν γένει ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ ήταν μάλλον καθησυχαστικοί, λέγοντας ότι ναι μεν η μεγάλη αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων είναι πανευρωπαϊκή, όμως πουθενά δεν καταγράφεται “κόκκινη” αύξηση νοσηλειών και εκτιμάται ότι το κύμα θα είναι ήπιο. Επίσης τόνισαν ότι οι πολίτες πρέπει να συνεχίσουν τα μέτρα αυτοπροστασίας και να εμβολιάζονται.

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης, καθηγητής Επιδημιολογίας και Παιδιατρικής και ο αντιπρόεδρος του οργανισμού αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας Δημήτρης Παρασκευής, η Ελλάδα κάνει μεν πολύ λιγότερα τεστ από ό,τι το χειμώνα, αλλά αυτά έχουν μειωθεί σε όλη την Ευρώπη. Η χώρα μας συνεχίζει, μαζί με την Κύπρο, να είναι πρώτη και δεύτερη αντίστοιχα σε ποσοστό τεστ ανά 100.000 κατοίκους πανευρωπαϊκά. Όμως δεν ξεκαθάρισαν αν αυτές οι πρωτιές είναι του ΕΟΔΥ, ή οφείλονται στα τεστ που πληρώνουν οι πολίτες από την τσέπη τους.

Καταγράφεται όπως είπαν αύξηση των κρουσμάτων σε όλες τις ηλικίες, με μεγαλύτερη όμως στην ηλικιακή ομάδα 18 έως 24 ετών και το πρόβλημα είναι εντονότερο στα νησιά και στην Αττική. Στη χώρα μας κυριαρχούν πλέον με ποσοστό άνω του 50% οι δύο υποπαραλλαγές της Όμικρον, η 4 και η 5. Αν και έχουν παρέλθει πολλές ημέρες από την έναρξη του κύματος, δεν καταγράφεται πολύ μεγάλη αύξηση νοσηλειών κι αυτό δείχνει ότι η εξέλιξη (κατά τη γνώμη των δύο καθηγητών) θα είναι ήπια. Ο κ. Ζαούτης και ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ αναφέρθηκαν επίσης στην μεγάλη σημασία της τρίτης δόσης, αλλά και της τέταρτης για τους ευπαθείς.

Καλούν στην χρήση μάσκας

Εντούτοις, πολλοί ειδικοί εισηγούνται την επαναφορά της μάσκας σε κλειστούς χώρους και σε χώρους με συνωστισμό, καθώς πρόκειται για ένα μέτρο που δεν έχει καμιά επίπτωση στην οικονομία. Ο μόνος λόγος που καταργήθηκε από την Πολιτεία είναι ότι διεθνώς έχει δοθεί “γραμμή” για επαναφορά στην κανονικότητα, με απαλοιφή οιουδήποτε στοιχείου (π.χ. μάσκες ή καθημερινή ενημέρωση) “θυμίζει” ότι η πανδημία είναι εδώ. Στόχος των πολιτικών σε όλη την Ευρώπη είναι να συμβιώσει πλέον ο κόσμος με τον κορονοϊό κατά το μοντέλο της Σουηδίας, δηλαδή με ανοσία της αγέλης, παρότι αυτή είναι αδύνατη και, κατά συνέπεια, οι ευάλωτοι θα είναι οι παράπλευρες απώλειες.

Είναι γνωστό επίσης στους λοιμωξιολόγους ότι οι μάσκες δεν προστατεύουν επαρκώς όταν τις φορά μόνον ο ευπαθής και ότι είναι αποτελεσματικές κυρίως όταν τις φορούν οι πιθανοί φορείς, δηλαδή όλοι στο περιβάλλον. Οι ευπαθείς “καταδικάζονται” ουσιαστικά να μην εργάζονται αλλά και να μην κυκλοφορούν, αφού ούτε στο φούρνο ή στο σούπερ μάρκετ δεν είναι πλέον υποχρεωτικές οι μάσκες.

Ο καθηγητής πνευμονολογίας Στυλιανός Λουκίδης μιλώντας στην εκπομπή του OPEN “Ώρα Ελλάδος” είπε σήμερα ότι τα κρούσματα είναι πολύ περισσότερα από τα καταγραφόμενα, γιατί ο κόσμος πλέον δεν επισημοποιεί το τεστ. Οι φορείς, που είναι πλέον σχεδόν όλοι συμπτωματικοί (καθώς τα προληπτικά τεστ σπανίζουν) κάνουν ένα self test και παίρνουν τα μέτρα τους ή τηλεφωνούν σε έναν γιατρό ή πάνε… βόλτα και κολλούν και άλλους!

Ο κ. Λουκίδης είπε ότι η μεγάλη διασπορά οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι μετακινούνται για διακοπές, έρχονται τουρίστες από το εξωτερικό και δεν υπάρχουν πλέον μέτρα προστασίας ούτε στα καράβια, ούτε στα αεροπλάνα, αλλά ούτε και στα τρένα. Ο κ. Λουκίδης είπε ότι κλίνες που είχαν ξανανοίξει για γενικά περιστατικά, σταδιακά ξαναγίνονται κλίνες Covid και πάλι. Εκτιμά ότι πρέπει να υπάρξει άμεσα μεγαλύτερη προστασία σε χώρους συνωστισμού, όπως στα αεροδρόμια και στα πλοία, όπου η Πολιτεία πρέπει να επαναφέρει την χρήση μάσκας. Όπως είπε, αν βρεθεί κάποιος σε χώρο συνωστισμού έστω και για μικρό χρονικό διάστημα, εκτίθεται.

Τί εκτιμούν ειδικοί

«Έχουμε μια κατάσταση σχετικής πίεσης στις απλές κλίνες, αλλά δεν έχουμε καθόλου πίεση στις ΜΕΘ. Δεν αποκλείω στοχευμένα μέτρα ατομικής ευθύνης στα σούπερ μάρκετ και χώρους συγχρωτισμού», είπε ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης. Ο ίδιος εκτιμά ότι είναι πιθανό να έχουμε νέα μετάλλαξη στα τέλη Σεπτεμβρίου και εξέφρασε την ελπίδα να μην είναι επικίνδυνη.

Από την πλευρά της η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Θ. Ψαλτοπούλου επισήμανε τους κινδύνους για τα άτομα τρίτης ηλικίας, τα άτομα με οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας, καθώς και τα άτομα τα οποία είναι ανεμβολίαστα ή μερικώς εμβολιασμένα. Αναφερόμενη στην επαναφορά χρήσης μάσκας η καθηγήτρια επισήμανε ότι πολλοί ειδικοί την θέλουν, αλλά πρόκειται για πολιτική απόφαση, ενώ αναφέρθηκε και στην εξέλιξη των Όμικρον 4 και 5, οι οποίες θα καθορίσουν και τα ενδεχόμενα μέτρα. Μάλιστα σημείωσε ότι υπάρχει αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα κάτι το οποίο και αναμένεται να φέρει νέα έξαρση των κρουσμάτων. Η ίδια αναμένει αύξηση στις διασωληνώσεις και στους θανάτους.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ (εργαζομένων σε νοσοκομεία) Μιχάλης Γιαννάκος είπε σχετικά ότι η κατάργηση των μέτρων πολλαπλασίασε τα κρούσματα: «Είναι μέγα λάθος να λέγεται ότι οι ασθενείς που νοσηλεύονται είναι πιο ελαφριά περιστατικά σε σχέση με τα αντίστοιχα προηγούμενα. Κανείς δεν εισάγεται στο νοσοκομείο για πλάκα ή με ήπια συμπτωματολογία. Η κατάργηση των μέτρων πολλαπλασίασε τα κρούσματα. Οι μάσκες άρχισαν ξαφνικά να μας πνίγουν και η ιχνηλάτηση πέρασε στην ευθύνη του καθενός, με αποτέλεσμα να μην δηλώνουν το θετικό τεστ προκειμένου να γλυτώσουν την καραντίνα. Στο Αττικόν είχαν τόσο πολλά κρούσματα που γέμισαν δύο κλινικές και έμειναν και οκτώ άτομα σε ράντζα».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι