ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σε ποιο νοσοκομείο όποιος μπαίνει στις ΜΕΘ βγαίνει νεκρός

Στον "αυτόματο πιλότο" ο Covid – 11 κρούσματα ευλογίας των πιθήκων, Όλγα Μαύρου

Πολύς κόσμος αλλά και ρεπόρτερ υγείας προβληματίζονται εδώ και ένα χρόνο για τη διαφορά στα επίπεδα ανάρρωσης και θνητότητας στις ΜΕΘ της χώρας, καθώς αυτά παρουσιάζουν εξαιρετικά μεγάλες διακυμάνσεις από κλινική σε κλινική. Υπάρχουν νοσοκομεία, ειδικά στη Βόρειο Ελλάδα, που είχαν εξαιρετική “επίδοση” με εξιτήρια για το 80% των ασθενών ακόμα και στην οικτρή κατάσταση του περασμένου Νοεμβρίου, και άλλα που βρίσκονταν στον αντίποδα.

Διερευνάται τώρα το Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου, καθώς η θνητότητα στη ΜΕΘ κορονοϊού φτάνει το 100%, δηλαδή ούτε ένας ασθενής που έχει διακομιστεί στη συγκεκριμένη μονάδα, δεν έχει λάβει εξιτήριο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού OPEN, τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου σοκάρουν και το ζήτημα απασχόλησε και το Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου, το οποίο καλείται να διερευνήσει τα περιστατικά. Σημειώνεται ότι την Δευτέρα 3 άνθρωποι έφυγαν από κορονοϊό στη ΜΕΘ και άλλοι 3 παραμένουν για νοσηλεία.

Η 6η Υγειονομική Περιφέρεια αντέδρασε με ανακοινωσή της που επισημαίνει πως η θνησιμότητα είναι αυξημένη αλλά όχι σε ποσοστό 100% και αναφέρεται  σε παραλείψεις από το Διοικητή του ΓΝ Αγρινίου Ανδρέα Τσώλη, ο οποίος δεν έχει απαντήσει ακόμα σε καίρια ερωτήματα.

Τοπικά ενημερωτικά μέσα, όπως το agriniopress.gr συνομίλησαν με γιατρούς που είπαν ότι «ένα ποσοστό 50% ή 60% ή και 70% μπορεί να είναι αποδεκτό, αλλά το 100% είναι εξωπραγματικό». Κάποιοι θέτουν και το ζήτημα αν οι ΜΕΘ είναι τόσο λίγες, ώστε όταν πλέον αδειάζει ΜΕΘ στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, αυτός που έπρεπε να είχε εισαχθεί σε αυτήν πριν από μια εβδομάδα, να εισάγεται όταν πια είναι πολύ αργά και δεν έχει καμιά ελπίδα ανάρρωσης. Τίθεται επίσης το ζήτημα της εξειδίκευσης του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και η σύνθεσή του. Οι Αγρινιώτες ζητούν επίσης να μάθουν τα ποσοστά θνητότητας σε άλλες κλινικές της χώρας.

Παρά την πίεση των δημοσιογράφων να δίνονται στη δημοσιότητα από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ συγκεκριμένα οι περιοχές των θανάτων από κορονοϊό και ο αριθμός των ασθενών που καταλήγουν κατά νοσοκομείο, οι αρμόδιοι αρνούνται εδώ και ένα χρόνο να δώσουν σχετικά αναλυτικά στοιχεία. Ένας λόγος είναι ότι δεν θέλουν να ενοχοποιήσουν συγκεκριμένα νοσοκομεία ή γιατρούς καθώς «σε περίοδο πολέμου οι υγειονομικοί κάνουν ό,τι μπορούν». Όμως υπάρχει και το θέμα που ενοχοποιεί το υπουργείο καθαυτό, δηλαδή ο αριθμός εντατικολόγων και ειδικευμένων στην εντατικολογία νοσηλευτών.

Οι πραγματικές ΜΕΘ

Το υπουργείο Υγείας επιμένει να δίνει μόνον αόριστα στοιχεία και γενικούς αριθμούς, χωρίς να ενημερώνει καν για τον πραγματικό αριθμό κλινών ΜΕΘ που διαθέτει η χώρα τόσο για Covid όσο και για άλλα νοσήματα και για το πόσοι άνθρωποι έχουν πεθάνει σε όλο αυτό το διάστημα είτε διασωληνωμένοι σε μη ειδικούς θαλάμους είτε και σε γηροκομεία, καθώς ειδικά τον περασμένο Νοέμβρη ασθενείς σε γηροκομεία της βόρειας Ελλάδας δεν εισήχθησαν καν σε νοσοκομείο επειδή δεν υπήρχε κλίνη, πολύ δε περισσότερο ΜΕΘ.

Πολλοί επιμένουν στην αοριστία θεωρώντας τη διακύμανση ανά νοσοκομείο συμπτωματική, προβάλλοντας την θεωρία ότι το αποτέλεσμα είναι τυχαίο, και ότι μπορεί σε κάποια νοσοκομεία να κομίζονται ηπιότερα περιστατικά απ΄ ό,τι σε άλλα. Αυτό όμως για να γίνει από θεωρία, συμπέρασμα, θα πρέπει να στηρίζεται σε συγκεκριμένες συγκρίσεις των κλινικών στο διάστημα του έτους, καθώς το τυχαίο δεν μπορεί να επαναλαμβάνεται επί ένα χρόνο διαρκώς.

Τώρα πιθανόν η εντατική του νοσοκομείου του Αγρινίου να γίνει κάτι ως δακτυλοδεικτούμενη κλινική και αποδιοπομπαίος τράγος, παρότι εικόνα με πολύ υψηλό αριθμό θανάτων υπάρχει και σε άλλα νοσοκομεία, χωρίς όμως δυστυχώς οι ρεπόρτερ υγείας να έχουν πρόσβαση στα στοιχεία αυτά, δεδομένου ότι το υπουργείο δεν επιτρέπει σε διευθυντές κλινικών και σε διοικητές νοσοκομείων να δίνουν στοιχεία στον Τύπο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι