ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σε ποιους δεν θα γίνονται διακοπές ρεύματος – Δικαστική Απόφαση

Σε ποιους δεν θα γίνονται διακοπές ρεύματος – Τι αναφέρει η δικαστική απόφαση

Δεκτή εν μέρει έκανε το Πολυμελές πρωτοδικείο της Αθήνας την αίτηση καταναλωτικών ενώσεων, αλλά και των δικηγορικών συλλόγων όλης της χώρας, προκειμένου να απαγορευθεί η διακοπή ρεύματος προσωρινά σε όσους ευάλωτους δεν καταβάλλουν την ρήτρα αναπροσαρμογής. Για όλους τους άλλους οι διακοπές ρεύματος θα συνεχιστούν.

Η προσωρινή διαταγή αφορά συγκεκριμένα στα οικιακά τιμολόγια Γ1 και Γ1Ν των ευάλωτων πελατών βάσει του άρθρου 52 ν. 4001/2011. Στο  νόμο αυτό εντάσσονται οι οικονομικά ασθενείς οικιακοί καταναλωτές, οι ηλικιωμένοι που έχουν συμπληρώσει το 70ο έτος ηλικίας υπό την προϋπόθεση ότι δεν διαμένουν με άλλο πρόσωπο νεότερο από εκείνους, άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας ή καταναλωτές που διαμένουν σε απομακρυσμένες περιοχές. Η απόφαση αυτή  ισχύει μέχρι τη συζήτηση της αγωγής, στις 6 Ιουλίου.

Το δικαστήριο θα εκδίκαζε την συλλογική αγωγή που είχαν καταθέσει μέσω ΙΝΚΑ και ΕΚΠΟΙΖΩ περίπου 1.700 πολίτες, που ζητούσαν να μην διακοπεί το ρεύμα στις οικίες τους. Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ κατέθεσε χθες στο δικαστήριο ότι καθημερινά συνεχίζονται να δίνονται εντολές για 1.500 διακοπές ρεύματος πανελλαδικά. Όπως είπε, οι διακοπές εκτελούνται, ενώ οι συνάδελφοί του προπηλακίζονται όταν πηγαίνουν να κόψουν το ρεύμα.

Είπε συγκεκριμένα: «Ανεξαρτήτως τιμολογίου, ανεξαρτήτως πελάτη, εάν ο καταναλωτής δεν πληρώσει το σύνολο του τιμολογίου, εκδίδεται εντολή για διακοπή και του κόβεται το ρεύμα. Λαμβάνουμε καθημερινά τέτοιες εντολές. Περίπου 500 μόνο στην Αττική και 1.500 σε όλη τη χώρα. Από όλες αυτές τις διακοπές, οι 300 είναι της ΔΕΗ και οι 1.200 των παρόχων. Παρά τα μέτρα που λαμβάνονται, οι διακοπές ρεύματος συνεχίζονται σε καθημερινή βάση. Είναι αστείο να μιλάμε για καταστροφή της εταιρείας που επικαλείται η ΔΕΗ που έχει πάνω από 5,5 εκ. πελάτες».

Διακοπές ρεύματος

Η ΔΕΗ και οι πάροχοι ζήτησαν και πέτυχαν αναβολή της δίκης με το επιχείρημα ότι πρέπει να εκδικαστεί από τον Άρειο Πάγο στις 14 Ιουνίου η υπόθεση της ρήτρας αναπροσαρμογής συνολικά και τελεσίδικα. Επίσης ζήτησε να συνεχιστούν οι διακοπές ρεύματος. Υποστήριξε ότι αν το δικαστήριο δεχόταν το αίτημα των καταναλωτών για προσωρινή διαταγή που θα απαγορεύει τη διακοπή ρεύματος, θα προκαλείτο ντόμινο ανεξόφλητων οφειλών. Υποστήριξε επίσης ότι πρέπει να διακοπεί το ρεύμα και στους ευάλωτους, επειδή χρεώνονται μόλις 0,11 ευρώ την κιλοβατώρα και αυτή η τιμή είναι κάτω του κόστους, οπότε προκαλεί ζημία στην εταιρία και η ζημία αυτή μπορεί να αποφευχθεί μόνο με τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Η αγωγή καταναλωτικών οργανώσεων και των δικηγορικών συλλόγων αφορά όσους πληρώνουν μεν τον λογαριασμό τους, αλλά όχι την ρήτρα αναπροσαρμογής. Οι δικηγόροι των καταναλωτών κατά τη χθεσινή διαδικασία χαρακτήρισαν προσχηματικό και παρελκυστικό το επιχείρημα της ΔΕΗ και των παρόχων.

Στο “δια ταύτα”, το δικαστήριο ανέβαλε την εκδίκαση όπως αναμενόταν, αλλά αποφάσισε να εκδοθεί προσωρινή εντολή που θα απαγορεύει τις διακοπές ρεύματος. Υπενθυμίζεται ότι αποφασίσθηκε το θέμα της ρήτρας να κριθεί από τον Άρειο Πάγο, ώστε να μην γίνονται κατά περιοχές διάφορες δίκες όπου θα λαμβάνονται πιθανόν και διαφορετικές αποφάσεις.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι