ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Σε πύρινο κλοιό η Ηλεία – Μαίνονται οι φωτιές σε Λέσβο και Δαδιά

Σε πύρινο κλοιό η Ηλεία – Μαίνονται οι φωτιές σε Λέσβο και Δαδιά

Αντιμέτωπη με τον πύρινο εφιάλτη και πάλι η χώρα καθώς πυροσβέστες, εθελοντές και κάτοικοι αγωνίζονται να θέσουν υπό έλεγχο τα πύρινα μέτωπα, την ώρα όμως που ξεσπούν και άλλα σε όλη τη χώρα. Η κατάσταση στην Ηλεία είναι δραματική καθώς οι φλόγες υψώνονται απειλητικά δίπλα σε σπίτια στην περιοχή Μακρίσια.

Εκτός από τα τρία μεγάλα μέτωπα σε Λέσβο, Εθνικό Πάρκο Δαδιάς και Ηλεία, δύσκολες πυρκαγιές εκδηλώθηκαν στα Γρεβενά, στον δήμο Φαιστού στο Ηράκλειο Κρήτης, και στη Θεσπρωτία, όπου δόθηκε σκληρή μάχη για την κατάσβεση. Μέσα σε τρεις ημέρες, από την περασμένη Παρασκευή μέχρι σήμερα,  έχουν ξεσπάσει συνολικά 141 δασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα.

Η πυρκαγιά στα Μακρίσια Ηλείας έχει λάβει εφιαλτικές διαστάσεις. Ξέσπασε την Κυριακή το μεσημέρι κοντά στον παλιό δρόμο Μακρισίων – Κρεστένων. Η φωτιά κύκλωσε αμέσως την Κρέστενα από την πλευρά του νεκροταφείου και έχει μέτωπα προς Φρίξα – Σκιλλουντία και Βρίνα. Δόθηκε εντολή για εκκένωση των οικισμών Κρεστένων, Σκιλλουντίας και Γρύλλου, ενώ στάλθηκε μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της περιοχής. Εκκενώθηκε η κατασκήνωση της Φρίξας και τα παιδιά που φιλοξενούνταν εκεί μεταφέρθηκαν στην κοινότητα Καλυβάκια.

Έχουν τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα τα Κέντρα Υγείας Κρεστένων, Αρχαίας Ολυμπίας και Ζαχάρως, καθώς επίσης και το Γενικό Νοσοκομείου Πύργου, όπως ενημέρωσε το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μέχρι τώρα μόνο ένας πολίτης που υπέστη ζημιές το σπίτι του από την πυρκαγιά έχει προσέλθει με αναπνευστικά προβλήματα στο Κ.Υ. Κρεστένων και έχει η κατάστασή του έχει αντιμετωπιστεί πλήρως.

Εκκένωση Δαδιάς

Στον Έβρο, μαίνεται για 4η νύχτα η μεγάλη πυρκαγιά που καταστρέφει χιλιάδες στρέμματα του Εθνικού Πάρκου, προκαλώντας τεράστια οικολογική καταστροφή. Λίγο πριν τις 9 το βράδυ της Κυριακής εστάλη νέο μήνυμα από το 112 σε όσους είχαν μείνει στο χωριό της Δαδιάς για εκκένωση προς Σουφλί.

Στην εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων και στα δύο ρεύματα στο ύψος του κόμβου Λύρας-Λαγυνών προχώρησαν οι αρμόδιες Αρχές, λόγω της εξάπλωσης της πυρκαγιάς παράλληλα με την εθνική οδό, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου, Δημήτρη Πέτροβιτς. Για την κίνηση των οχημάτων χρησιμοποιείται το παλιό εθνικό οδικό δίκτυο.

Μάχη στη Λέσβο

Στη Λέσβο, ισχυρές επίγειες δυνάμεις, με σημαντική συνδρομή αστυνομίας και στρατού επιχειρούν για να ελέγξουν τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε πάνω από τον οικισμό Βατερά,   σε δασική έκταση, και η οποία έκαψε αρκετά σπίτια. Αναζωπυρώσεις υπάρχουν στην περιοχή μεταξύ Βρίσας και Βατερών καθώς και στην περιοχή Αγ. Γεώργιος και Αχλάδα, όπου έχει δημιουργηθεί αντιπυρική ζώνη ώστε η φωτιά να μην φτάσει σε ελαιοκτήματα και αγροικίες.

Όμως το απόγευμα η φωτιά πέρασε την κορυφή του βουνού και μπήκε σε ελαιώνα πλησιάζοντας πολύ κοντά στη Βρίσα, όπου ανοίχτηκαν αντιπυρικές ζώνες προκειμένου να μην περάσει η φωτιά μέσα στον οικισμό, στην περιοχή των Βασιλικών. Προληπτικά ζητήθηκε από το Δήμαρχο εκκένωση του οικισμού, με αποτέλεσμα να σταλεί μήνυμα από το 112 προς τους πολίτες οι οποίοι καλούνταν να κινηθούν προς Πολιχνίτο.

Εντολή εκκένωσης δόθηκε και για τον Σταυρό, στο άλλο μέτωπο της πυρκαγιάς. Οι φλόγες απέχουν 1,5 χλμ από το χωριό. Μαρτυρίες κάνουν λόγο για εμπρησμό, αφού η φωτιά ξέσπασε το Σάββατο σχεδόν ταυτόχρονα σε δύο μέτωπα. Μια γυναίκα μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας Πολυχνίτου.

Παράλληλα μέσα στο δάσος, όπου είναι δύσκολη η πρόσβαση των πυροσβεστών, συνεχίζονται οι αναζωπυρώσεις. Αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιείται, στο πλαίσιο παροχής συνδρομής για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Συμμετέχουν 218 αστυνομικοί, 69 οχήματα και πτητικό μέσο, που συνδράμουν ουσιαστικά σε περιοχές όπου εξελίσσεται η πυρκαγιά. Το Σάββατο εκκενώθηκαν τα Βατερά, όπου κάηκαν σπίτια, ενώ η αστυνομία απομάκρυνε 450 πολίτες και το Λιμενικό απεγκλώβισε εννέα ανθρώπους από την παραλία. Στα Βατερά υπολογίζεται ότι έχουν καεί πάνω από 13.000 στρέμματα.

Με εντολή του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus για την περιοχή των Βατερών έτσι ώστε να παραχθούν χαρτογραφικά δεδομένα από την ανάλυση των δορυφορικών εικόνων με στόχο την υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην διαχείριση των συνεπειών της καταστροφικής πυρκαγιάς.

Νέες πυρκαγιές

Νέες πυρκαγιές είναι σε εξέλιξη στην Ελάτεια Φθιώτιδας και στον Άγιο Δημήτριο Πτολεμαΐδας. Λίγο καλύτερη είναι η εικόνα από την πυρκαγιά στο Ακριτοχώρι Μεσσηνίας, όπου η μείωση της έντασης των ανέμων βοηθά την προσπάθεια των πυροσβεστών.

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε λίγο πριν από τις 4 το απόγευμα στον Δήμο Φαιστού, στο Ηράκλειο Κρήτης. Είκοσι πέντε οχήματα της Πυροσβεστικής με 75 πυροσβέστες, ομάδες δασοκομάντος, εθελοντές, κάτοικοι και υδροφόρες του δήμου και της Περιφέρειας συνεισέφεραν στο να περιοριστεί ο κίνδυνος η φωτιά να απειλήσει τους οικισμούς Κουσές και Πετροκέφαλι. Στο σημείο παραμένουν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής υπό τον φόβο αναζωπύρωσης.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε στα Άνω Λιόσια. Άμεση ήταν η κινητοποίηση των αρχών. Υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί και η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τις μεσημβρινές ώρες σε δασική έκταση κοντά στον οικισμό Βλασέικα, της δημοτικής ενότητας Σαρωνικού, στην Κορινθία.

Πάντως, πολύ υψηλός θα είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς τη Δευτέρα σε Αττική, Εύβοια και Βοιωτία, σύμφωνα με τον χάρτη της ΓΓΠΠ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι