Σε πύρινο κλοιό η Ρόδος – Μεγάλες φωτιές σε Κάρυστο-Αίγιο-Μεσσηνία-Κέρκυρα
23/07/2023Σε πύρινο κλοιό είναι για έκτη μέρα η Ρόδος με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να προσπαθούν να ελέγξουν τα πύρινα μέτωπα. Μεγάλες ανεξέλεγκτες πυρκαγιές μαίνονται σε Αίγιο, Κάρυστο, Μεσσηνία και Κέρκυρα. Την ίδια στιγμή η Προεδρία της Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι «ενόψει των έκτακτων συνθηκών που επικρατούν στη χώρα λόγω των πυρκαγιών, η αυριανή δεξίωση για την επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας ματαιώνεται».
Τους οικισμούς Σάντα και Μέγκουλα πλησιάζει η φωτιά, που καίει από το απόγευμα στη βόρεια Κέρκυρα, ενώ λίγο πριν τις 11 εστάλησαν νέα μηνύματα μέσω του 112 για εκκένωση περιοχών. Τα νέα μηνύματα του 112 για τη φωτιά στην Κέρκυρα έδιναν εντολή εκκένωσης για συνολικά 12 περιοχές και συγκεκριμένα για τις περιοχές Σαρακηνιάτικα, Πλαγιά, Καλάμι, Βλαχάτικα, Καβαλλέραινα, Ρου, Κατάβολο, Κέντρωμα, Τρίτσι, Κοκκοκύλας, Βιγγλατούρι και Νησάκι
Το υπουργείο εξωτερικών της Βρετανίας, ανέφερε σε ανακοίνωση του: «Οι ακραίες θερμοκρασίες επηρεάζουν πολλές περιοχές της Ελλάδας και υπάρχουν αρκετές ενεργές πυρκαγιές, μεταξύ άλλων και στη Ρόδο. Εάν είστε Βρετανός υπήκοος που επηρεάζεται από τις πυρκαγιές στη Ρόδο κοντά στο Κιοτάρι, τους Πεύκους, τη Λίνδο και τη γύρω περιοχή, παρακαλείστε να ακολουθήσετε τις οδηγίες των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης. Καλέστε τις Ελληνικές Υπηρεσίες Έκτακτης Ανάγκης στον αριθμό 112 εάν διατρέχετε άμεσο κίνδυνο.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει συστήσει Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων για την αντιμετώπιση της κατάστασης στη Ρόδο. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί τους στον αριθμό 210 368 1730. Εάν σκοπεύετε να ταξιδέψετε στη Ρόδο, παρακαλείστε να ελέγξετε με τον ταξιδιωτικό σας πράκτορα ή το ξενοδοχείο σας πριν από το ταξίδι ότι η περιοχή που σκοπεύετε να επισκεφθείτε δεν επηρεάζεται από τις τρέχουσες πυρκαγιές». Την ίδια στιγμή και σύμφωνα με την Mirror, η TUI και η JET 2 ακυρώνουν σταδιακά τις πτήσεις προς τη Ρόδο. Μάλιστα, η TUI αναφέρει ότι καμία πτήση δεν θα αναχωρήσει για το ελληνικό νησί μέχρι και την Τρίτη 25 Ιουλίου.
Στο μέτωπο της Ρόδου, με το πρώτο φως ξεκίνησαν τις ρίψεις 10 πυροσβεστικά αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα (7 ελληνικά, 1 κροατικό και 2 τουρκικά). Οι επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν είναι 266 πυροσβέστες με 16 ομάδες πεζοπόρων και 49 υδροφόρα οχήματα. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται διαρκώς και αναμένονται σύντομα ακόμα 10 οχήματα με 60 πυροσβέστες.
Μεγάλη φωτιά ξέσπασε σήμερα, λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι, και στην περιοχή Αγία Τριάδα, λίγο έξω από την Κορώνη Μεσσηνίας. Η εν λόγω φωτιά στη Μεσσηνία είναι μεγάλη και αυτήν την ώρα μαίνεται ανεξέλεγκτη. Μεγάλη είναι η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με 9 οχήματα, 24 Πυροσβέστες, 13 άτομα πεζοπόρο τμήμα καθώς και 4 εναέρια μέσα , 1 Canadair, 1 ελικόπτερο και 2 a/φ PZL. Παράλληλα, επιχειρούν οχήματα των ΟΤΑ αλλά και εθελοντές. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στόχος των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι να περιορίσουν τη φωτιά πριν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Μεγάλη φωτιά στο Αίγιο, στη θέση Δερβενάκι και Κινδυνεύουν σπίτια Αυτή την ώρα στη φωτιά στο Αίγιο επιχειρούν 47 πυροσβέστες με 16 οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού τρία αεροπλάνα και δύο ελικόπτερα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πυρκαγιά είναι μεγάλη και επικίνδυνη, ενώ βρίσκεται κοντά σε σπίτια. Η φωτιά καίει δίπλα στην εθνική. Η περιοχή βρίσκεται σήμερα στο «κόκκινο» από πλευράς επικινδυνότητας.
Μεγάλη πυρκαγιά μαίνεται στην Κάρυστο και ήδη δόθηκε εντολή για των οικισμών Λιβάδι, Ποτάμι, Περναράκι και Πλατανιστός, λόγω της πυρκαγιάς.
Η φωτιά εκδηλώθηκε σε τρεις διαφορετικές εστίες σε δασική έκταση στον Πλατανιστό Καρύστου Ευβοίας. Για την κατάσβεσή της έχουν κινητοποιηθεί, μέχρι στιγμής, 26 πυροσβέστες με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, εννέα οχήματα και δύο αεροσκάφη. Δυνάμεις της Πυροσβεστικής από την περιοχή είναι στο σημείο και φθάνουν ενισχύσεις από άλλες περιοχές της Εύβοιας, ενώ σηκώθηκαν και εναέρια μέσα. Βίντεο από αναγνώστη του iefimerida.gr δείχνουν canadair να περνούν σε απόσταση αναπνοής από κατοικημένη περιοχή, ενώ σε άλλο βίντεο γίνεται ανεφοδιασμός με νερό από τη θάλασσα.
Τα τρία μεγάλα μέτωπα
Σε ό,τι αφορά το πύρινο μέτωπο της Ρόδου, και στα τρία μεγάλα μέτωπα της φωτιάς που μαίνονται υπάρχουν μεγάλες αναζωπυρώσεις οι οποίες αντιμετωπίζονται δύσκολα λόγω και των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή και του δύσβατου του εδάφους.
Από νωρίς το πρωί σε εξέλιξη βρίσκονται επιχειρήσεις σε τρία ενεργά μέτωπα και συγκεκριμένα στο Κιοτάρι και νοτιοδυτικά προς Γεννάδι όπου χωματουργικά μηχανήματα επιχειρούν για να μην περάσει η φωτιά το ρέμα, Απόλλωνα προς Προφήτη Ηλία, όπου υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις και γίνεται προσπάθεια να μην επεκταθεί βορειότερα προς το πυκνό δάσος και στην περιοχή Λαέρμων-Γαδουρά όπου οι φλόγες βρίσκονται κοντά στο χωριό Ασκληπειο και στα Λάερμα αλλά μάχη δίνεται και στην περιοχή των Απολλώνων.
Μεγάλη αναζωπύρωση σημειώθηκε και στο χωριό Ασκληπιείο, ανάμεσα στα Λάερμα και το Κιοτάρι. Στα Λάερμα Ρόδου, η φωτιά έκαψε αποθήκες και οι φλόγες περικύκλωσαν την εκκλησία του χωριού.
Κλείνει ο δρόμος από Γεννάδι έως Πυλώνα
Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, λόγω των προκληθέντων προβλημάτων από την πυρκαγιά στο οδικό δίκτυο της Ρόδου από το Γεννάδι έως την Πυλώνα, όσοι πολίτες επιθυμούν να μεταβούν από την Νότια Ρόδο στη πόλη της Ρόδου και αντίστροφα θα πρέπει να ακολουθήσουν τη διαδρομή Γεννάδι, Βάτι, Απολακκιά, Μονόλιθος, Σιάνα, Κρητηνία, Καλαβάρδα, Σορωνή, Θεολόγος, Παραδείσι, Κρεμαστή, Ιαλυσός Ρόδος.
Στα μέτωπα της φωτιάς επιχειρούν πάνω από 200 πυροσβέστες και εκατοντάδες εθελοντές πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται στις επάλξεις και τις 6 ημέρες που η φωτιά καίει τις δασικές εκτάσεις του νησιού. Έχει επίσης σχεδόν ολοκληρωθεί η μεταφορά τουριστών από τις περιοχές που εκκενώθηκαν σε ασφαλή σημεία.
Εκατοντάδες τουρίστες φιλοξενούνται σε γυμναστήρια, σε αίθουσες σχολείων σε συνεδριακά κέντρα των ξενοδοχείων σε πλοία ενώ συγκινητική είναι η ανταπόκριση των εθελοντών που έσπευσαν στα σημεία αυτά για να βοηθήσουν τους τουρίστες, με προσφορά ειδών, κλινοσκεπασμάτων κ.α. Συνεχώς πάντως βρίσκονται και νέοι χώροι για την φιλοξενία τους ενώ δίνεται μάχη και για την τροφοδοσία τους. Στο μεταξύ, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών, έχει ενεργοποιηθεί η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου για να διευκολυνθεί η εκκένωση ξένων πολιτών.
https://youtu.be/h8nyvE1TGV8
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός ανέφερε πως η φωτιά στην Ρόδο έχει μπει από ανθρώπινο χέρι. Ο κ. Αρτοποιός ανέφερε πως ξενοδοχεία έχουν υποστεί ζημιές, όμως περιμετρικά και όχι στις κύριες υποδομές. Σχετικά με την κατάσταση στα Λάερμα, πληροφορίες αναφέρουν πως το χωριό εσωτερικά είναι ανέπαφο. Μόνο περιμετρικά έχουν καεί 1-2 εγκαταλελειμμένες αποθήκες.
Αντίδραση της αντιπολίτευσης
Δριμεία κριτική άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για την κατάσταση στην Ρόδο. Τονίζει ότι «οι μεγαλοστομίες περί ετοιμότητας του δήθεν επιτελικού κράτους έχουν ήδη καταρρεύσει», υπογραμμίζοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχει εκφράσει την στήριξη του σε όσους δοκιμάζονται και δίνουν τη μάχη στα μέτωπα της πυρκαγιάς και την ανησυχία του για την εξέλιξή τους».
Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης, η αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνει ότι πρέπει «να βρεθούν διαθέσιμα δωμάτια για την φιλοξενία τους, σε τουριστικά καταλύματα ή σε κατοικίες, μέσα για την ασφαλή μεταφορά τους, είδη διατροφής και πρώτης ανάγκης και εθελοντές», τονίζοντας εμφατικά την ανάγκη «να μην μείνει κανείς μόνος και αβοήθητος».
«Επί έξι ημέρες στη Ρόδο συντελείται μία ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή. Οι ευθύνες είναι μεγάλες και πρέπει να αποδοθούν», τονίζει, σε δήλωσή του, ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.
«Από το “όλα είναι υπό έλεγχο”, φτάσαμε στο σημείο να χάνονται περιουσίες, χιλιάδες τουρίστες να απομακρύνονται από ξενοδοχειακές μονάδες και κάτοικοι να εκκενώνουν τους οικισμούς τους. Το κράτος οφείλει να εγγυηθεί την ασφάλειά τους και επιτέλους να ελεγχθούν πλήρως τα πύρινα μέτωπα», προσθέτει ο κ. Ανδρουλάκης.
Απανωτές εκκενώσεις
Στην διάρκεια της νύχτας δόθηκε εντολή οι κάτοικοι των χωριών Μάσαρη, Μαλώνας και Χαράκι της Ρόδου να εγκαταλείψουν εσπευσμένα τις κοινότητες αυτές και να κινηθούν προς την πόλη της Ρόδου.
Νωρίτερα, είχε ζητηθεί η εσπευσμένη απομάκρυνση όσων βρίσκονταν στα χωριά της Λίνδου και της Καλάθου καθώς και στον οικισμό των Πεύκων, σύμφωνα με επείγουσα ειδοποίηση του υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής. Αυτά τα δύο χωριά και ο οικισμός βρίσκονται στις πλέον τουριστικές περιοχές της Ρόδου. Νωρίτερα, στάλθηκε μήνυμα από το 112 για τους οικισμούς Γεννάδι και Κιοτάρι που καλούσε τους κατοίκους να απομακρυνθούν, να κατευθυνθούν προς το Πλημμύρι.
https://youtu.be/Pl730sxovic
Στην διάρκεια της νύχτας συνεχίστηκε η μεταφορά τουριστών από τις περιοχές που εκκενώθηκαν σε ασφαλή σημεία. Εκατοντάδες τουρίστες φιλοξενήθηκαν σε γυμναστήρια, σε αίθουσες σχολείων σε συνεδριακά κέντρα των ξενοδοχείων σε πλοία ενώ συγκινητική ήταν η ανταπόκριση των εθελοντών που έσπευσαν στα σημεία αυτά για να βοηθήσουν τους τουρίστες με προσφορά ειδών, κλινοσκεπασμάτων κ.α Δύο ώρες νωρίτερα, εστάλη νέο μήνυμα από το 112 για εκκένωση των περιοχών Γεννάδι και Κιοτάρι, ενώ πέρασε περιμετρικά και από τα Λάερμα.
Παράλληλα, κάτοικοι βρήκαν καταφύγιο στην παραλία του Γενναδίου, ενώ πλοία έσπευσαν στο σημείο για να τους απεγκλωβίσουν. Περίπου στις 11 το βράδυ δόθηκε εντολή από το Λιμενικό για εκκένωση με ιδιωτικά σκάφη των ανθρώπων που παρέμεναν στις παραλίες στο Γεννάδι και στο Κιοτάρι.
Το βράδυ του Σαββάτου εκκενώθηκαν προληπτικά 19.000 άνθρωποι από τις περιοχές της Ρόδου που βρίσκονται αντιμέτωπες με τη φωτιά, καθιστώντας την επιχείρηση εκκένωσης τη μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στη χώρα.
Μέτρα για τους τουρίστες
Μέτρα έχουν παρθεί για τους ξένους τουρίστες και τους ανθρώπους που εκκένωσαν περιοχές της Ρόδου λόγω της μεγάλης φωτιάς στο νησί. Αυτό που αναφέρεται από την αρχή είναι πως προτεραιότητα δίνεται στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, τόσο στη φωτιά που καίει στην Ρόδο όσο και στις άλλες φωτιές. Συνολικά στην Ρόδο 6 άνθρωποι πήγαν το Σάββατο στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα με ελαφρά αναπνευστικά, αλλά έλαβαν αμέσως εξιτήριο.
Από εκεί και πέρα έχουν παρθεί μέτρα για όσους φεύγουν από τις πυρόπληκτες περιοχές, ενώ υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τους τουρίστες που έχασαν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα στις φωτιές, ωστόσο θα πρέπει να γυρίσουν στη χώρα τους. Τα μέτρα για τους όσους εκκένωσαν οικισμούς:
- Εξασφαλίστηκαν χώροι για την προσωρινή φιλοξενία χιλιάδων κατοίκων και επισκεπτών που απομακρύνθηκαν από τις εστίες ή τα καταλύματά τους, σε ξενοδοχεία, συνεδριακά κέντρο, γυμναστήρια, σχολεία και δημόσιους/ δημοτικούς χώρους.
- Υπήρξε μέριμνα για την παροχή τροφής, νερού και παρακολούθησης από γιατρό στους χώρους φιλοξενίας.
- Υπεύθυνοι guest relations ξενοδοχείων θα πάνε στους χώρους φιλοξενίας (για όσους είναι σε ξενοδοχεία θα το φροντίσουν οι ξενοδόχοι) ώστε οι επισκέπτες που το επιθυμούν να έρθουν σε επικοινωνία με tour operators και παράλληλα να υπάρχει καλύτερη εικόνα πού έχει βρει προσωρινή στέγη ο καθένας. Θα δράσουν ως σύνδεσμοι δηλαδή. Στα σχολεία αυτή τη ευθύνη θα την αναλάβουν οι διευθυντές.
- Σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ και πρεσβείες θα λειτουργήσει σήμερα hotspot στο αεροδρόμιο Ρόδου, ώστε επισκέπτες που έχασαν ή δεν πήραν μαζί τους τα ταξιδιωτικά έγγραφά τους κατά τις εκκενώσεις να μπορούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους χωρίς δυσκολία. Επιπροσθέτως, σήμερα, σε συνεννόηση με τον ιατρικό σύλλογο, θα πάνε ξανά γιατροί και παιδίατροι στους χώρους φιλοξενίας.
https://youtu.be/CUF3_z1xdWA
Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς
Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για πρώτη φορά ο βαθμός επικινδυνότητας είναι στο 5 για την Αττική και άλλες 12 περιοχές. Ανάμεσα σε αυτές τις περιοχές είναι και η Ρόδος, όπου αναμένονται και ισχυροί άνεμοι σύμφωνα με τους μετεωρολόγους. Αναλυτικά οι περιοχές ανά βαθμό επικινδυνότητας είναι:
- Περιοχές κατηγορίας κινδύνου 5 (Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού)
- Περιφέρεια Αττικής
- Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας)
- Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Μεσσηνίας)
- Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Ηλείας, ΠΕ Αχαΐας)
- Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)
- Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)
- Περιοχές κατηγορίας κινδύνου 4 (Πολύ Υψηλή)
- Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
- Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Καρπάθου)
- Περιφέρεια Κρήτης
- Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αρκαδίας, ΠΕ Λακωνίας)
- Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΕ Κεφαλλονιάς, ΠΕ Ζακύνθου)
- Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας)
- Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Καρδίτσας, ΠΕ Τρικάλων)
- Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (ΠΕ Κοζάνης)
- Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕ Πιερίας, ΠΕ Ημαθίας, ΠΕ Θεσσαλονίκης, ΠΕ Χαλκιδικής, ‘Αγιον Όρος)
- Περιοχές κατηγορίας κινδύνου 3 (Υψηλή) Περιοχές των Περιφερειών: Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής-Κεντρικής-Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Πελοποννήσου.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.
Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.