ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σε ράντζα τα παιδιά – Φίσκα τα παιδιατρικά νοσοκομεία

Σε ράντζα τα παιδιά – Φίσκα τα παιδιατρικά νοσοκομεία, Όλγα Μαύρου

Συνεχίζεται η μεγάλη έξαρση ιώσεων που άρχισε να καταγράφεται πριν από ένα μήνα στην Ελλάδα. Η πρωτοφανής έξαρση ιώσεων σχολιάζεται εδώ και εβδομάδες, όμως μέχρι τώρα δεν είχαν μπει ράντζα ακόμα και στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Η δε αναμονή για εξέταση σε κρατικά νοσοκομεία και σε ιδιωτικές κλινικές είναι πλέον πολύωρη, ενώ σε πολλά σχολεία λείπει λόγω ασθενείας η μισή τάξη. Οι γονείς, αλλά και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό,  ελπίζουν να ανασάνουν όταν θα κλείσουν τα σχολεία για τις γιορτές.

Εν τω μεταξύ, ενώ οι γονείς από την μία καλούνται «να προσέχουν κάθε ύποπτο σύμπτωμα του παιδιού» και να έχουν το νου τους, από την άλλη τους ζητείται να μην τρέχουν στο νοσοκομείο χωρίς να δει προηγουμένως το παιδί τους ο παιδίατρος που το παρακολουθεί, επειδή πλέον τα νοσηλευτήρια αντιμετωπίζουν μεγάλο όγκο μικρών ασθενών. Μέχρι στιγμής πάντως, το ευχάριστο είναι ότι, απ΄όσο γνωρίζουμε τουλάχιστον εμείς οι δημοσιογράφοι, δεν καταγράφηκαν μοιραία περιστατικά το τελευταίο δεκαπενθήμερο.

Ο ΕΟΔΥ ενημέρωσε για τελευταία φορά επί του θέματος πριν από περίπου πέντε ημέρες, αναφέροντας παράλληλα ότι υπάρχει εγρήγορση για τον στρεπτόκοκκο που στοίχισε την ζωή σε 15 παιδάκια στη Βρετανία. Όσον αφορά τα τρέχοντα στην Ελλάδα, όπως είπε στην ΕΡΤ η παιδίατρος Ζωή Σάκκου, τα παιδιά δεν προλαβαίνουν να αναρρώσουν από την μία ίωση, και κολλάνε αμέσως άλλη. Κυριαρχούν οι συνήθεις αδενοϊοί (αναπνευστικό) αλλά και πολλοί ιοι που προκαλούν γαστρεντερίτιδες, καθώς και ιός της γρίπης αλλά και κορονοϊός.

Ως αιτία η ίδια εκτιμά, όπως και πολλοί συνάδελφοι της, ότι φταίνε οι καραντίνες. Το παιδικό ανοσοποιητικό σύστημα κάτω από κανονικές συνθήκες γυμνάζεται διαρκώς και εξοικειώνεται κάθε χειμώνα με νέους ιούς, αναπτύσσοντας και ανοσία. Ομως η πανδημία με τις καραντίνες και τα μέτρα (μάσκες και αποστασιοποίηση και κλείσιμο σχολείων) “έκοψε” απότομα τη φυσική πορεία στην σταδιακή ανάπτυξη ανοσίας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα παιδάκια να αντιμετωπίζουν “μαζεμένες” τις ιώσεις, με το ανοσοποιητικό τους όμως “αγύμναστο” επί σχεδόν μία τριετία.

Και ο κορονοϊός

Στην Ελλάδα προ πενθημέρου ο ΕΟΔΥ ανέφερε ότι μέσα σε μια εβδομάδα (δηλαδή συγκρίνοντας τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου) διπλασιάστηκαν τα κρούσματα γριπώδους συνδρομής σε μικρούς και μεγάλους –η γριπώδης συνδρομή είναι ίωση του αναπνευστικού που μοιάζει με τη γρίπη, χωρίς απαραιτήτως να είναι.  Στα παιδάκια η γρίπη πάντως είναι παρούσα σε σχετικά υψηλά ποσοστά, ενώ τα κρούσματά της στους ενηλίκους παραμένουν σχετικά λίγα. “Σαρώνουν” όμως οι άλλες ιώσεις σε όλες τις ηλικίες. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ οι ασθένειες στα παιδάκια και στους εφήβους ήδη από την περασμένη εβδομάδα ήταν πολλαπλάσιες από ό,τι στους ενηλίκους.

Αν έχετε ευπαθείς στην οικογένεια, υπενθυμίζεται ότι υπάρχει στα φαρμακεία ένα  σελφ τεστ διττό, με το οποίο μπορείτε να ελεγχθείτε και για γρίπη και για κορονοϊό. Για όσους, μικρούς και μεγάλους, πέρασαν την ίωση του κορονοϊού, εκφράζεται και δεύτερη θεωρία όσων αφορά τις πολλές ιώσεις, χωρίς όμως η συγκεκριμένη ερμηνεία να τεκμηριώνεται από επιστημονικά στοιχεία. Σύμφωνα με αυτήν, η λοίμωξη από τον κορονοϊό, ακόμη και από την “άκακη” Όμικρον, πιθανόν να αφήνει αόρατα σημάδια στο ανοσοποιητικό σύστημα όσων νόσησαν.

Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι ίσως ο κορονοϊός αποδιοργανώνει το ανοσοποιητικό για κάποιο μάλλον υπολογίσιμο χρονικό διάστημα (ίσως και για μήνες), ιώσεις που άλλοτε περνούσε το άτομο απύρετο, να είναι πλέον πιο συμπτωματικές και σχετικά πιο “βαριές” από ό,τι θα ήταν προ κορονοϊού.

Τα φάρμακα που λείπουν

Μικροί και μεγάλοι μέσα σε αυτή την έξαρση ιώσεων αντιμετωπίζουν παράλληλα ένα πρόβλημα για το οποίο και το SLpress έχει γράψει πολλές φορές, όπως και άλλα μέσα: την έλλειψη φαρμάκων την οποία δεν φαίνεται να μπορεί να διαχειριστεί η πολιτεία. Λείπουν ακόμη και παιδικά σιρόπια και αντιβηχικά, αλλά πλέον και αντιβιοτικά. Οι δε φαρμακοποιοί καταγγέλλουν ότι ενώ πιέζουν το υπουργείο Υγείας, απάντηση δεν λαμβάνουν.

Η έλλειψη φαρμάκων αποτελεί ένα πάγιο πρόβλημα τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, κυρίως λόγω των παράλληλων εξαγωγών –οι εισαγωγείς τα φέρνουν σε χαμηλή τιμή στην Ελλάδα και τα επανεξάγουν αμέσως σε ακριβότερες χώρες της ΕΕ σε πολύ υψηλότερη τιμή, αποκομίζοντας μεγάλο κερδος. Τώρα με τις ιώσεις το πάγιο αυτό πρόβλημα οξύνθηκε.

Κάποια φάρμακα παρουσιάζουν ελλείψεις διεθνώς επειδή λείπουν πρώτες ύλες, υποστηρίζει το υπουργείο Υγείας, όμως στην χώρα μας λείπουν και δεκάδες φάρμακα που δεν παρουσιάζουν έλλειψη σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης και που λείπουν από τα ράφια αποκλειστικά και μόνον επειδή επανεξάγονται.

Η πολιτεία για να ελέγξει την κατάσταση εκδίδει κατά καιρούς “απαγορευτικό” επανεξαγωγών –ή παράλληλων εξαγωγών όπως λέγονται–, όμως στην πράξη αποδεικνύεται ότι αυτά τα δελτία πρέπει να εκδίδονται συχνότερα, να αφορούν σε περισσότερα σκευάσματα και οι εταιρείες να ελέγχονται για το αν τηρούν την υποχρέωση να μην εξάγουν σκευάσματα για τα οποία δεν καλύπτεται επαρκώς η χώρα. Επίσης ένας άλλος παράγοντας που αναζητούνται φάρμακα και δεν ανευρίσκονται, είναι το γεγονός ότι οι εταιρείες δεν εισάγουν στη χώρα επαρκή αριθμό σκευασμάτων για τον πληθυσμό, παρά το γεγονός ότι οι ανάγκες σε συγκεκριμένα φάρμακα είναι γνωστές και καταγεγραμμένες.

Στη Βρετανία ξεμένουν από αντιβιοτικά

Ο επιθετικός στρεπτόκοκκος που στοίχισε παιδικές ζωές στη Βρετανια φέτος, έχει κινητοποιήσει τις υγειονομικές αρχές και σε άλλες χώρες. Στην Ελλάδα δυστυχώς δεν εισάγονται σελφ τεστ για στρεπτόκοκκο και οι γονείς πρέπει να ταλαιπωρούν το παιδί να πάει σε μικροβιολογικό εργαστήριο ή να αγοράζουν διαδυκτιακά την εξέταση ή να έχουν παιδίατρο που διαθέτει το τεστ στο ιατρείο του. Ούτε στη Βρετανία διατίθεται το τεστ στα φαρμακεία, επειδή το υπουργείο Υγείας δεν θεωρεί το rapid τεστ στρεπτόκοκκου επαρκώς αξιόπιστο.

Οι γονείς όμως εκεί έχουν πανικοβληθεί με τους θανάτους και υπάρχει τόσο μεγάλη έλλειψη στην αγορά, που κάποιοι έφτασαν να πουλούν το τεστ στο απαράδεκτο ποσό των 100 λιρών Αγγλίας. Στην Ουαλία που υπάρχει επάρκεια, το ίδιο τεστ πωλείται 8 λίρες. Ομως σε όλη τη Βρετανία ήδη παρατηρείται έλλειψη αντιβιοτικών με πενικιλλίνη και αμοξυκιλλίνη, επειδή το υπουργείο Υγείας συνέστησε προληπτικά να χορηγούνται αντιβιοτικά σε όσα παιδιά πάνε σε σχολεία με πολλά κρούσματα οστρακιάς –η οστρακιά προκαλείται από στρεπτόκοκκο.

Εκεί τα κρούσματα από ιώσεις εν γένει στα παιδιά, είναι πενταπλάσια από ό,τι προ κορονοϊού. Και αφού η νομοθεσία για τη χορήγηση αντιβιοτικών μετά τους θανάτους παιδιών από στρεπτόκοκκο χαλάρωσε, άρχισαν σχεδόν όλες οι οικογένειες να αναζητούν, ακόμα και προληπτικά, ένα κουτί με αντιβιοτικά.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι