ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σφίγγουν κι άλλο τα λουριά για τους ανεμβολίαστους

Σφίγγουν κι άλλο τα λουριά για τους ανεμβολίαστους

Πρόστιμο 300 ευρώ θα πληρώνουν πλέον οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι που δεν καταχωρούν το αποτέλεσμα του self test τους, σύμφωνα με νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τώρα τιμωρείτο με πρόστιμο μόνον ο εργοδότης. Επίσης ανοίγει ο δρόμος για υποχρεωτικές άδειες και σε ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, καθώς δημιουργεί “δεδικασμένο” ο δήμος Αλίμου.

Όσον αφορά στα self test στον ιδιωτικό τομέα, όλοι πλέον γνωρίζουν ότι είναι ευρέως αμφισβητούμενα, όχι για την διαγνωστική τους αποτελεσματικότητα, αλλά για την … ψευδή βεβαίωσή τους. Πολλοί δηλαδή παραλαμβάνουν τα self test που δικαιούνται και καταχωρούν αρνητικό αποτέλεσμα χωρίς καν να κάνουν το τεστ, δεδομένου ότι ακόμα κι αν νοσήσουν, μπορούν να επικαλεστούν την ανακρίβεια του τεστ.

Η μόνη εξέταση που δεν είναι τόσο διαβλητή σε ψευδείς δηλώσεις, είναι τα rapid test των κλιμακίων του ΕΟΔΥ, που όμως δεν υπάρχει η δυνατότητα να καλύψουν όλο τον πληθυσμό. Τα ιδιωτικά rapid test στοιχίζουν 20 ευρώ. Για τον Αύγουστο, ειρήσθω εν παρόδω, δικαιούνται τέσσερα self test δωρεάν οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, καθώς και οι νέοι 18-30 ετών που διαθέτουν ΑΜΚΑ και όλα τα παιδιά και έφηβοι 5 έως 17 ετών εφ’ όσον οι γονείς διαθέτουν ΑΜΚΑ ή ΠΑΥΠΑΑ ή ΠΑΜΚΑ (Προσωρινός ΑΜΚΑ και Προσωρινός Αριθμός Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού).

Τα πρόστιμα σε εργοδότες και εργαζόμενους

Οι εργαζόμενοι που δεν καταχωρούν το self test τους μπορούν να έρθουν αντιμέτωποι και με  στέρηση μισθού, για όσο χρονικό διάστημα δεν κάνουν το τεστ ή δε δηλώνουν το αποτέλεσμα. «Σε ό,τι αφορά στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, τροποποιείται επίσης η παράγραφος 4 του άρθρου 6 της απόφασης Δ1α/Γ.Π.οικ.32209/24.5.2021 και προβλέπεται ότι το ΣΕΠΕ μπορεί να επιβάλει πρόστιμο 300 ευρώ σε εργαζόμενους οι οποίοι προσέρχονται στον χώρο εργασίας χωρίς να έχει προβεί σε δήλωση του αποτελέσματος του διαγνωστικού ελέγχου, ή προσέρχεται παρότι έχουν δηλώσει θετικό αποτέλεσμα», αναφέρει η νέα ΚΥΑ.

Υπενθυμίζεται πως ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να απασχολήσει εργαζόμενο με φυσική παρουσία στον τόπο παροχής εργασίας, εφόσον αυτός δεν έχει προβεί σε δήλωση του αποτελέσματος του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορονοϊό Covid-19 (self test, rapid test ή PCR test), είτε έχει δηλώσει θετικό αποτέλεσμα διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορονοϊό Covid-19. Ο εργοδότης όσον αφορά τους ανεμβολίαστους, έχει το δικαίωμα να μην καταβάλει την αμοιβή τους για όσο διάστημα αυτοί αρνούνται να υποβληθούν σε τεστ.

Από το δήμο Αλίμου εν τω μεταξύ ελήφθη η απόφαση να σφίξουν τα λουριά και για όσους εργάζονται σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, καθώς δύο κρούσματα σε σταθμούς του δήμου έγιναν αιτία να κλείσουν σταθμοί και να προκληθεί σοβαρό πρόβλημα στην φύλαξη των νηπίων και βρεφών. Επειδή αυτό συνέβη τέλη Ιουλίου και τα βρέφη ήταν λίγα, ο δήμος μπόρεσε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, αλλά προβλέποντας ότι τον Σεπτέμβριο παρόμοια προβλήματα από κρούσματα σε εργαζόμενους δεν θα μπορούν να αντιμετωπισθούν, αποφασίσθηκαν ριζικά μέτρα.

Τα όσα λέει ο δήμαρχος

Συγκεκριμένα, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε παιδικούς σταθμούς του δήμου Αλίμου θα τίθενται σε υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών όταν έρχονται σε επαφή με κρούσμα. Ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, επέκρινε την απόφαση της Πολιτείας να μη συμπεριλάβει στον υποχρεωτικό εμβολιασμό τους εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς, αφού τα βρέφη και τα νήπια δεν μπορούν να εμβολιαστούν και είναι εντελώς απροστάτευτα  στις λοιμώξεις του περιβάλλοντός τους.

«Τα παιδάκια των σταθμών είναι 8-10 μηνών. Ούτε μάσκα μπορούν να φορέσουν, ούτε εμβόλιο μπορούν να κάνουν. Είναι παντελώς εκτεθειμένα. Παρόλα αυτά επιτρέπεται να είναι ανεμβολίαστος ο παιδαγωγός. Κάνουμε ισχυρή σύσταση και παίρνουμε κανονιστικές αποφάσεις για την λειτουργία των υπηρεσιών και της πόλης. Πήραμε την απόφαση στο δημοτικό συμβούλιο να κάνουμε ισχυρή σύσταση στο προσωπικό των βρεφονηπιακών σταθμών να εμβολιαστεί» είπε ο δήμαρχος Αλίμου και πρόσθεσε:

«Όταν κάποιος είναι ανεμβολίαστος και χρειαστεί να απομονωθεί, να μπει δηλαδή σε καραντίνα θα παίρνει άδεια άνευ αποδοχών. Δεν θα τους πληρώνει η υπηρεσία να μένουν σπίτι προληπτικά. Γιατί είναι δική τους επιλογή ο μη εμβολιασμός, και είναι σεβαστό. Επίσης σεβαστό είναι ότι σε περίπτωση επαφής θα μπουν σε καραντίνα. Όμως αυτή η καραντίνα είναι συνέπεια της δικής τους επιλογής και θα πρέπει να επωμιστούν τις οικονομικές συνέπειες. Δεν μπορεί το δημόσιο ταμείο να επωμίζεται την συνέπεια της προσωπικής επιλογής του καθενός», ανέφερε κλείνοντας ο δήμαρχος.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι