Σφηνώθηκε οδηγός σε μπετονιέρα στον φράχτη στον Έβρο

Σφηνώθηκε οδηγός σε μπετονιέρα στον φράχτη στον Έβρο, Μελαχροινή Μαρτίδου

Άγιο είχε ο 50χρονος υπεργολάβος προμηθευτής σκυροδέματος που ενεργούσε για λογαριασμό της κοινοπραξίας κατασκευής του αποτρεπτικού φράχτη του Έβρου, όταν καταπλακώθηκε σήμερα το απόγευμα, από την μπετονιέρα του. Ο οδηγός του οχήματος αναγκάστηκε να κινηθεί στο άκρο του χωματόδρομου, μόλις αντιλήφθηκε άλλο βαρύ όχημα από απέναντι.

Όμως τότε υποχώρησε το χώμα και η ρόδα βρέθηκε στο κενό, με αποτέλεσμα ο όχημα να μείνει στον αέρα και ο ίδιος να σφηνωθεί. Αμέσως ειδοποιήθηκε η πυροσβεστική και το ΕΚΑΒ, ενώ επί τόπου από τις Φέρες έσπευσαν ο βασικός υπεύθυνος της εταιρίας, εργοδηγοί μηχανικοί, δύο οχήματα του ΕΚΑΒ και δύο πυροσβεστικά οχήματα για τον απεγκλωβισμό του. Ο παθών είχε τις αισθήσεις του.

Μάλιστα, παρακάλεσε να μην ειδοποιήσουν την σύζυγό του και τρομάξει, λέγοντας ότι θα ήθελε να την ενημερώσει ο ίδιος. Οι γιατροί τον εξέτασαν επί τόπου αλλά έκριναν αναγκαία την μεταφορά του στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης για περεταίρω εξετάσεις. Οι εργασίες στον φράχτη συνεχίζονται «εντατικά και μεθοδικά» από την κοινοπραξία στην οποία μετέχουν οι εταιρείες ΑVAX, INTRACAT, TERNA, Mυτιληναίος. Παρά τις πλημμύρες και τις δυσκολίες που προέκυψαν, θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα παράδοσης του έργου.

Το εργοτάξιο της κοινοπραξίας που κατασκευάζει τον φράχτη του Έβρου στις Φέρες.

Πάντως οι εργασίες ολοκλήρωσης των 27 χιλιομέτρων, από όπου θα περάσει ο φράχτης στο νότιο τμήμα του νομού Έβρου, συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό, ώστε να αναπληρωθεί ο χρόνος των πλημμυρών που είχαν δυσχεράνει την τοποθέτησή του, με στόχο να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που έχει βάλει η κατασκευάστρια κοινοπραξία για την παράδοσή του, στο τέλος Απριλίου του 2021. «Θέλουμε να φανούμε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας στον υπουργό κ. Χρυσοχοίδη» τόνισε στέλεχος της κοινοπραξίας.

Ηλεκτρονικά συστήματα παρακολούθησης

Είναι ένα έργο που έχει να αντιμετωπίσει την ιδιαίτερη γεωμορφολογία της περιοχής, και γίνεται κατά μήκος της ελληνικής όχθης του ποταμού Έβρου, θωρακίζοντας τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα από οργανωμένες και υποκινούμενες μαζικές αφίξεις λαθρομεταναστών. Ολοκληρώθηκαν όλες οι χωματουργικές και άλλες εργασίες υποδοχής των μεταλλικών τμημάτων και πλέον η πορεία των εργασιών θα είναι πιο ταχεία κι εμφανής.

Ήδη για τον σκοπό αυτό δουλεύουν εντατικά το εργοτάξιο της εταιρίας στις Φέρες, αξιοποιούνται γερανοί και χωματουργικοί εξοπλισμοί από την περιοχή (προέχει «η εντοπιότητα σε όλα» όπως θα πουν) και μόνο όταν κάτι δεν καλύπτεται, ανακύπτουν συνεργασίες με υπεργολάβους και εταιρίες από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Οι προδιαγραφές του έργου, σε συνδυασμό με τα ηλεκτρονικά συστήματα παρακολούθησης, πιστεύεται ότι θα διασφαλίσουν την μέγιστη αποτροπή αυτών που θα ήθελαν να επιχειρήσουν την έλευσή τους στο ελληνικό έδαφος. Όπως ήδη είναι γνωστό, παράλληλα με το φράχτη θα λειτουργούν και άλλα ηχοβολιστικά συστήματα.

Στον φράχτη στην περιοχή του Πόρου η γράφουσα Μελαχροινή Μαρτίδου με τεχνικούς του έργου.

Συστήματα που θα δημιουργούν ένα “τείχος” ήχου, το οποίο θα λειτουργεί αποτρεπτικά, αφού προκαλεί σύγχυση και πανικό σε αυτόν που επιχειρεί να προσεγγίσει την ελληνικά πλευρά του ποταμού, παράλληλα με ένα αυτοματοποιημένο σύστημα καμερών μεγάλης εμβέλειας, που σε 24ωρη βάση θα καλύπτουν όλο το χώρο και θα τις παρακολουθούν στελέχη από το ειδικό κέντρο στο αστυνομικό μέγαρο των Φερών.

Κινητικότητα των Τούρκων

Το νέο τμήμα του φράχτη στον νότιο Έβρο θα αποτελείται από ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα χάλυβα ύψους πέντε μέτρων και μαζί ήδη ολοκληρώθηκε το μεγαλύτερο μέρος των χωματουργικών έργων συντήρησης, αναβάθμισης και κατασκευής νέων οδών επιτήρησης και συντήρησης των τεχνητών εμποδίων σε όλο το μήκος του Έβρου.

Εδώ κατασκευάζεται το μεγαλύτερο τμήμα του φράχτη και κομμάτια μεταφέρονται στο σημείο τοποθέτησης.

Συνδυαστικά, θα κατασκευαστούν οκτώ νέα υπερυψωμένα αντιβαλλιστικά παρατηρητήρια κατά μήκος των τεχνητών εμποδίων, για χρήση από τον ελληνικό στρατό και θα πραγματοποιηθούν εργασίες βελτίωσης σε 57 υφιστάμενες υποδομές (φυλάκια-παρατηρητήρια), οι οποίες περιλαμβάνουν οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες επισκευών και αναβαθμίσεων.

Σε απόσταση ανάσας η Τουρκία, το πιο κοντινό κομμάτι των ελληνοτουρκικών συνόρων στην περιοχή Τσιρόζη.

Και οι Τούρκοι πάντως από την δική τους πλευρά έχουν στήσει πυργίσκους με κάμερες για να εποπτεύουν αφ’ υψηλού τον ελληνικό χώρο, ενώ παρατηρείται καθημερινά κινητικότητα και στην δική τους πλευρά, με έμψυχο δυναμικό που δηλώνει την παρουσία του στα σημεία όπου αναπτύσσεται η κατασκευαστική δραστηριότητα. Η ισχυρή αμυντική θωράκιση της Ελλάδας ενοχλεί όπως φαίνεται και για αυτό από την πλευρά τους μηχανορραφούν δικά τους σενάρια, με drones και εποπτικό υλικό.

Ο χωματόδρομος και η ελληνική σημαία δίνουν το στίγμα από εδώ αναμένεται και ο φράχτης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι