ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σιγή ιχθύος ο Γεωργιανός για τα Γλυκά Νερά – Διαφορές και ομοιότητες

default image

Ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Γεωργιανού που εξετάζεται αν έχει εμπλοκή στο στυγερό έγκλημα στα Γλυκά Νερά εκδόθηκε από την 11η τακτική ανακρίτρια “για ληστείες κατά συρροή και πρόκληση σωματικής βλάβης”, αναφορικά με ληστεία που έγινε προ διμήνου στο Πικέρμι με θύμα 93χρονο και προ μηνός στη Λούτσα με στόχο 84χρονη.

Ο 36χρονος Γεωργιανός αναμένεται να οδηγηθεί στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων και να εμφανιστεί ενώπιον της ανακρίτριας για να απολογηθεί κατηγορούμενος για τη ληστεία στο Πικέρμι και ίσως τη Λούτσα. Για τα Γλυκά Νερά αρνείται οποιαδήποτε συμμετοχή και λέει ότι δεν ξέρει τίποτα. Υπενθυμιζεται ότι συνελήφθη προσπαθώντας να περάσει από το φυλάκιο του Έβρου στην Τουρκία με πλαστό διαβατήριο προ διημέρου. Προτού μεταφερθεί στην Ευελπίδων, αναμένεται να τον δει για τυχόν αναγνώριση και ο σύζυγος της άτυχης Καρολάιν, που έχει περιγράψει έναν από τους δράστες και έχει δώσει σωματότυπο που ταιριάζει με του συλληφθέντα.

Ο κακοποιός που στραγγάλισε την Καρολάιν ήταν σχετικά μελαψός, ευτραφής με ύψος 1,70 μ. και είχε καλύψει το πρόσωπό του με ένα είδος κασκόλ που φορούν οι μοτοσικλετιστές, έχοντάς το ανεβάσει ως τη μύτη. Ομως παλεύοντας με την άτυχη μητέρα, το “κασκόλ” έπεσε και στιγμιαία το πρόσωπό του αποκαλύφθηκε, και πιθανόν αυτός να ήταν και ο λόγος που στραγγάλισε την γυναίκα. Δεν ειναι γνωστό αν πρόλαβε να δει το πρόσωπό του φευγαλέα και ο άνδρας της, που εκείνη τη στιγμή ήταν δεμένος και πεσμένος στο πάτωμα, ενώ ο φονιάς έπνιγε την Καρολάιν πάνω στο κρεβάτι.

Ο 36χρονος, ο οποίος μεταφέρθηκε χθες από τον Έβρο στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής και ανακρίνεται από αστυνομικούς του Τμήματος Ανθρωποκτονιών, αλλά και του Τμήματος Διαρρηκτών, υποστηρίζει συνεχώς, με αδιάφορο ύφος (όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων), ότι δεν έχει ιδέα για την εισβολή των τριών κακοποιών και τη δολοφονία της κοπέλας.

Ομοιότητες και διαφορές

Εμπλέκεται πάντως στη ληστεία στο Πικέρμι όπου με τους συνεργούς του χτύπησαν ηλικιωμένο ζευγάρι και οικιακή βοηθό και απέσπασαν τις βέρες των ηλικιωμένων και 500 ευρώ σε μετρητά. Σε εκείνη τη ληστεία όμως οι κακοποιοί δεν είχαν όπλα και το πρώτο που ειχαν κάνει ήταν να πετάξουν τα κινητά των θυμάτων στην τουαλέτα, ενώ στα Γλυκά Νερά δεν τα άγγιξαν -και μάλιστα με το ένα κινητό ειδοποίησε την Αστυνομία ο σύζυγος της Καρολάιν. Επισης στα Γλυκά Νερά οι δράστες είχαν δύο όπλα. Το δεύτερο ερμηνεύεται πάντως, επειδή μπορεί τα όπλα να τα αγόρασαν πρόσφατα ή να τα πήραν μαζί τους επειδή στο σπίτι-στόχο αυτή τη φορά υπήρχε άνδρας και σκύλος.

Και στις δύο ληστείες η είσοδος έγινε με τον ίδιο τρόπο (από παράθυρο του ισογείου) και δέθηκαν όλοι όσοι ήταν στο σπιτι. Ξυλοκόπησαν τον 93χρονο και έμειναν περίπου 45 λεπτά στο σπιτι ψάχνοντας, ενώ ήταν τέσσερις, όσοι δηλαδή τεκμαίρεται ότι ήταν και στα Γλυκά Νερά. Επίσης και οι δύο ληστείες έγιναν στις 04:30 το πρωί.

Εικάζεται ότι ακόμα κι αν ο 36χρονος δεν συμμετείχε στη ληστεία στα Γλυκά Νερά ο ίδιος, “κάτι ξέρει” για αυτήν, καθώς είναι ύποπτο ότι βιάστηκε να φύγει από την Ελλάδα με πλαστά έγγραφα λίγο μετά το έγκλημα στα Γλυκά Νερά και όχι αμέσως μετά τις δύο ληστείες στις οποίες εμπλέκεται. Στη ληστεία στο Πικέρμι βρέθηκε DNA του. Ο δράστης ανήκει σε οργανωμένη συμμορία ομοεθνών του που είχε προχωρήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα και σε άλλες ληστρικές επιθέσεις σε κατοικίες στην βορειοανατολική Αττική,  όπως στη Λούτσα.

Στη Λούτσα πριν από έναν μήνα έδεσαν και χτύπησαν μια 84χρονη από την οποία το μόνο που βρήκαν να κλέψουν ήταν οι βέρες της. Ο 36χρονος ανακρίνεται αλλά δεν “σπάει” για το πόσους έχει στρατολογήσει στην Γεωργιανή μαφία των ληστειών. Τεκμαίρεται ότι βιάστηκε να φύγει όχι τόσο επειδή είχε προσωπική ανάμιξη στα “Γλυκά Νερά”, όσο επειδή η επικήρυξη των 300.000 ευρώ έχει ανοίξει στόματα και θα έφταναν οι αστυνομικοί αργά ή γρήγορα και σε αυτόν για άλλες ληστείες. Επίσης θέλησε να φύγει γιατί (όπως πιστεύουν οι αστυνομικοί) κάτι ξέρει για την υπόθεση των Γλυκών Νερών και φοβήθηκε ότι, αν έφθαναν μέσω της επικήρυξης βάσιμες πληροφορίες για τους δράστες, εκείνοι ίσως νόμιζαν ότι τους κάρφωσε αυτός, οπότε πλέον θα αντιμετώπιζε “θανατική ποινή”.

H γεωργιανή και ρωσική μαφία

Η Γεωργιανή μαφία δεν είναι μια κοινή συμμορία αλλά μια καλά οργανωμένη εγκληματική οργάνωση. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα εγκληματικά δίκτυα στην Ευρώπη. Ελέγχει και ρυθμίζει πολλές από τις ρωσόφωνες ομάδες μαφίας. Συνεργάζεται πολύ στενά και με την ρωσική στους τομείς κοινών συμφερόντων. Η ρωσική υπολογίζεται ότι έχει σε όλο τον κόσμο 100.000 “μέλη” και η γεωργιανή 10.000. Στα μικρά κενά που αφήνουν αυτές οι “πολυεθνικές” επιβιώνουν οι μη οργανωμένοι σε δίκτυα ληστές.

Η γεωργιανή μαφία είναι εφάμιλλη της ιταλικής παλιότερα, καθώς ελέγχει πάνω από  5.000 άτομα στην Ευρώπη -έχει μέλη και στη Μέση Ανατολή, στο Ισραήλ και στις ΗΠΑ. Επικεφαλής όμως δεν είναι Γεωργιανοί. Την συνέστησε ένας Κούρδος (δολοφονήθηκε το 2013) και τον διαδέχθηκε ένας Αζερος και εν συνεχεία ένας Ρώσος που τώρα είναι φυλακισμένος στην Ισπανία καθώς του αφαιρέθηκε η ρωσική υπηκοότητα και έμεινε με την ισπανική.

Στον πόλεμο της ηγεσίας “έπαιξε” και το ελληνικό παρακλάδι, καθώς το 2010 είχε οργανωθεί στην Ελλάδα διεθνής συνάντηση για να σταματήσει ο πόλεμος μεταξύ διαφόρων υπαρχηγών. Δολοφονήθηκε τότε ο Λορέντζο Χολακίδης και ο Μαλχάς Κίτια στην Αθήνα και πολλοί άλλοι σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, στο πλαίσιο “εκκαθαρίσεων διαδοχής”.

Βασικοί τομείς δραστηριοποίησης της γεωργιανής μαφίας την τελευταία δεκαετία είναι η διακίνηση μεταναστών, η σωματεμπορία, το εμπόριο ναρκωτικών, ο κατασκευαστικός κλάδος, το ξέπλυμα χρήματος, το λαθρεμπόριο πετρελαίου και τσιγάρων, και φυσικά οι διαρρήξεις και οι ληστείες, αλλά και νόμιμες δουλειές που έπαιρναν με εκβίαση (όπως τα έργα για τους χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες στη Γεωργία το 2014). Είχαν πολύ καλά οργανωμένο δίκτυο στην Ισπανία μέχρι το 2017, αλλά τότε  οι ισπανικές αρχές κατάφεραν μεγάλο πλήγμα για ξέπλυμα χρήματος.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι