ΘΕΜΑ

Σημεία των καιρών – Και αρνητές της απογραφής!

Σημεία των καιρών – Και αρνητές της απογραφής!, Όλγα Μαύρου

Μάλλον δεν θα λήξει στις 26 Νοεμβρίου όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί η ηλεκτρονική απογραφή, αλλά θα παραταθεί τόσο αυτή, όσο και η “δια ζώσης”. Έχουν ανακύψει τεχνικά ζητήματα στην πλατφόρμα της ηλεκτρονικής υποβολής η οποία “πέφτει” συχνά, όσο και πρακτικά, στην επαφή με τους απογραφόμενους, ακόμα και με αρνητές!

Ο κόσμος είναι επιφυλακτικός και οι απογραφείς δυσαρεστημένοι με την οικονομικές απολαβές τους για μια δουλειά που τελικά αποδεικνύεται πιο κουραστική από όσο νόμιζαν. Ειδικά στην επαρχία, οι παραιτήσεις των απογραφέων είναι μαζικές. Αρχικά είχαν προσληφθεί με ηλεκτρονικές αιτήσεις 60.000 άτομα που πέρασαν και από σεμινάρια, αλλά πάνω από τους μισούς φέρονται να έχει χρειασθεί να αντικατασταθούν από τους “επιλαχόντες”.

Για πρώτη φορά οι πολίτες αντιδρούν σε κάτι που γίνεται εδώ και δεκαετίες στην Ελλάδα, χωρίς ποτέ να έχει σημειωθεί παρόμοιο ζήτημα. Η στάση τους, με εξαίρεση τους επαγγελματίες αρνητές ή τα πνεύματα αντιλογίας, ίσως  μπορεί σε έναν βαθμό να ερμηνευτεί από την τρέχουσα κατάσταση με την πανδημία, τα lockdown και τους εμβολιασμούς, αλλά και η γενικότερη δυσαρέσκεια του ατόμου που αισθάνεται “αριθμός”…

Ποτέ άλλοτε τέτοια άρνηση

Στην προηγούμενη απογραφή, παρότι ήταν “φρέσκια” και η χρεοκοπία και ο κόσμος ήταν πολύ επικριτικός απέναντι στην τότε κυβέρνηση, τέτοια άρνηση σαν αυτήν που παρατηρείται στην τρέχουσα απογραφή, δεν υπήρχε. Άλλοι φοβούνται να βάλουν στο σπίτι τους ξένα άτομα και αντιμετωπίζουν τους απογραφείς ως πιθανούς ληστές ή διαρρήκτες, παρότι η εγκληματικότητα στην Ελλάδα δεν είναι καινούργιο πρόβλημα και άρχισε να αυξάνεται ήδη από το 1990. Άλλοι πάλι φοβούνται και λόγω του κορονοϊού.

Επίσης υπάρχει το πρόβλημα των μονίμων αρνητών που πλέον έχουν γίνει “πανδημία”: αρνητές εμβολίων, ιών, τεστ, καραντίνας κ.λπ. Αυτοί διακινούν ότι πρόκειται για “φακέλωμα” και αρνούνται να απογραφούν. Επίσης, μία μερίδα του κόσμου θεωρεί ότι η μη απογραφή είναι μια μορφή αντίστασης, σε μία κυβέρνηση που στα μάτια του έχει πλέον απονομιμοποιηθεί.

Οι απογραφείς ακούν τα μύρια όσα από τους απογραφόμενους, με ίσως κορυφαίο όλων το ερώτημα «γιατί ρωτάτε για τα παιδιά μου; Θα μου τα πάρετε;» Η ΕΛΣΤΑΤ δηλώνει ότι προβλέπεται πρόστιμο αν δεν απογραφεί κάποιος, αλλά ότι δεν θέλει να το επιβάλει. Όμως το πρόστιμο, ακόμα και αν προβλέπεται, είναι στην πράξη από δύσκολο έως ανεφάρμοστο ως μέτρο. Σε μερικές περιοχές το πρόβλημα πάντως είναι ιδιαίτερα έντονο.

Στην Αχαΐα ο προϊστάμενος της Περιφερειακής Υπηρεσίας Στατιστικής Νίκος Μουρτζούχος δήλωσε ότι οι απογραφείς πέφτουν πάνω σε κύμα άρνησης από αρκετούς πολίτες, η οποία έχει ως συνέπεια κάποιοι να έχουν παραιτηθεί των καθηκόντων τους λόγω των συμπεριφορών αυτών, αλλά και της αμοιβής τους. Ενώ δηλαδή αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι θα έπαιρναν 1.200 ευρώ μικτά, όταν αυτό κατανεμηθεί στο τρίμηνο παύει να φαντάζει ελκυστικό για τόση ταλαιπωρία.

Λίγες οι απολαβές

Ο καθένας από τους 60.000 που έχουν προσληφθεί θα πρέπει να συμπληρώσει περίπου 120 δελτάρια έκαστος, και να πάει σε κάθε σπίτι μια φορά για να αφήσει τον μοναδικό κωδικό απογραφής και μία (αν δεν υποβληθεί ηλεκτρονικά αυτή) για να πάρει δια ζώσης συνέντευξη επί περίπου 40 λεπτά αν πρόκειται για οικογένεια. Επίσης οι απογραφείς δεν παίρνουν έξοδα κινήσεως.

Στην Αχαΐα έχουν ήδη αναγκαστεί να αντικαταστήσουν τους 500 από τους 700 που είχαν προσληφθεί καθώς οι πρωτοπροσληφθέντες τα “βρόντηξαν”. Πολύς κόσμος τους κλείνει την πόρτα ή τους ρωτάει για συνωμοσιολογικά σενάρια και γενικά υπάρχει έντονη απροθυμία, με χιλιάδες άτομα να θεωρούν ότι κάτι κρύβεται πίσω από την απογραφή, επειδή τους ζητείται ΑΜΚΑ και φορολογικό μητρώο και λεπτομέρειες για την οικογενειακή κατάστασή τους ή το σπίτι τους.

Και στο Ηράκλειο πάντως παράτησαν σύξυλη την ΕΛΣΤΑΤ 200 απογραφείς, επειδή δεν άντεξαν. Οι απογραφείς που παραιτούνται δεν αποζημιώνονται για όση εργασία ήδη έκαναν, αλλά η πολιτεία πρέπει να περάσει από σεμινάριο τους αντικαταστάτες τους και αυτό καθυστερεί την όλη διαδικασία, καθώς είναι στη μέση και η γνωστή γραφειοκρατία.

Όμως έχουν γίνει και λάθη από την ΕΛΣΤΑΤ. Για παράδειγμα αποστέλλονται κωδικοί απογραφής ταχυδρομικά, και χάνονται. Σε άλλες περιπτώσεις παίζει ρόλο και ο “ανθρώπινος παράγων”, δηλαδή το ανθρώπινο λάθος: οι απογραφείς αφήνουν σε λάθος οικία το δελτίο ή οι απογραφόμενοι χάνουν το δελτίο με τον κωδικό τους. Επίσης δεν υπάρχει καλή “επικοινωνία” μεταξύ απογραφέων και ηλεκτρονικής πλατφόρμας, με αποτέλεσμα νοικοκυριά που έχουν απογραφεί, να φαίνονται ως εκκρεμότητα. Φυσικά το Twiter δεν μπορούσε να αφήσει ασχολίαστο το θέμα της απογραφής:

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx