ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Συμπλοκή στον Πειραιά: Σκοτεινά κίνητρα πίσω από διαμάχες Κούρδων και Τούρκων

Συμπλοκή στον Πειραιά: Σκοτεινά κίνητρα πίσω από διαμάχες Κούρδων και Τούρκων

Πηγές της ΕΛΑΣ αποδίδουν την σημερινή ένοπλη συμπλοκή έξω από σούπερ μάρκετ του Πειραιά μεταξύ Τούρκων κουρδικής καταγωγής σε “εμφύλιο” ομάδων Κούρδων που έχουν συγκρουόμενα συμφέροντα στο εμπόριο ναρκωτικών, στην διακίνηση μεταναστών και στις πωλήσεις όπλων. Εντούτοις οι ίδιες πηγές δεν μπορούν να αποκλείσουν την τυχόν πολιτική διάσταση του θέματος καθώς, κάποιοι εμπλεκόμενοι, πιθανόν συνδέονται με ένοπλες οργανώσεις Κούρδων στην Τουρκία. Να σημειωθεί πως υπάρχει ασάφεια, καθώς άλλοι ιστότοποι αναφέρουν πως το θύμα είναι Κούρδος και ο δράστης Τούρκοος και άλλοι το ακριβώς αντίθετο.

Σε αυτό τον σκοτεινό κόσμο, ούτε όλοι οι Τούρκοι μαφιόζοι  κουρδικής καταγωγής αισθάνονται απαραιτήτως Κούρδοι με πολιτικές απόψεις για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν, ούτε μετέχουν αποκλειστικά άτομα κουρδικής καταγωγής. Παράλληλα, η διαπλοκή της λεγόμενης κουρδικής μαφίας με τις ένοπλες οργανώσεις που δρουν στην Τουρκία, αν και θεωρείται από πολλούς δεδομένη για πρακτικούς λόγους, την χρηματοδότηση και τον εξοπλισμό, άλλοι την αποκλείουν.

Πάντως, η σημερινή σύγκρουση κατά την οποία άνοιξαν πυρ Κούρδοι με αποτέλεσμα ένας από αυτούς να σκοτωθεί και ένας να τραυματισθεί, ο τρίτος ένοπλος κι αυτός συνελήφθη αργότερα, ήταν η πέμπτη τα τελευταία χρόνια. Πολύ πιθανόν στη σημερινή να έπαιξε ρόλο η αναδιάταξη δυνάμεων στο χώρο αυτό, καθώς πριν από 20 μέρες συνελήφθησαν στην Ιταλία 18 μέλη της λεγόμενης “κουρδικής μαφίας” και μάλιστα ο επικεφαλής τους Μπαρίς Μπουγιούν.

Ο Μπουγιούν (εικονιζόμενος και στη φωτογραφία) ήταν σύμφωνα με πληροφορίες ο άνθρωπος που είχε δώσει την εντολή για σειρά δολοφονιών στην Κωνσταντινούπολη και στην Ελλάδα τον περασμένο Σεπτέμβρη, όταν αντίπαλη συμμορία σκότωσε έξι “δικούς του” Κούρδους στην Λούτσα, τους εκτέλεσαν όλους εν ψυχρώ στο σπίτι που νοίκιαζαν. Γλίτωσε μόνον ένας από τη συντροφιά τους που συνελήφθη αργότερα ως συνεργός των εκτελεστών και θεωρείται ότι παρέσυρε τους έξι άνδρες στη Λούτσα για να τους παγιδεύσει.

Η μαζική δολοφονία στην Λούτσα ανθρώπων του Μπουγιούν, συνδέεται κατά πάσα πιθανότητα με ένα αιματηρό επεισόδιο που είχε προηγηθεί στην Ανάβυσσο. Τότε, δύο δράστες πυροβόλησαν τρεις Κούρδους που έτρωγαν στη βεράντα του σπιτιού που νοίκιαζαν στην Ανάβυσσο. Για εκείνο το συμβάν συνελήφθη αργότερα ένας Τούρκος κουρδικής καταγωγής και διώκονται (αλλά δεν έχουν εντοπιστεί) άλλοι πέντε ομοεθνείς του.

Ένα χρόνο πριν το συμβάν στη Ανάβυσσο, άγνωστοι πυροβόλησαν στον Πειραιά δύο νεαρά αδέλφια στα πόδια. Τα δύο αδέλφια είχαν έρθει ως πολιτικά διωκόμενοι και είχαν αιτηθεί ασύλου, καθώς δήλωσαν ότι ήταν μέλη του φιλοκουρδικού κόμματος HDP (Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών) στην Τουρκία. Πάντως, δεν μπορούμε να ξέρουμε αν αυτό όντως ίσχυε ή αν απλά επικαλέσθηκαν πολιτικές πεποιθήσεις για να τους δοθεί πολιτικό ασυλία.

Το 2022 άγνωστοι πυροβόλησαν δύο Κούρδους στην Πλατεία Βάθη (που επέζησαν) και εν συνεχεία άγνωστοι πυροβόλησαν και σκότωσαν στα Πετράλωνα τον Κούρδο που θεωρούσαν ότι είχε αποπειραθεί να σκοτώσει νωρίτερα τους δύο ομοεθνείς τους στην πλατεία. Ολοι οι ενεχόμενοι ήταν σεσημασμένοι για διακίνηση ναρκωτικών, μεταναστών και πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι