ΘΕΜΑ

H Ιερά Σύνοδος για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών – Αύριο το νομοσχέδιο στο Υπουργικό

Συνεδριάζει η Ιερά Σύνοδος για τον γάμο ομοφύλων και την τεκνοθεσία,

Συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα η Ιερά Σύνοδος με μοναδικό θέμα την θεσμοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία.

Την εισήγηση έκανε ο Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος ως πρόεδρος της ειδικής συνοδικής επιτροπής Βιοηθικής και θα αναπτύξει τις θεολογικές και επιστημονικές διαφωνίες της εκκλησίας. Αμέσως μετά οι ιεράρχες συζήτησα διεξοδικά το θέμα στην συνεδρίαση που κράτησε περίπου πέντε ώρες. Στο ανακοινωθέν εκφράζεται ξεκάθαρα η θέση της Ιεραρχίας κατά του γάμου και της τεκνοθεσίας και σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν μητροπολίτες που ζήτησαν απόσυρση του νομοσχεδίου.

Στη συνεδρίαση ετοιμάστηκαν δύο επιστολές, η μία προς τους πιστούς, η οποία θα αναγνωστεί σε όλους τους ναούς την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου και άλλη μία η οποία θα σταλεί στους βουλευτές και στην οποία θα αναφέρονται οι λόγοι για τους οποίους η Εκκλησία είναι αντίθετη στον γάμο και στην τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών. Στην εισήγηση που έκανε ο μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος τόνισε πως «κάθε ανατροπή της ηθικής αποδομεί την αξία του ανθρώπου».

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση του Ιερώνυμου για δημοψήφισμα, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η Εκκλησία δεν θα πάρει τα όπλα, τι κοινωνία θέλουμε;» είπε, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε «θα μπορούσε να γίνει και ένα δημοψήφισμα. Θα συνέλθει η ιεραρχία μετά από δυο τρεις μέρες και εκεί θα ακουστεί η άποψη της Εκκλησίας, επισήμως. Σε τέτοια θέματα ούτε ο Αρχιεπίσκοπος δεν μπορεί να πάρει θέση ούτε ο πρωθυπουργός ο ίδιος, απλώς εκφράζει τη θέλησή του και την πορεία του» συμπλήρωσε.

Ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε στη συνέχεια: «Στο τέλος είναι ο κόσμος, ο λαός μας. Αν ο λαός μας θέλει να κάνει αυτό θα το κάνει – αν δε θέλει, όχι. Το ποίμνιο δεν θέλει να κατέβει, να ενημερωθεί πρέπει. Για να ξέρουμε τι ζητάμε και γιατί το ζητάμε και ποιος μας βάζει να το ζητάμε. Αυτό πρέπει ο κόσμος να καταλάβει και να δει πως θα είναι τα παιδιά εκείνα που θα ‘ρθουν. Πώς θα ζήσω σε μια οικογένεια που θα έχει δύο μπαμπάδες, δύο μαμάδες; Πώς θα ξυπνάει το πρωί μέσα στο σπίτι και τι θα βλέπει γύρω του; Και μια κοινωνία που δημιουργείται καινούρια, δεν την απορρίπτουμε. Βλέπουμε τάσεις προς τα εκεί. Μια τέτοια κοινωνία έχει το δικαίωμα ο καθένας να τη διαστρέφει και να την κάνει όπως θέλει; Και οι άλλοι δεν έχουμε δικαίωμα να πούμε ότι δεν μας αρέσει αυτό το πράγμα;»

(…) «Είναι θέμα της κοινωνίας, η Εκκλησία δεν θα πάρει τα όπλα, να κάνει ο,τιδήποτε. Αλλά έχει καθήκον να ενημερώσει τον κόσμο. Και ο κάθε ένας από εμάς δεν πρέπει σε τέτοια θέματα μεγάλα να σκέπτεται τι θα πει δεξιά, τι θα πει αριστερά, τι θα πει κεντρώα παράταξη. Σκέφτεται ποια κοινωνία θέλουμε και ποια οικογένεια».

Το ανακοινωθέν 

«Κάθε ανατροπὴ της ηθικής αποδομεί την αξία του ανθρώπου», υπογράμμιζε μεταξύ άλλων νωρίτερα Μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος κατά την εισήγησή του στην Ιερά Σύνοδο. Στην ανακοίνωση που διαβάστηκε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων πως «η Εκκλησία είναι κάθετα αντίθετη στο νομοσχέδιο», ενώ «η Ιεραρχία της Εκκλησίας ηγείται και δεν άγεται». Το νομοσχέδιο χαρακτηρίστηκε «ναρκοθετημένο, που αφήνει παραθυράκια» ενώ επισημάνθηκε πως «η Εκκλησία δεν νομοθετει αλλά δεν δέχεται να επεμβαίνει η πολιτεία. Η εκκλησία δεν μπορεί να είναι κράτος εν κρατεί, πρέπει να υπάρχει οριοθέτηση μεταξύ εκκλησιαστικής και κρατικής διοίκησης». Ακόμη τονίστηκε πως «οι βουλευτές που θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο θα έχουν βαρύτατη ευθυνη».

Παράλληλα, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να κάνει τα ακόλουθα τρία βήματα για να δηλώσει τις θέσεις της Εκκλησίας για το νομοσχέδιο: α. Αποστολή επιστολής προς τους βουλευτές του κοινοβουλίου όπου θα παρουσιάζονται με νομικά επιχειρήματα οι θέσεις της Εκκλησίας. β. Κείμενο ‘ προς το Λαο’ σε πιο απλή γλώσσα, που θα αποσταλεί προς ανάγνωση στις Μητροπόλεις στις 4 Φεβρουαρίου (μαζί με διανομη φυλλαδίων) και γ. Εξουσιοδότηση σε Μητροπολιτες για ανάληψη πρωτοβουλιών ενημέρωσης και ευαισθητοποιησης στις επαρχίες τους.

“Σεβαστές οι απόψεις της εκκλησίας. Κανένα περαιτέρω σχόλιο”: Με αυτές τις οκτώ λέξεις σχολίασαν στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου την ομόφωνη αντίδραση της Ιεράς Συνόδου στην ειλημμένη κυβερνητική απόφαση για θεσμοθέτηση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών. Όπως είναι γνωστό, το σχετικό νομοσχέδιο επρόκειτο να συζητηθεί σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο, ωστόσο η συνεδρίαση αναβλήθηκε λόγω της γρίπης Η1Ν1 που προσέβαλε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως ανακοινώθηκε, μετά από την βελτίωση της υγείας του, η παρουσίαση του νομοσχεδίου στο υπουργικό συμβούλιο θα γίνει αύριο στις 12.00 από τον αρμόδιο υπουργό Άκη Σκέρτσο. Στην κυβέρνηση δεν περιμένουν πάντως πολεμική από την εκκλησία, ούτε λαοσυνάξεις, όπως έγινε την εποχή της μάχης των ταυτοτήτων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι