ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ

Σινέντ ‘Ο Κόνορ: Συνομιλούσε με τον θάνατο μέχρι το τέλος της

Σινέντ ο Κόνορ: Συνομιλούσε με τον θάνατο μέχρι το τέλος της, Νεφέλη Λυγερού

Σίγησε για πάντα στα 56 της χρόνια η σπουδαία φωνή της Σινέντ ο Κόνορ, που τραγούδησε μοναδικά την μεγάλη επιτυχία “Nothing Compares 2 U”. Η καριέρα της ήταν γεμάτη επιτυχίες, αλλά η ζωή της σημαδεύτηκε από προσωπικές τραγωδίες, όπως την κακοποίηση που υπέστη από τη μητέρα της και την αυτοκτονία του γιού της. 

H οικογένειά της επιβεβαίωσε τον θάνατο της μέσω ανακοίνωσης, στην οποία αναφέρει: «Με μεγάλη μας λύπη ανακοινώνουμε τον θάνατο της αγαπημένης μας Σινέντ. Η οικογένειά της και οι φίλοι της είναι συντετριμμένοι και έχουν ζητήσει ιδιωτικότητα αυτή την πολύ δύσκολη στιγμή». Η Κόνορ πέθανε 18 μήνες μετά την αυτοκτονία του 17χρονου γιου της, Shane, ο οποίος είχε δραπετεύσει από νοσοκομείο, ενώ βρισκόταν υπό επιτήρηση για να μην δώσει τέλος στη ζωή του.

«Ζω σαν ένα νεκρό πλάσμα της νύχτας από τότε. Ήταν η αγάπη της ζωής μου, το φως της ψυχής μου. Ήμασταν μια ψυχή χωρισμένη σε δύο μέρη. Ήταν ο μόνος άνθρωπος που με αγαπούσε άνευ όρων. Νιώθω χαμένη χωρίς αυτόν», είχε γράψει σε μία από τις τελευταίες αναρτήσεις της στα social media, ένας ύστατος σπαραγμός για την τραγική ζωή της.

Τραγική ζωή που περιλάμβανε απόπειρες αυτοκτονίας, εγκλεισμούς σε ψυχιατρικές κλινικές, συναυλίες που ακυρώθηκαν, σχέδια επαγγελματικής επανεκκίνησης που δεν ευοδώθηκαν και δραματικές εκκλήσεις περί εξαντλητικής φτώχειας και αφόρητης μοναξιάς, όλα αυτά παρά τους τέσσερις γάμους και τα τέσσερα παιδιά. Τελικό χτύπημα, η αυτοκτονία του 17χρονου γιού της…

Συνομιλώντας με τον θάνατο… 

Η Σινέντ Ο Κόνορ εδώ και χρόνια έμοιαζε να συνομιλεί με το θάνατο. Αντιμέτωπη με δαίμονες, κάτω από το βάρος της ακυρωμένης ύπαρξης της και του απολεσθέντος άστρου που κάποτε την εξύψωσε στα ουράνια. Μόνο όσοι ενθυμούνται την κρυστάλλινη αισθαντική φωνή της, το εκπληκτικό βίντεο κλιπ της μεγαλύτερης της επιτυχίας “Nothing Compares 2 U” και το απερίγραπτης ομορφιάς πρόσωπό της, είναι σε θέση να συλλάβουν το μέγεθος της πτώσης της πάλαι ποτέ δημοφιλούς τραγουδίστριας.

Οπτικά εντυπωσιακή, φωνητικά μοναδική και διάσημη, ώστε να αρκεί η προσφώνηση μονάχα του πρώτου ονόματός της, παρέμενε ένα μουσικό φαινόμενο. Πάνω από όλα, όμως, αποτέλεσε μία ακόμα σύγχρονη τραγωδία της μουσικής βιομηχανίας. Τη στιγμή που η 24χρονη Σινέντ Ο Κόνορ πουλούσε εκατομμύρια δίσκους, ασφυκτιούσε στα ασφυκτικά ρούχα της “ποπ σταρ”.

Ποτέ δεν μπήκε σε αυτά, επιλέγοντας να οργανώνει συναυλίες για τους Κούρδους πρόσφυγες. Πολιτικοποιημένη, αδέσποτη και Ιρλανδέζα μέχρι το μεδούλ,  δεν θύμιζε σε τίποτα όσες είχαν προηγηθεί και όσες τη διαδέχθηκαν. Για ελάχιστο διάστημα μονάχα συνέπλευσε με ένα κατεστημένο που ήλπιζε ότι κι αυτή θα ενταχθεί σ’ αυτό. Το οριστικό διαζύγιο, όμως, με αυτό το κατεστημένο και κατά πολλούς το τέλος της καριέρας της ήρθε μετά από μία εμφάνισή της στην τηλεοπτική σατυρική εκπομπή Saturday Night Live.

Από εκεί περνούν εδώ και δεκαετίες οι διασημότεροι και πιο επιτυχημένοι καλλιτέχνες. Τα λίγα λεπτά που εμφανίζονται στη διάρκεια και στο τέλος του σόου, αποτελούν την απόλυτη αναγνώριση. Εκείνη αποφάσισε να την αξιοποιήσει, ερμηνεύοντας a cappella το αντιπολεμικό τραγούδι του Μπομπ Μάρλεϊ “War”. Άλλαξε κάποιους στίχους και έσκισε μία φωτογραφία του Πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ ζωντανά στην αμερικανική τηλεόραση. «Πολεμήστε τον αληθινό εχθρό», είπε στην κάμερα, προτού εκείνη απομακρυνθεί και το σόου διακοπεί εσπευσμένα από διαφημίσεις.

Σινέντ Ο Κόνορ η “τρελή”

Οι πόρτες της μουσικής βιομηχανίας έκλεισαν το ίδιο γρήγορα. Δεκαετίες αργότερα, διαβάζοντας κανείς την αυτοβιογραφία της, η Σινέντ Ο Κόνορ έδειχνε πως δεν έχει μετανιώσει για τίποτα. «Αισθάνομαι ότι η επιτυχία ρεκόρ που έκανα καθυστέρησε την καριέρα μου», γράφει, «και το σχίσιμο της φωτογραφίας με έφερε πίσω στον σωστό δρόμο». Παρόλα αυτά, παραδέχονταν ότι ήταν μία τραυματική εμπειρία.

Ακριβώς όπως ήταν και η παιδική της ηλικία. Οι γονείς της χώρισαν όταν ήταν μικρή και εκείνη ακολούθησε τη μητέρα της. Ήταν μία δύσκολη συνύπαρξη. Σύμφωνα με όσα είχε περιγράψει, την κακοποιούσε συστηματικά. «Κέρδισα το βραβείο στο νηπιαγωγείο, επειδή μπορούσα να κουλουριάζομαι και να γίνομαι το πιο μικρό μπαλάκι, αλλά ο δάσκαλός μου δεν έμαθε ποτέ γιατί μπορούσα να το κάνω τόσο καλά». Ο πρόωρος θάνατος της μητέρα της σε τροχαίο δεν επέτρεψε ποτέ να επέλθει μία είδους συμφιλίωσης.

Μετά το επεισόδιο με τη φωτογραφία, ακολούθησε το γιουχάισμα που της επεφύλαξε το κοινό, αλλά και πολλοί διάσημοι συνάδελφοί της, μεταξύ των οποίων και ο Φρανκ Σινάτρα, σε μία συναυλία για τα 30 χρόνια καριέρας του Μπομπ Ντίλαν. Και κάπου εκεί αρχίζει η κατρακύλα. Η Κόνορ κατηγορεί το σύστημα, το οποίο της φόρεσε την ταμπέλα της “τρελής”, επειδή ποτέ δεν αποδέχθηκε τους όρους του. Η πραγματικότητα είναι πως έκανε ό,τι μπορούσε για να επιβεβαιώσει τις φήμες αυτές. Νοσηλεύτηκε σε διάφορα ψυχιατρικά ιδρύματα.

Η αυτοκτονία του γιού της

Πραγματοποίησε αμφιλεγόμενες τηλεοπτικές και διαδικτυακές παρεμβάσεις, στις οποίες κατηγορούσε την οικογένειά της. Εξαφανίστηκε, εκφράστηκαν φόβοι για τη ζωή της. Βρέθηκε τελικά. Είχε καταλήξει να ζει φτωχικά σε ένα μικρό ορεινό χωριό στην πατρίδα της, την Ιρλανδία. Αν και βρίσκονταν μόλις λίγα λεπτά από τους πρώην συντρόφους της, τον πατέρα, τα αδέλφια και τα παιδιά της ζούσε μόνη. Είχε ασπαστεί το Ισλάμ και φορούσε χιτζάμπ.

Η αυτοκτονία του γιού της ήταν το τελευταίο και σφοδρότερο χτύπημα. Ο 17χρονος Σέϊν απαγχονίστηκε. Αντιμετώπιζε εδώ και χρόνια βαριά ψυχολογικά προβλήματα. Είχε, μάλιστα, νοσηλευθεί στο παρελθόν, ενώ πριν λίγα χρόνια πάλι είχαν εκφραστεί φόβοι για τη ζωή του. Αυτή τη φορά, όμως, οι χειρότεροι φόβοι της οικογένειας επιβεβαιώθηκαν δύο ημέρες αφότου το έσκασε από το ψυχιατρικό νοσοκομείο που βρισκόταν και το ειδικό πρόγραμμα παρακολούθησης.

Η τραγουδίστρια επέρριψε ευθύνες στις ιρλανδικές αρχές για την τραγική αυτή εξέλιξη. «Ο Θεός να συγχωρέσει το ιρλανδικό κράτος, γιατί εγώ σίγουρα δεν θα το κάνω». Σε διάφορες αναρτήσεις ανέφερε ότι ο γιός της έμαθε να δένει το σκοινί, με το οποίο πήρε τη ζωή του, βλέποντας ειδικά βίντεο από την κλινική. Όπως και να έχει, η Σινέντ Ο Κόνορ βίωσε την απόλυτη τραγωδία μίας μάνας. Πόσο μάλλον μίας που εδώ και χρόνια βρίσκονταν βυθισμένη στη δική της προσωπική απόγνωση. Το πρόσωπο της στο βίντεο κλιπ που την είχε κάνει γνωστή τρεις δεκαετίες νωρίτερα, έμελλε να αποτελέσει μία αναλαμπή σε μία διαδρομή λουσμένη στο απόλυτο σκοτάδι…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι