Σκηνικό πόλωσης με φόντο τη βία – Τραυματισμός αστυνομικού και μήνυμα Μητσοτάκη

Επεισόδια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στην πορεία για τον Γρηγορόπουλο (video)

Σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν το απόγευμα στη Νέα Σμύρνη ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικούς στην πορεία για την αστυνομική βία. Επεισόδια που αμαύρωσαν μια μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία της πόλης. Η κατάσταση στην περιοχή είναι εκρηκτική, δύο μόλις εικοσιτετράωρα μετά τα επεισόδια της Κυριακής, τα οποία εξόργισαν τους κατοίκους και ξεσήκωσαν πολιτική θύελλα. Αυτή την ώρα επεισόδια είναι σε εξέλιξη σε τρία σημεία της πόλης.

Τα επεισόδια άρχισαν όταν οι χιλιάδες πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα πρόσφατα περιστατικά αστυνομικής βίας, ξεκίνησαν πορεία προς το Αστυνομικό Τμήμα. Ωστόσο, λίγο πριν φτάσει η πορεία στο ύψος του Αστυνομικού Τμήματος Νέας Σμύρνης, η Αύρα που βρισκόταν στο σημείο άρχισε να περιβρέχει τους διαδηλωτές.

Κόλαση στη Νέα Σμύρνη

Kατά τις εκτιμήσεις της Αστυνομίας στη συγκέντρωση συμμετείχαν περισσότερα από 5.000 άτομα και όταν η πορεία έφθασε στο Αστυνομικό Τμήμα, μια ομάδα βγήκε από αυτήν και επιτέθηκε στις αστυνομικές δυνάμεις με μολότοφ, φωτοβολίδες, πέτρες και άλλα αντικείμενα. Η αστυνομία απάντησε με χρήση χημικών, χειροβομβίδες κρότου- λάμψης και ρίψη νερού με το ειδικό όχημα Αίαντας, διαλύοντας την πορεία, αλλά τα επεισόδια συνεχίστηκαν στην ευρύτερη περιοχή.

Ακολούθησε βροχή χημικών από τις δυνάμεις της Αστυνομίας, ενώ μερίδα των διαδηλωτών έριξε βεγγαλικά, ενώ ο μεγαλύτερος όγκος οπισθοχώρησε προς την κάτω πλευρά της πλατείας, επί της Νικολάου Πλαστήρα, στο ύψος της υπόγειας διάβασης προς Καλλιθέα. Σύμφωνα με μαρτυρίες, τα χημικά έφτασαν μέχρι και τη λεωφόρο Συγγρού. τα επεισόδια συνεχίστηκαν για αρκετή ώρα, με τις μολότοφ να πέφτουν βροχή σε πολλά σημεία της λεωφόρου Ελευθερίου Βενιζέλου, στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου, καθώς και στην οδό Ομήρου.

Αυτή την ώρα, σύμφωνα με την Αστυνομία, η κατάσταση έχει ηρεμήσει σχετικά, ωστόσο υπάρχουν ακόμα εστίες έντασης, κυρίως στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου, όπου και πάλι νεαροί έχουν ανάψει φωτιές και οι αστυνομικοί κάνουν χρήση χημικών και βομβίδων κρότου-λάμψης. Σύμφωνα με την πρώτη εικόνα έχουν προκληθεί ζημιές σε πολλά αυτοκίνητα και καταστήματα της περιοχής.

Τραυματίστηκε αστυνομικός

Νωρίτερα, ένας αστυνομικός δέχθηκε επίθεση από αρκετά άτομα και τραυματίστηκε, ενώ συνάδελφοί του και δημοσιογράφοι προσπάθησαν να τον προστατέψουν. Την ίδια ώρα η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες με μολότοφ που κατασχέθηκαν στην περιοχή.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο τραυματίας αστυνομικός συμμετείχε σε ομάδα της ΔΡΑΣΗΣ που κινούνταν στην περιοχή, όταν δέχθηκαν επίθεση από περίπου 60-70 άτομα, στη συμβολή των οδών Αγίας Φωτεινής και Νικολάου Πλαστήρα. Οι επιτιθέμενοι κατάφεραν να τον ρίξουν από τη μοτοσικλέτα και να τον τραυματίσουν. Ακολούθησε επιχείρηση από τα ΜΑΤ και άλλες αστυνομικές δυνάμεις, για να τον προστατέψουν μέχρι να παραληφθεί από ασθενοφόρο.

Αρχικά έφθασε ένας διασώστης με μοτοσικλέτα και στη συνέχεια ασθενοφόρο που τον παρέλαβε. Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες ο αστυνομικός διακομίσθηκε στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο και παρά τον σοβαρό τραυματισμό έχει τις αισθήσεις του και, κατά τους γιατρούς, δεν διατρέχει κίνδυνο. Σύμφωνα με την αστυνομία υπάρχουν άλλοι τρεις αστυομικοί που τραυματίστηκαν ελαφρά, ενώ έχουν γίνει, μέχρι στιγμής 10 συλλήψεις.

Σημειώνεται πάντως, ότι η σημερινή συγκέντρωση στη Νέα Σμύρνη είχε έναν πάνδημο χαρακτήρα, καθώς σε αυτήν μετείχαν δημότες, δημοτικές παρατάξεις, συνδικάτα, το ΠΑΜΕ, εργατικές λέσχες, καθώς και συνελεύσεις κατοίκων της πόλης, αλλά και των γύρω περιοχών. Στη συγκέντρωση και την πορεία μετείχαν επίσης φοιτητικοί σύλλογοι και άλλες συλλογικότητες, μέλη των οποίων συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Νέας Σμύρνης φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην αστυνομική βία και την καταστολή.

Καταδικάζουν τα κόμματα

Πριν από λίγο, με ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία καταδικάζει τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη, τονίζοντας ότι «η βία δεν απαντιέται με βία». «Καταδικάζουμε απερίφραστα όσους επέλεξαν με πράξεις βίας να αμαυρώσουν μια ειρηνική διαμαρτυρία χιλιάδων κατοίκων, μαθητών εργαζομένων και καταστηματαρχών της Νέας Σμύρνης. Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση σε άνδρα της ελληνικής αστυνομίας. Η βία δεν απαντιέται με βία. Η βία μόνο δικαιώνει τη βία» αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Απερίφραστα καταδικάζει την επίθεση που οδήγησε στον τραυματισμό αστυνομικού στη Νέα Σμύρνη και το ΚΙΝΑΛ, κατηγορώντας παραλλήλως την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «επιδίδονται σε ένα ρεσιτάλ ανευθυνότητας στήνοντας ένα σκηνικό σύγκρουσης, πόλωσης και διχασμού με θύματα τη δημόσια υγεία, την οικονομία, την κοινωνία και τελικά και την δημοκρατική ομαλότητα».

«Η μεγαλειώδης συγκέντρωση σωματείων, συλλόγων εργαζομένων, μαζικών φορέων, αλλά και χιλιάδων κατοίκων σήμερα στη Νέα Σμύρνη ενάντια στην απρόκλητη αστυνομική βία δεν αμαυρώνεται από τα επεισόδια που έστησαν κυβέρνηση, άλλοι ύποπτοι μηχανισμοί με τη συνδρομή κάποιων προβοκατόρικων στοιχείων, ενάντια στη μεγάλη κινητοποίηση του λαού της Αθήνας» τονίζει το ΚΚΕ σε σχόλιό του. Προσθέτει επίσης ότι «ο απαράδεκτος τραυματισμός του αστυνομικού και όσα εκτυλίσσονται σήμερα στη Νέα Σμύρνη σε καμιά περίπτωση δεν αθωώνουν την κυβέρνηση της ΝΔ από τις ευθύνες που έχει για το κλίμα αστυνομοκρατίας που συνεχίζει να επιβάλλει».

Παρέμβαση Μητσοτάκη

Τα νέα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη σχολίασε με μήνυμα-παρέμβαση και ο πρωθυπουργός, αφήνοντας για άλλη μία φορά αιχμές για τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι θλιβερές εικόνες βίας που είδαμε όλοι, απόψε, στην Αθήνα πρέπει να είναι οι τελευταίες. Και η ζωή ενός συμπολίτη μας, του νεαρού αστυνομικού που κινδύνευσε, να μας αφυπνίσει. Αυτές τις στιγμές πρέπει να επικρατήσει απ’ όλους αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία. Και απευθύνομαι ειδικά στους νέους μας, που είναι προορισμένοι να δημιουργούν. Όχι να καταστρέφουν. Η τυφλή οργή δεν οδηγεί πουθενά.

Δυστυχώς, κάποιοι αγνόησαν τις προειδοποιήσεις μας. Και σε όσους επιχειρούν να σπείρουν το μίσος και το διχασμό στην κοινωνία για να καλύψουν το δικό τους αδιέξοδο, όπως έκαναν και στο παρελθόν, απαντώ το εξής: To βράδυ των εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019 τόνισα ότι είμαι εδώ για να εγγυηθώ την ενότητα, την ασφάλεια και την ευημερία όλων των Ελλήνων. Αυτό επαναλαμβάνω και τώρα. Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να μας διχάσει. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας γυρίσει πίσω».

Σχολιάζοντας το μήνυμα του πρωθυπουργού το ΜέΡΑ25, υπογραμμίζει ότι η «ατυχής» έμπνευσή του «να υπενθυμίσει ότι το βράδυ των εκλογών υποσχέθηκε να εγγυηθεί την ενότητα, την ασφάλεια και την ευημερία όλων των Ελλήνων, υπογράμμισε με τον πιο ειρωνικό τρόπο πως έχει αποτύχει και στα τρία». Προσθέτει επίσης ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι «ο πρωθυπουργός μιας μοιραίας παρασιτικής κυβέρνησης που επιλέγει να διχάσει τους πολίτες εξαπολύοντας Χρυσοχοΐδειο Αστυνομοκρατία και μετά τολμά να βγάζει διάγγελμα εναντίον της διχόνοιας». «Όποιος σπέρνει θύελλες όμως, θερίζει καταιγίδες» καταλήγει η ανακοίνωση.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι