Σκοτώνουν κατά βούληση, αλλά ο λαός συνεχίζει να αντιστέκεται (βίντεο-φωτό)

Σκοτώνουν κατά βούληση, αλλά ο λαός συνεχίζει να αντιστέκεται (βίντεο-φωτό)

«Καθημερινά η στρατιωτική χούντα στη Μιανμάρ εξαπολύει όλο και περισσότερη βία ενάντια σε ειρηνικούς διαδηλωτές που ορθώνουν το ανάστημά τους για δικαιοσύνη, ανθρώπινα δικαιώματα και δημοκρατία, υπερασπιζόμενοι το έθνος τους ενάντια στο παράνομο πραξικόπημα». Με αυτή τη δήλωση, απηύθυνε έκκληση ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ, Τομ Άντριους, στο Συμβούλιο Ασφαλείας, προκειμένου να παραπεμφθεί το θέμα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Μετά το νέο αιματοκύλισμα στους δρόμους της Γιανγκόν, οι νεκροί διαδηλωτές της Μιανμάρ έχουν πια ξεπεράσει τους 50, από την ημέρα του στρατιωτικού πραξικοπήματος, ενώ πάνω από 1.700 άτομα έχουν συλληφθεί αυθαίρετα από τις δυνάμεις ασφαλείας, μεταξύ των οποίων δημοσιογράφοι, ανταποκριτές, ακόμα και διασώστες του προσωπικού άμεσης βοήθειας.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας είχε ήδη προγραμματισμένη συνεδρίαση την Παρασκευή 5 Μαρτίου, με την παρουσία της ειδικής απεσταλμένης του ΟΗΕ, Κριστίν Μπέργκενερ, για τις ακρότητες που έχουν καταγραφεί στη Μιανμάρ. Οι ειδικοί του οργανισμού καλούν τη διεθνή κοινότητα να αρνηθεί κάθε αναγνώριση της χούντας ως νόμιμης κυβέρνησης που αντιπροσωπεύει το λαό της χώρας, «ακριβώς γιατί δεν τον αντιπροσωπεύει επ’ ουδενί».

Στο μεταξύ, καταβάλλεται προσπάθεια ώστε φιλανθρωπικές οργανώσεις και μη κερδοσκοπικοί φορείς ανθρωπιστικής βοήθειας να λειτουργήσουν αυτόνομα για να υποστηρίξουν τον κόσμο στη Μιανμάρ, καθώς οι κεντρικοί μηχανισμοί και θεσμοί του κράτους ελέγχονται από το στρατιωτικό καθεστώς.

Παρά τη βία και την καταστολή, ο λαός της Μιανμάρ συνεχίζει τον αγώνα του στους δρόμους των πόλεων της χώρας. «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ακολουθήσει την πρωτοβουλία του λαού αυτού», σχολίασε ο Άντριους, η έκθεση του οποίου κατακεραυνώνει τη χούντα, μιλώντας ξεκάθαρα για δολοφονίες, αυθαίρετη κράτηση προσώπων, ξυλοδαρμούς και βίαιες εξαφανίσεις.

Ενότητα και πολιτική ανυπακοή

Τις προηγούμενες ημέρες, η αστυνομία της Μιανμάρ –η οποία σημειωτέον ελέγχεται από το στρατό– άνοιξε ξανά πυρ εναντίον των διαδηλωτών, σκοτώνοντας πάνω από 35 ανθρώπους. «Τελείωσε η εποχή του λίθου, δεν σας φοβόμαστε», ήταν ένα από τα συνθήματα του πλήθους, μέσα στο οποίο βρίσκονταν και εκατοντάδες γιατροί με τις λευκές ποδιές τους.

Όπως προκύπτει από την πραγματικότητα στο “πεδίο της μάχης” όσο και από τις διαπιστώσεις της Ύπατης Αρμοστείας των ΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο λαός της Μιανμάρ βρίσκεται μαζικά στους δρόμους. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις είναι άνευ προηγουμένου σε όλους τους κλάδους του κράτους, από τις δημόσιες υπηρεσίες και την ενέργεια ως την εκπαίδευση και τις μεταφορές.

https://twitter.com/oliviashwe22/status/1367764816421478400

Περίπου τα τρία τέταρτα των δημοσίων υπαλλήλων της χώρας απεργούν, ενισχύοντας το Κίνημα Πολιτικής Ανυπακοής.Ενδεικτικό είναι ότι ο ίδιος ο στρατηγός της χούντας, Μιν Αούνγκ Χλενγκ, παραδέχθηκε ότι το ένα τρίτο των νοσοκομείων της χώρας δεν λειτουργούν.

https://twitter.com/eaindrakz/status/1367074534361157632

Όσο περνούν οι μέρες περισσότεροι κλάδοι εντάσσονται στο κίνημα, όπως για παράδειγμα οι οδηγοί φορτηγών. Σύμφωνα με την ομοσπονδία τους, το 90% των 4.000 οδηγών απεργούν, πραγματοποιώντας δρομολόγια μόνο για την παράδοση τροφίμων, φαρμάκων και υφασμάτων.

Στο κίνημα όμως συμμετέχουν όλο και περισσότεροι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου ακόμα και του εκπροσώπου που διόρισε η χούντα στην αντιπροσωπεία της χώρας στον ΟΗΕ. Ο Κιάου Μο Τουν “απολύθηκε” αφού ζήτησε από τη Γενική Συνέλευση να ανατρέψουν το πραξικόπημα (!) με κάθε τρόπο. Διπλωματικά στελέχη της πρεσβείας της Μιανμάρ στην Ουάσιγκτον είτε παραιτήθηκαν είτε ανακοίνωσαν μέσω των social media ότι προσχωρούν στην αντιδικτατορική απεργία.

Στριμωγμένη η χούντα

Η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, μέχρι στιγμής, έχει εστιάσει σε μέλη του πραξικοπήματος και της στρατιωτικής ηγεσίας, και σε συγκεκριμένα οικονομικά μέτρα. Σύμφωνα με το Reuters, το καθεστώς αποπειράθηκε να αντλήσει ένα δισ. δολάρια που διατηρούσε η Μιανμάρ στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, όμως οι Αμερικανοί τα “πάγωσαν”. Παρομοίως, η Ουάσιγκτον έλαβε μέτρα ενάντια στους δύο ομίλους, ελεγχόμενους από το στρατό της Μιανμάρ, οι οποίοι διαθέτουν επενδύσεις σε πλήθος κλάδων, «από τη ζυθοποιία ως τα ακίνητα».

Επίσης, μέχρι την 1η Μαρτίου γνωρίζουμε ότι έχουν ανακοινωθεί κυρώσεις εναντίον προσώπων, καθώς και εμπάργκο όπλων, από τον Καναδά, παύση πολιτικών και στρατιωτικών σχέσεων από τη Νέα Ζηλανδία, παύση βοήθειας από την Ελβετία, κυρώσεις εναντίον προσώπων από το Ηνωμένο Βασίλειο, και παύση προγραμμάτων συνεργασίας και χρηματοδότησης από την ΕΕ.

Τα μέτρα αυτά, προφανώς, δεν αρκούν. Ο μεγαλύτερος φόβος του καθεστώτος τη δεδομένη στιγμή είναι η ένταση της αντίστασης των πολιτών, καθώς έχει αιφνιδιαστεί από την επιμονή τους. Το σχόλιο της Μπέργκενερ εξηγεί το γιατί: «Το εγχειρίδιο δράσης του στρατού [της Μιανμάρ] δεν πιάνει σήμερα. Πέτυχε το 1988, το 2007 και το 2008, αλλά σήμερα έχουμε νέους ανθρώπους που γνωρίζουν την ελευθερία εδώ και δέκα χρόνια». Η συμμετοχή αυτή, σε συνδυασμό με την καλή οργάνωση του κόσμου μέσω των social media έχει καταλάβει το καθεστώς εξαπίνης. «Ποτέ η Μιανμάρ δεν ήταν πιο ενωμένη»

https://twitter.com/Rose00502234/status/1367800414981087232

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι