ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σκότωσαν στο ξύλο ανάπηρο σε ίδρυμα

Σκότωσαν στον ξύλο ανάπηρο σε ίδρυμα, Όλγα Μαύρου

Τρόφιμος ιδρύματος έδειρε ή βασάνισε 25χρονο ΑΜΕΑ που νοσηλευόταν στο ίδιο ίδρυμα στη Θεσσαλονίκη, σε κέντρο αποκατάστασης παιδιών με αναπηρία και το θύμα 24 ώρες αργότερα έπαθε ανακοπή. Το επεισόδιο εντός του ιδρύματος, υπάρχουν ενδείξεις ότι προκλήθηκε αρχικά από μεθυσμένο υπάλληλο (!) της δομής, ο οποίος είναι άγνωστο πόσο μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρει, καθώς υπάρχουν και υπαινιγμοί για το ποινικό του μητρώο. Στο δε θύμα βρέθηκαν και σημάδια από καύτρες τσιγάρων.

Για το θέμα αυτό υπέβαλε σήμερα μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, ζητώντας την πλήρη διαλεύκανση των συνθηκών θανάτου του άτυχου νεαρού και την απόδοση τυχόν ποινικών ευθυνών. Η ίδια υπαινίσσεται σε δηλώσεις της, ότι ο υπεύθυνος υπάλληλος είχε ποινικό μητρώο γιατί είπε ότι «κανείς πλέον δεν μπορεί να εργάζεται σε τέτοιες δομές χωρίς λευκό ποινικό μητρώο».

Στο ίδιο ίδρυμα πριν από 6 μήνες είχε ξεσπάσει πυρκαγιά και είχαν εγκλωβιστεί στον πρώτο όροφο δέκα τρόφιμοι. Η φωτιά, που δεν γνωρίζουμε αν ήταν εμπρησμός ή ατύχημα, ξέσπασε μετά τα μεσάνυχτα το ισόγειο του κέντρου αποκατάστασης και κατασβέστηκε χωρίς να τραυματισθεί κανείς. Σύμφωνα με την πρόεδρο του κέντρου αποκατάστασης στις 28 Νοεμβρίου έλαβε χώρα «περιστατικό βίας σε βάρος του εκλιπόντος φιλοξενουμένου από άλλον φιλοξενούμενο, αλλά σημειώθηκε και αμελής συμπεριφορά εργαζομένου σε σχέση με το περιστατικό αυτό».

Όμως οι πληροφορίες δεν περιορίζουν το θέμα σε απλή αμέλεια. Το αγόρι διακομίσθηκε χτυπημένο στο νοσοκομείο και ενώ οι γιατροί πίστευαν ότι πήγαινε καλύτερα και ετοιμάζονταν μάλιστα να του δώσουν εξιτήριο, διαπίστωσαν ότι είχε πυρετό και μέσα σε λίγες ώρες έπαθε ανακοπή και πέθανε. Ουδείς μάλιστα ενημέρωσε την αστυνομία για τον ξυλοδαρμό ή τα βασανιστήρια με τσιγάρο.

Βασανιστήρια με αναμμένο τσιγάρο 

Παρών στον ξυλοδαρμό του θύματος, που υπέκυψε στα τραύματά του αργότερα στο νοσοκομείο, ήταν τουλάχιστον ένας υπάλληλος, ο οποίος όμως δεν επενέβη επειδή όπως φέρεται να είπε, φοβήθηκε τον δράστη που ήταν σε κατάσταση αμόκ. Η κυρία Μιχαηλίδου αναφέρει ότι η όλη υπόθεση τελεί «εν αναμονή του πορίσματος του επιληφθέντος ιατροδικαστή, από το οποίο θα προκύψουν τα αίτια του θανάτου του εκλιπόντος». Άλλες πληροφορίες φέρουν τον υπάλληλο μεθυσμένο και υποκινητή του επεισοδίου.

Η ίδια επικοινώνησε με τον πατέρα του 25χρονου, ο οποίος και την ενημέρωσε «ότι διαπίστωσε ιδίοις όμμασι, όταν κλήθηκε, ότι στα χέρια του παιδιού του υπήρχαν ίχνη τραυματισμού που καταμαρτυρούσαν την επίδεσή του, καθώς και τραύματα, η εικόνα των οποίων παρέπεμπε σε υπό επούλωση πρόσφατα εγκαύματα, προερχόμενα από αναμμένο τσιγάρο». Εξερχόμενη από τον Άρειο Πάγο η κυρία Μιχαηλίδου σε δήλωσή της ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Κατέθεσα σήμερα στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου. Καμία ανοχή από την πολιτεία, βάζουμε το μαχαίρι στο κόκκαλο. Ζητάμε πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης με τον 25χρονο καθώς και για τυχόν περιστατικά και με άλλα παιδιά. Η πολιτεία είναι εδώ. Ψηφίσαμε νομοσχέδιο για πρόληψη και αντιμετώπιση της κακοποίησης. Κανείς πλέον δεν μπορεί να εργάζεται σε τέτοιες δομές χωρίς λευκό ποινικό μητρώο».

Τεκμαίρεται ότι ο νοσηλευτής ή ο φύλακας που έμεινε άπραγος στο βίαιο περιστατικό, είχε ποινικό μητρώο, όμως δεν έχουμε υπόψιν μας τι ακριβώς κατέθεσε ο ίδιος και αν όντως ήταν σε αδυναμία να ελέγξει τον επιτιθέμενο ή αν υπάρχουν υπόνοιες ότι ο ίδιος ή κάποιος άλλος εργαζόμενος συμμετείχε σε πράξεις βίας εναντίον του θύματος. Ο άτυχος νεαρός φιλοξενείτο στο ίδρυμα Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία “Ο Άγιος Δημήτριος” που βρίσκεται στην Πυλαία Θεσσαλονίκης.

Το ζήτημα με τον τρόπο προσλήψεων

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ο 25χρονος διέμενε στο ίδρυμα μαζί με άλλους επτά τροφίμους και το βράδυ της περασμένης Κυριακής συνεπλάκη με άλλο τρόφιμο. Εν συνεχεία διακομίσθηκε τραυματισμένος στο νοσοκομείο Παπανικολάου, όπου διαπιστώθηκε ότι έφερε σημάδια ξυλοδαρμού και εισήχθη για νοσηλεία. Χθες το μεσημέρι οι γιατροί θα του έδιναν εξιτήριο, χωρίς όμως κανείς να έχει ενημερώσει την αστυνομία ότι ο νεαρός είχε πέσει θύμα ξυλοδαρμού.

Λίγο προτού εκδοθεί το εξιτήριο, διαπιστώθηκε ότι ήταν εμπύρετος και εμφάνισε επιπλοκές. Το εξιτήριο αναβλήθηκε και παρέμεινε στο νοσοκομείο, όμως η κατάστασή του επιδεινώθηκε ραγδαία και πέθανε από ανακοπή. Η σορός μεταφέρθηκε στην ιατροδικαστική υπηρεσία Θεσσαλονίκης προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια του θανάτου του. Τη νύχτα του ξυλοδαρμού, ο οποίος ακόμα κι αν δεν προκάλεσε τον θάνατο είναι πιθανόν να συνέβαλε σε αυτόν, επειδή ήταν Κυριακή, είχαν βάρδια μόνον δύο υπάλληλοι.

Ένας εξ αυτών φέρεται να ήταν μεθυσμένος και να ήρθε σε σύγκρουση με τον 25χρονο. Ξέσπασε καυγάς και στην συμπλοκή ενεπλάκη και ένας ακόμη τρόφιμος του ιδρύματος, που επίσης επιτέθηκε βίαια στον 25χρονο. Ο εργαζόμενος φέρεται να μη προσπάθησε να ελέγξει την κατάσταση. Πρόκειται για επικουρικό υπάλληλο και όχι για μόνιμο εργαζόμενο του ιδρύματος.

Η σχετική ανακοίνωση του φορέα

Οι εργαζόμενοι του ιδρύματος του Αγίου Δημητρίου διατυπώνουν πολλές ενστάσεις για τον τρόπο επιλογής των επικουρικών υπαλλήλων. Ζητούν την πρόσληψη μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού, που θα μπορεί με επάρκεια να ανταποκριθεί στις δύσκολες συνθήκες των ιδρυμάτων πρόνοιας. Πάντως, η ανακοίνωση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας δεν αναφέρει τίποτα ουσίας:

«Σχετικά με την αδόκητη απώλεια, περιθαλπόμενου του ΚΚΠΠΚΜ (25 ετών), σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, την Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021, σας ενημερώνουμε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, όπως και ένορκη διοικητική εξέταση. Επίσης, ζητήθηκε από τη διοίκηση του ΚΚΠΠΚΜ η διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής, το πόρισμα της οποίας θα διαλευκάνει τα ακριβή αίτια θανάτου».

»Καθίσταται σαφές προς όλους ότι θα γίνουν όσα προβλέπονται από την ελληνική νομοθεσία, με απόλυτη διαφάνεια και αυστηρότητα, με πλήρη σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια. Τέλος, απευθύνουμε θερμή παράκληση να σεβαστούμε όλοι τη μνήμη του νεκρού, την οικογένεια του, αλλά και τους εργαζόμενους, οι οποίοι δίνουν καθημερινό αγώνα αντιμετωπίζοντας δύσκολα περιστατικά», καταλήγει η ανακοίνωση.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι