Σοκ από τα 1259 νέα κρούσματα – Μάσκα και πατριωτισμός τα όπλα, λέει ο Τσιόδρας

Σοκ από τα 1259 νέα κρούσματα – Μάσκα και πατριωτισμός τα όπλα, λέει ο Τσιόδρας, slpress

Αντιμέτωπη με τον εφιάλτη φέρνουν τη χώρα τα 1259 νέα κρούσματα, γεγονός εξαιτίας του οποίου επανήλθε ο Σωτήρης Τσιόδρας στην ζωντανή ενημέρωση των πολιτών. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αποτελεί ρεκόρ και  συνδυαζόμενος με τον επίσης αριθμό ρεκόρ των 102 διασωληνωμένων και τους 12 νέους θανάτους (συνολικά 593) δημιουργεί κυριολεκτικά εφιαλτικές συνθήκες.

«Δεν έχω χαρτιά μπροστά μου. Σε μια ημέρα ιστορική, από την οποία έχουμε ιστορικές μνήμες αντρειοσύνης μπροστά στον φασισμό, νομίζω περισσότερο από την γλώσσα των αριθμών μιλάει η γλώσσα της καρδιάς. Περισσότερο από την γλώσσα των μέτρων μετρά η φωνή της συνείδησης». Με αυτά τα λόγια άνοιξε την ενημέρωση ο κ. Τσιόδρας, θέλοντας να δώσει έναν πατριωτικό τόνο στις προσπάθειες για την ανάσχεση της εξάπλωσης της πανδημίας, πέρα από τα καθαρά επιστημονικά επιχειρήματα.

«Δεν χάνουμε την ελπίδα μας» πρόσθεσε και με ιδιαίτερα απλή γλώσσα απευθύνθηκε στους πολίτες, λέγοντας ότι δεν του είναι ευχάριστο να φορούν όλοι μάσκα, ακόμα και τα μικρά παιδιά. Παραλλήλως επισήμανε ότι όλα τα μέλη της Επιτροπής καταβάλλουν προσπάθειες, ώστε να επιβάλλονται όσο το δυνατόν πιο ανεκτά μέτρα για να αποφευχθεί το lockdown.

Τι συνιστά ο Τσιόδρας

Τόνισε, ωστόσο, ότι η στάση του καθενός θα κρίνει την πορεία, αφού ούτε η Επιτροπή ούτε το κράτος μπορούν να μπουν στην προσωπική επιλογή του καθενός. Αυτός ήταν και ο λόγος που επιχείρησε να μοχλεύσει τα πατριωτικά αισθήματα των Ελλήνων, εκφράζοντας παραλλήλως την ανησυχία του για την αύξηση του ποσοστού διασποράς, ειδικά στη βόρεια Ελλάδα.

«Αναρωτιόμαστε που θα φτάσει αυτό» είπε και, απευθυνόμενος κυρίως στους νέους, τόνισε ότι τα πράγματα είναι χειρότερα στο δεύτερο κύμα. «Το γνωρίζαμε και το περιμέναμε αυτό. Έτσι κινούνται οι πανδημίες» πρόσθεσε, επισημαίνοντας στη συνέχεια, ότι τώρα «είναι ώρα ευθύνης και ώρα συνείδησης». Φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα τον ίδιο είπε ότι έχει να πάει σε καφέ από τον Φεβρουάριο, σχολιάζοντας παραλλήλως τα όσα γίνονται με εκείνους που συνωστίζονται στα κέντρα για να ξεδώσουν.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας σχολίασε και την κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, χαρακτηρίζοντας ασφυκτικές τις συνθήκες. «Στα μέσα μεταφοράς το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο, αλλά η πολιτεία δεν μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση σε αυτό, εμείς οι λοιμωξιολόγοι το λέμε και το ξαναλέμε συνέχεια, είναι πολύ μεγάλο το πρόβλημα στα μέσα μεταφοράς. Προσπαθείτε όσο μπορείτε να αποφεύγετε το συνωστισμό» τόνισε. Επανέλαβε παραλλήλως ότι η μάσκα δεν είναι απλώς απαραίτητη, αλλά πρέπει και να χρησιμοποιείται σωστά. «Δεν την φοράμε κάτω από τη μύτη!» είπε, αναφερόμενος προφανώς σε εκείνους που θεωρούν ότι με τη μάσκα … προστατεύουμε το σαγόνι.

«Ο κορωνοϊός δεν σέβεται κανέναν» επισήμανε ο Σωτήρης Τσιόδρας, σημειώνοντας ότι η τήρηση των μέτρων «δεν είναι σκλαβιά, αλλά επιλογή ελευθερίας». Έδωσε, ωστόσο, και κάποιες αισιόδοξες πληροφορίες από το μέτωπο των εμβολίων, αναφέροντας ότι «το εμβόλιο θα έρθει νωρίτερα απ’ ότι περιμέναμε» και ότι «το εμβόλιο της Οξφόρδης δουλεύει σε όλες τις ηλικίες».

“Κοκκίνισαν” Σέρρες και Ιωάννινα  

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε ότι με απόφαση της Επιτροπής, από την Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου, στις 06:00 το πρωί, τα Ιωάννινα και ο Σέρρες ανεβαίνουν επίπεδο και πλέον γίνονται «κόκκινες» περιοχές. Στο πορτοκαλί του επιπέδου 3, από το κίτρινο του επιπέδου 2, ανεβαίνουν επίσης η Νάξος και η Ροδόπη, ενώ η Δράμα ανεβαίνει στο επίπεδο 2, από το “πράσινο” του επιπέδου 2.

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, περιοχές οι οποίες κινούνται με ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων κοντά στα 300. Μάλιστα η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, έχει σχεδόν ίσο (291) αριθμό νέων ημερήσιων κρουσμάτων με την Περιφέρεια Αττικής (294) , παρότι πληθυσμιακά υστερεί σημαντικά.

Σημαντικό πρόβλημα φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν επίσης η Ροδόπη (73 νέα κρούσματα), η Λάρισα (47) και η Χαλκιδική(22), όπου καταγράφεται συνεχής ροή νέων κρουσμάτων. Πολλά είναι τα κρούσματα και στην Χίο (61), κυρίως μετά το πρόβλημα που προέκυψε με το Κέντρο Υποδοχής μεταναστών στην περιοχή της ΒΙΑΛ(51 από τα 61 κρούσματα). Αναφερόμενος, πάντως, στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, ο Νίκος Χαρδαλιάς είπε ότι οι δοξολογίες θα γίνουν κανονικά, αλλά αναλόγως των μέτρων που ισχύουν σε κάθε περιοχή. Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να στείλει αυστηρό μήνυμα στους παραβάτες των μέτρων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι