ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ο υπουργός Υγείας για την αυτοκτονία του καρκινοπαθή – Σκληρή ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ

Ο υπουργός Υγείας για την αυτοκτονία του καρκινοπαθή – Σκληρή ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ

Καρκινοπαθής στο Ηράκλειο έβαλε τέλος στη ζωή του, περιμένοντας μάταια να φθάσει το παυσίπονο φάρμακο για τις χημειοθεραπείες του. Η ιστορία του προκαλεί αντιδράσεις από το συγγενικό του περιβάλλον ενώ για την υπόθεση προέβη σε δήλωση ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Μετά από δύο μήνες αγωνιώδους αναζήτησης ενός φαρμάκου χημειοθεραπείας, σχετικά φτηνού αλλά εξειδικευμένου για τον καρκίνο του πνεύμονα, και αντιμετωπίζοντας αφόρητους πόνους, ο 72χρονος Γιάννης Τουρνάς σύμφωνα με καταγγελία της κόρης του οδηγήθηκε στην αυτοκτονία, την περασμένη Κυριακή. H κηδεία του εκλιπόντος έγινε χθες.

Η ανάρτηση της κόρης του

Ο Γιάννης Τουρνάς, που τα τελευταία χρόνια εργαζόταν ως πωλητής βιβλίων σε λαϊκές αγορές, περίπου από τις αρχές του χρόνου αναζητούσε το φάρμακο ETOPOSIDE, ώστε να πραγματοποιήσει τις χημειοθεραπείες που του είχαν συσταθεί. Το συγκεκριμένο φάρμακο, αν και κοστίζει 11,75€, με μηδενική συμμετοχή των ασφαλισμένων, δεν παρέχεται από τα φαρμακεία των νοσοκομείων. Αντίθετα, ζητείται από τους ασθενείς να αγοράσουν το φάρμακο από τα ιδιωτικά φαρμακεία και να το φέρουν μαζί τους στις προγραμματισμένες χημειοθεραπείες τους.

Ο μόνος τρόπος για να έρθει το φάρμακο στη χώρα μας είναι να υπάρξει γνωμάτευση από το νοσοκομείο, ύστερα από την οποία ξεκινά η διαδικασία παραγγελίας, η οποία μπορεί να πάρει αρκετά μεγάλο διάστημα. Για τον 72χρονο ο χρόνος μετρούσε αντίστροφα, όχι μόνο λόγω της έλλειψης του φαρμάκου αλλά και λόγω της γραφειοκρατίας για να πραγματοποιήσει την εξέταση με το ειδικό ακτινολογικό μηχάνημα PET SCAN, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Οι πόνοι και η αδυναμία του να ανταποκριθεί στις δυσκολίες της κατάστασής του τον οδήγησαν, την Κυριακή, στο απονενοημένο διάβημα.

Η δήλωση Γεωργιάδη

Ο υπουργός Υγείας, μετά τη γνωστοποίηση της κατάληξης του 72χρονου, δήλωσε πως το φάρμακο άργησε μόνο 24 ώρες και πως ήταν ο ίδιος ο ασθενής που δεν προσήλθε στην προγραμματισμένη εξέταση για την οποία είχαν κλειστεί όχι ένα αλλά δύο ραντεβού.

Σε συνέντευξη σήμερα στον ΑΝΤ1 ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε: «Θέλω να εκφράσω τα συλλυπητήρια μου στην οικογένεια του αυτόχειρα καρκινοπαθούς. Είναι ένα συγκλονιστικό γεγονός που μας θέτει προ των ευθυνών μας, όχι τόσο για το θέμα του φαρμάκου, που ακούστηκε, το οποίο είχε λυθεί, όσο ως προς την ψυχολογική υποστήριξη των ανθρώπων που μαθαίνουν ξαφνικά ότι έχουν καρκίνο».  Συνέχισε, λέγοντας ότι η καθυστέρηση στο φάρμακο δεν ήταν πάνω από μια εβδομάδα, ενώ η οικογένεια του εκλιπόντος δηλώνει πως έψαχνε για τουλάχιστον δύο μήνες.

Η κόρη του εκλιπόντος εξήγησε ότι στο πρώτο ραντεβού ο ασθενής δεν μπορούσε να πάει, επειδή δεν είχε το φάρμακο. Το δεύτερο ραντεβού, είχε κλειστεί για χθες, Τρίτη, όταν όντως το φάρμακο είχε πλέον φτάσει στο Ηράκλειο. Όμως από την Κυριακή ο 72χρονος είχε βάλει τέλος στη ζωή του. Ο αυτόχειρας στο τελευταίο του σημείωμα, αποχαιρετά τους δικούς του ζητώντας συγγνώμη και αναφέρει πως είχε υποστεί ταλαιπωρία, πως δεν άντεχε τους πόνους και πως δεν μπορούσε να κοιμηθεί, ενώ αναφέρεται και σε δυσκολία για την πραγματοποίηση της εξέτασης Pet Scan, με την οποία θα έβλεπε αν είχε κάνει μετάσταση ο καρκίνος.

Είναι απολύτως φυσιολογικό, σημειώνουν οι γιατροί, για έναν ασθενή σε προχωρημένο στάδιο να υφίσταται μεγάλη ψυχολογική πίεση και στην περίπτωση του 72χρονου Γιάννη Τουρνά η πίεση στάθηκε μοιραία.

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ

 

Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για το ζήτημα: «Ο 72χρονος καρκινοπαθής από την Κρήτη, που έδωσε τέλος στη ζωή του αντιμέτωπος με τα αδιέξοδα τα οποία οικοδομεί επιμελώς τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση της ΝΔ στον τομέα της υγείας, δεν έκανε ποτέ ούτε μια θεραπεία, όπως διαβεβαίωσε συγγενής του που, μιλώντας στο «Talk Radio 98.9», δήλωσε εκνευρισμό και για τη στάση του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη.

Οι μαρτυρίες των συγγενών του εκλιπόντος δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας. Δύο και πλέον μήνες πέρασαν από την αρχική διάγνωση επιθετικού καρκίνου των πνευμόνων μέχρι να πραγματοποιηθεί η αναγκαία εξέταση PET SCAN. Στη συνέχεια δεν βρισκόταν το απαραίτητο φάρμακο, η χορήγηση του απαιτείται για την έναρξη χημειοθεραπείας. Με αναζήτηση του φαρμάκου από την οικογένεια, με αναβολές και ακυρώσεις, ο καρκινοπαθής οδηγήθηκε τελικά σε αδιέξοδο.

Από την άλλη πλευρά, ο αρμόδιος υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης, αν και προσπάθησε να αποφύγει τα επίμαχα ζητήματα, δεν τα κατάφερε. Για τον υπουργό η αναμονή για το PET SCAN είναι κάτι δεδομένο. Όσο για την έλλειψη του φαρμάκου, για το επόμενο βήμα, ο υπουργός βρήκε ιδανική ευκαιρία την τραγωδία για να αναδείξει τον δικό του θετικό ρόλο. Το φάρμακο ήρθε με πρωτοβουλία του και ανταποκρίθηκε άμεσα όταν του το είπαν. Αν είχαν επικοινωνήσει νωρίτερα, θα είχε βρεθεί αμέσως το φάρμακο. Ίσως ο υπουργός προσμένει με ταπεινότητα ένα ευχαριστώ για τις προσπάθειές του.

Αλλά ο κόσμος δεν έχει να περιμένει τίποτα, αν δεν έχει γνωστούς, χρήματα ή τύχη. Αυτή είναι η φρικτή πραγματικότητα, ενός ΕΣΥ που υπονομεύεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια από την κυβέρνηση της ΝΔ, προκειμένου το δημόσιο να υποχωρήσει έναντι του ιδιωτικού και το αγοραίο να υπερνικήσει το εγγυημένο, από το κοινωνικό κράτος, αγαθό της υγείας.

Εκεί έξω, όμως, βρίσκονται χιλιάδες ασθενείς που έχουν συναντήσει τις αναβολές, τις καθυστερήσεις και τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής. Υπάρχουν χιλιάδες εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, γιατροί και νοσηλευτές που βρίσκονται επίσης απέναντι σε αδιέξοδα, που όλο μεγαλώνουν. Και το δημόσιο σύστημα υγείας συρρικνώνεται και υποσκάπτεται με νέους τρόπους. Σ’ αυτή την κατάσταση πρέπει να μπει ένα τέλος. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα δώσει τον αγώνα για ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας, πραγματικό αποκούμπι για τους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη».

Ελλείψεις φαρμάκων

Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρχε έλλειψη του φαρμάκου επειδή η παρτίδα που επρόκειτο να εισαχθεί τον Νοέμβριο του 2023 ακυρώθηκε μετά από ποιοτικό έλεγχο στην Ολλανδία, η νέα παρτίδα ήρθε στις 4 Μαρτίου και διανεμήθηκε για να φθάσει στους ασθενείς που το είχαν ανάγκη, αλλά δεν επιτρέπονταν να δημιουργηθεί στοκ-απόθεμα δηλαδή, ώστε να μην παρατηρηθούν ελλείψεις. Όμως, φαίνεται πως τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν έτσι όπως είχαν προγραμματιστεί.

Σύμφωνα με το Cretalive.gr υπάρχει σοβαρή έλλειψη αντικαρκινικών φαρμάκων και το ένα νοσοκομείο ψάχνει για τα φάρμακα που του λείπουν σε άλλα νοσοκομεία. Στις αρχές Μαρτίου ο ΕΟΦ με εγκύκλιό του καλούσε όλους τους γιατρούς να ενημερώσουν για τις ελλείψεις φαρμάκων που διαπιστώνουν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι