ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σοκ από την εκτίναξη των κρουσμάτων – Λουκέτο με την πρώτη παράβαση

Σοκ από την εκτίναξη των κρουσμάτων – Λουκέτο με την πρώτη παράβαση

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, σε έκτακτες ανακοινώσεις απόψε λόγω της εκτίναξης των κρουσμάτων, είπε ότι από τις 8 Ιουλίου στα μπαρ και στα κλαμπ θα επιτρέπονται μόνον καθήμενοι και σε περιορισμένο αριθμό, όπως ορίζεται από το υπουργείο Ανάπτυξης. Κάθε παρέκκλιση θα αντιμετωπίζεται άμεσα, με αναστολή της λειτουργίας των κέντρων διασκέδασης.

«Κατανοητή η ανάγκη για διασκέδαση, αλλά και οι νέοι πρέπει να εμβολιάζονται και να κάνουν συχνά τεστ, αυτές είναι οι άμυνές μας στην πανδημία. Μην ξεχνάμε ότι τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται από τα συχνά self test», είπε ο κ. Χαρδαλιάς, αναφέροντας και ότι «πρέπει να κρατούνται αποστάσεις». Όπως είπε, θα μπαίνει λουκέτο από την πρώτη παράβαση, καθώς «είναι αλματώδης η αύξηση των κρουσμάτων». Στα τεστ που έγιναν από τον ΕΟΔΥ στα νότια προάστια (Άλιμο και Γλυφάδα) διαπιστώθηκε θετικότητα 8% και τα περισσότερα κρούσματα ήταν σε ηλικίες 15-24 ετών.

Το 32% των κρουσμάτων αναφέρει ως σημείο έκθεσης συνάθροιση σε υπαίθριο χώρο. Πολλοί καταστηματάρχες δήλωσαν ότι δεν θα ανοίξουν καν τα καταστήματά τους, μετά τον εντοπισμό άνω των 100 κρουσμάτων από πάρτι στην παραλία. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την έντονη ανησυχία που επικρατεί για τα νυχτερινά κέντρα, τα οποία φαίνεται να λειτουργούν ως εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού, το beach bar της παραλιακής “Bolivar” προχώρησε σε ακύρωση των προγραμματισμένων του πάρτι μέχρι και τις 14 Ιουλίου.

Σε ανάρτησή του αναφέρει: «Αγαπητοί Bolivarians. Λόγω έκτακτων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας με Απόφαση Αριθμ. Δ1α/Γ.Π. οικ. 41332 και σεβόμενοι την Δημόσια Υγεία θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως αναβάλλονται όλες οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις μέχρι και τις 14.07.2021. Τo event “Tale Of Us” μεταφέρεται για το Σάββατο 17.07.2021 & το event με τον Boris Brejcha θα πραγματοποιηθεί σε νέα ημερομηνία, η οποία θα ανακοινωθεί σύντομα. Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση. Ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία #staysafe #GetVaccinated»

Κάτω από την ανάρτηση στο Facebook πολλοί ρωτούσαν για το πώς θα πάρουν πίσω τα χρήματα που έδωσαν για τα εισιτήρια, αλλά και κάποιοι έμεναν με θυμό στο μήνυμα “stay safe”. Έγραφαν: «Είναι τουλάχιστον ΝΤΡΟΠΗ να γράφετε #staysafe, τη στιγμή που με πρόσχημα τον υπαίθριο χώρο του καταστήματος, δέχεστε συνεχώς πελάτες μέχρι να φτάσουν εκεί που σκάει το κύμα! Κυριολεκτικά ο ένας είναι πάνω στον άλλον… χωρίς μάσκες, ενώ θα έπρεπε να ορίσετε μέγιστο αριθμό πελατών ανά εκδήλωση, με χρήση μάσκας για όποιον δεν είναι καθήμενος και κυρίως κρατήσεις». Άλλος έκανε πλάκα γράφοντας «καλύτερα που το αναβάλατε, για να προλάβω να κάνω δεύτερη δόση»!

Έκτακτη συνεδρίαση

Μετά τον εντοπισμό 1.797 κρουσμάτων σήμερα οι λοιμωξιολόγοι προχώρησαν σε έκτακτη συνεδρίαση, όπου τέθηκε και το ζήτημα της μάσκας, με τους ειδικούς να τονίζουν ότι ποτέ δεν είπαν «τέλος η μάσκα». Εξετάζουν ποια μέτρα τοπικού χαρακτήρα μπορούν να ληφθούν και ποιους θα αφορούν. Πολύ κακή εικόνα δίνουν και τα λύματα στην Αττική, όπου το ιικό φορτίο αυξήθηκε κατά 60%, αλλά και στο Ηράκλειο, όπου η αύξηση έφθασε το 171%!

Παρότι όλοι “δείχνουν” το πάρτι ως υπεύθυνο, η αύξηση των κρουσμάτων ξεκίνησε πριν τις 27 Ιουνίου, δηλαδή πριν την ημέρα που έγινε το περίφημο πάρτι. Ασφαλώς και έπαιξε το ρόλο του και ήταν εστία υπερμετάδοσης, όμως η αύξηση είχε ήδη ξεκινήσει από την κατάργηση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους και με πολλές άλλες συναθροίσεις διασκέδασης.

Πάντως να σημειώσουμε ότι τα 1.797 κρούσματα καταγράφηκαν από 60.000 τεστ και ότι είναι εύλογο πως όσο περισσότερα τεστ γίνονται, τόσο περισσότερα κρούσματα καταγράφονται. Ο  ΕΟΔΥ ξανάρχισε τους ελέγχους, που είχαν χαλαρώσει το τελευταίο διάστημα και είχαν μειωθεί στα 25.000-30.0000 τεστ ημερησίως. Να θυμίσουμε ότι τα κρούσματα είχαν περιορισθεί στα  στα 206 στις 21 Ιουνίου και ότι η έξαρση άρχισε πριν από δώδεκα ημέρες. Τις πρώτες μέρες διπλασιάστηκαν και τώρα πλέον οκταπλασιάστηκαν σε σύγκριση με την 21η του περασμένου μήνα.

Τι λέει ο δήμαρχος

Ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, εκτιμά ότι ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού από τα νυχτερινά ξεφαντώματα θα ξεπεράσει τα 100. «Όλα ξεκίνησαν από ένα πάρτι στην παραλία, όπου είχαν δώσει ραντεβού όλα τα Λύκεια της πόλης. Μιλάμε κατά κύριο λόγο για νεαρά παιδιά, πολύς κόσμος δηλαδή, τα οποία διασκέδασαν χωρίς να τηρούνται τα μέτρα. Δυστυχώς, τα μέχρι τώρα κρούσματα είναι στα 100 και πολύ φοβάμαι πως θα έχουμε πολύ περισσότερα μέσα στις επόμενες ημέρες. Ευτυχώς, όλοι οι ασθενείς δεν έχουν σοβαρά συμπτώματα», ανέφερε ο κ. Κονδύλης.

Σύμφωνα με τον κ. Κονδύλη τίθεται, μεταξύ άλλων, και ζήτημα νομικού πλαισίου: «Εμείς ως Δημοτική Αρχή κόβουμε πρόστιμα για παραβάσεις, για υπεράριθμους πελάτες, για μη τήρηση των αποστάσεων μεταξύ των τραπεζιών. Δεν έχουμε τόσο κόσμο που να κάθεται μέχρι τα ξημερώματα και να κοιτάζει το κάθε μαγαζί. Η νομοθεσία έχει αλλάξει. Πρέπει ένα κατάστημα να είναι υπότροπο για να κλείσει… Δηλαδή και ένα κατάστημα να κλείσουμε, αυτό θα ανοίξει ξανά», είπε ο δήμαρχος.

Αναλυτικά οι κυρώσεις που προβλέπονται: Για καταστήματα κάτω των 200 τετραγωνικών μέτρων θα επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ και άμεση σφράγιση από την επόμενη μέρα της παράβασης για διάστημα επτά ημερών. Για καταστήματα άνω των 200 τ.μ, προβλέπεται πρόστιμο 5.000 ευρώ και άμεση σφράγιση από την επόμενη μέρα της παράβασης για επτά ημέρες. Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο θα είναι ενιαίο στα 10.000 ευρώ και η σφράγιση θα ξεκινά την επόμενη μέρα και για 15 ημέρες. Σε τυχόν τρίτη παράβαση, θα αφαιρείται η άδεια.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι