ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σοκ και δέος στο Twitter – Παίρνει κεφάλια ο Μασκ

Σοκ και δέος στο Twitter – Παίρνει κεφάλια ο Μασκ, Νεφέλη Λυγερού

Σοκ και δέος. Μόνο έτσι μπορεί να περιγράψει κανείς το τί συμβαίνει στο εσωτερικό της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης του Twitter. Οι μαζικές απολύσεις ανακοινώθηκαν μέσω mail, στο πλαίσιο της γενικής αναδιαμόρφωσης. Η εταιρεία σε ανακοίνωσή της ξεκαθάρισε ότι όλοι οι υπάλληλοι θα λάμβαναν μέχρι χθες ένα ηλεκτρονικό μήνυμα που θα τους ενημέρωνε αν συνεχίζουν να εργάζονται στην εταιρεία ή αν ανήκουν στους χιλιάδες εκείνους που έχασαν τη δουλειά τους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC που επικαλείται τον αμερικανικό τεχνολογικό ιστότοπο Insider, το μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που πράγματι εστάλη στους άτυχους υπαλλήλους ανέφερε λακωνικά: «Σήμερα είναι η τελευταία σας εργάσιμη ημέρα στην εταιρεία». Στη συνέχεια εξηγούσε ότι θα λάβουν την αποζημίωση τους, μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου του 2023. Το ποσό της αποζημίωσης θα τους κοινοποιηθεί εντός μίας εβδομάδας.

Ακόμα δεν είναι βέβαιο το ποσό που εξοικονομεί η εταιρεία με τις απολύσεις αυτές. Είναι σίγουρα μεγάλο, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι απολύθηκαν σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι της εταιρείας. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες με τους απολυμένους εργαζομένους να προχωρούν από κοινού σε ομαδική αγωγή εναντίον του Έλον Μασκ. Πόσο μάλλον, καθώς ο ιδιοκτήτης της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης δεν είχε προειδοποιήσει έγκαιρα για την απόλυσή τους, όπως ορίζει η αμερικανική ομοσπονδιακή νομοθεσία.

Ποιοι απολύθηκαν

Σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο Έλον Μασκ επέλεξε να απολύσει την ομάδα επιμελητών διατήρηση της πλατφόρμας από παραπληροφόρηση, τέσσερις μόλις ημέρες πριν της ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, την Τρίτη 8 Νοεμβρίου. Δύο πρώην υπάλληλοι του Twitter και ένας νυν υπάλληλος προειδοποίησαν ότι οι απολύσεις θα μπορούσαν να επιφέρουν χάος γύρω από τις εκλογές, καθώς πλήττουν ιδιαίτερα τις ομάδες που είναι υπεύθυνες για την επιμέλεια των trending θεμάτων και για τη μηχανική πλευρά της “υγείας των χρηστών”, η οποία λειτουργεί με την εποπτεία περιεχομένου και την ακεραιότητα του ιστότοπου.

Στο ίδιο μήκος κύματος οι δηλώσεις του ίδιου του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν: «Και τώρα για ποιο πράγμα ανησυχούμε όλοι: Ο Έλον Μασκ βγαίνει και αγοράζει μια επιχείρηση που εκτοξεύει ψέματα σε όλο τον κόσμο… Πώς περιμένουμε από τα παιδιά να είναι σε θέση να καταλάβουν τι διακυβεύεται;», ανέφερε χαρακτηριστικά, εν μέσω φημών για την επικείμενη υποψηφιότητα Τραμπ για τις προεδρικές εκλογές του 2024.

Πάντως, οι περικοπές φάνηκε να επηρεάζουν πολλούς ανθρώπους των οποίων η δουλειά ήταν να εμποδίζουν το Twitter να κατακλύζεται από απαγορευμένο περιεχόμενο, όπως συμπεριφορά μίσους και στοχευμένη παρενόχληση, ανέφεραν οι επτά πηγές που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

 

Μεταξύ άλλων έχει απολυθεί ολόκληρη η ομάδα για το curation, ένα είδος συντακτών που συγκέντρωναν tweet που αφορούν ένα συγκεκριμένο μεγάλο ζήτημα, όπως μια φυσική καταστροφή ή μια τραγωδία. Στόχος τους ήταν να δώσουν “βάθος” στον χρήστη και την ικανότητα να παρακολουθήσει καλύτερα τι συμβαίνει.

Μια ομάδα κρίσιμης σημασίας που επίσης επηρεάστηκε από τις περικοπές, με πολλές απολύσεις, ήταν αυτή για τις συμβατές με την ηθική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (ML Ethics, Transparency & Accountability). Η ομάδα διασφάλιζε ότι οι αλγόριθμοι δεν θα εισάγουν διακρίσεις σε βάρος μειονοτικών ομάδων, όπως των μαύρων.

“Ποιοι φταίνε” κατά τον Μασκ

Όπως είναι φυσικό επικρατεί τεράστια αναστάτωση στo ανθρώπινο δυναμικό που παρέμεινε. Κάποιοι εργαζόμενοι της εταιρείας κατήγγειλαν ότι παρότι δεν απολύθηκαν, έχουν χάσει την πρόσβαση στους λογαριασμούς τους. Άλλοι που επίσης παραμένουν, στέκονται στο πλευρό των συναδέλφων τους που δεν είναι τόσο τυχεροί. Χρησιμοποιούν το hashtag #OneTeam για να διαμαρτυρηθούν για αυτές τις περικοπές.

Το συγκεκριμένο hashtag έγινε δημοφιλές και ανάμεσα στους απλούς χρήστες. Από την πλευρά της η διοίκηση δικαιολογήθηκε, χαρακτηρίζοντας «απαραίτητες τις κινήσεις αυτές για να διασφαλιστεί η επιτυχία της εταιρείας που κινείται προς τα εμπρός». Μεταξύ άλλων έκλεισαν προσωρινά και τα γραφεία.

Με τούτα και με εκείνα, ακόμα και όσοι παραμένουν ανησυχούν ιδιαίτερα για τις νέες εργασιακές συνθήκες. Ο Έλον Μασκ μοιάζει αποφασισμένος να καταργήσει και τα ρεπό, ενώ ζητά να εξοικονομηθεί ένα δισ. δολάρια από τα λειτουργικά κόστη. Παραβρέθηκε, πάντως, στο ετήσιο επενδυτικό συνέδριο του Μπάρον. Εκεί, όπως ήταν φυσικό, κλήθηκε να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις με το Twitter.

Αποφεύγοντας να αποκαλύψει τα σχέδιά του, περιορίστηκε να τα βάλει με τους ακτιβιστές που σύμφωνα με τον ίδιο έπληξαν τα έσοδα της εταιρείας, πιέζοντας μεγάλες εταιρείες να αποσύρουν τις διαφημίσεις από την πλατφόρμα. «Οι ομάδες ακτιβιστών κατάφεραν να προκαλέσουν μαζική πτώση των διαφημιστικών εσόδων του Twitter και κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε για να τους κατευνάσουμε, αλλά τίποτα δεν λειτουργεί», δήλωσε.

 

Σε αναζήτηση εσόδων

Εταιρείες όπως η General Motors, η General Mills και η Audi έχουν ήδη διακόψει τη συνεργασία τους με το Twitter. Ο όμιλος Volkswagen δήλωσε ότι η Skoda, η Seat, η Cupra, η Audi, η Lamborghini, η Bentley, η Porsche και η Ducati, επίσης διακόπτουν τις πληρωμένες δραστηριότητες, μέχρι το Twitter να αποκαλύψει τις αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές για την ασφάλεια των εμπορικών σημάτων.

Σε μία προσπάθεια να ανεβάσει τα έσοδα, η νέα διοίκηση εξετάζει τη προσθήκη απευθείας μηνυμάτων επί πληρωμή. Αυτά τα μηνύματα θα επέτρεπαν στους χρήστες να στέλνουν προσωπικά μηνύματα σε χρήστες υψηλού προφίλ, όπως διασημότητες και εταιρείες. Συζητάνε και για την προσθήκη βίντεο με “paywalled”, το οποίο θα σήμαινε ότι ορισμένα βίντεο δεν θα μπορούν να προβληθούν, εκτός εάν οι χρήστες πληρώσουν ένα μηνιαίο ποσό.

Σκέφτονται σοβαρά και την αναβίωση του Vine, μιας αλλοτινής πλατφόρμας βίντεο η οποία θα μπορούσε να προσελκύσει ένα νεότερο κοινό, στο οποίο βασίζονται και οι διαφημιστές. Την ίδια στιγμή προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει τα έξοδα. Σε συναντήσεις με μηχανικούς, οι σύμβουλοί του πρότειναν εξοικονόμηση από ένα έως τρία εκατομμύρια δολάρια σε κόστος υποδομής την ημέρα.

Πέραν του “σεισμού” που προκάλεσε για τους εργαζομένους η εποχή Μασκ στο Twitter, είναι φανερό πως παίζεται ένα νέο παιχνίδι σε ότι αφορά τον τρόπο λειτουργίας των social media, όπου ο Μασκ εμφανίζεται διατεθειμένος να αλλάξει τα πάντα σε ότι αφορά την πρότερη λειτουργία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που δεν φημίζονταν για την δημοκρατικότητα τους. Από την άλλη, για τους επικριτές του Μασκ υπάρχει φόβος πως με την επίκληση της ελευθερίας της έκφρασης, θα δοθεί “βήμα” σε θεωρίς συνωμοσίας και εξτρεμιστικές απόψεις.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι