ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σοκάρουν οι καταγγελίες για το γηροκομείο με τους 73 θανάτους

Προφυλακίσθηκαν οι ιδιοκτήτες του γηροκομείου και δυο γιατροί

Η κρητική ιστοσελίδα flashnews έφερε στο φως άλλο ένα παράδοξο σχετικά με τον οίκο ευγηρίας στα Χανιά, ο οποίος διερευνάται για δεκάδες ύποπτους θανάτους φιλοξενουμένων. Μια αγγελία πώλησης του γηροκομείου έκανε την εμφάνισή της πριν από λίγες ημέρες, όταν πλέον συσσωρεύθηκαν καταγγελίες για την “δομή πρόνοιας”. Η αγγελία παρουσίαζε ως ξενοδοχείο τη μονάδα.

Η ιδιοκτησία υποστηρίζει ότι η αγγελία είναι παλιά και δεν ξέρει πώς αναρτήθηκε με νέα ημερομηνία. Το ποσοστό θανάτων πάντως σε μία μονάδα με 60 τροφίμους, ξεπερνά το 120%, ενώ σε πανελλαδικό επίπεδο δεν ξεπερνά το 20% υπό φυσιολογικές συνθήκες. Ο δε οίκος επιμένει ότι δεν υπήρξαν κρούσματα κορονοϊού. Εν τω μεταξύ έκανε και επώνυμη on camera καταγγελία για κακομεταχείριση και ύποπτους θανάτους ένας πρώην υπάλληλος του γηροκομείου, ο κ. Δημήτρης Μαυρακάκης, οποίος είχε απολυθεί προ εξαμήνου.

Η ιδιοκτησία υποστηρίζει ότι δέχεται πόλεμο και εκβιασμούς από άτομα που απολύθηκαν επειδή δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους, αλλά οι καταγγελίες δεν γίνονται μόνον από απολυθέντες, αλλά και από τουλάχιστον δύο συγγενείς θανόντων, ενώ χθες πλέον διετάχθηκε έρευνα και από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου για το όλο ζήτημα. Σήμερα έγινε γνωστό ότι διερευνώνται συνολικά 73 θάνατοι, 64 εντός του 2020 και εννέα εντός του 2021. Παράλληλα διερευνάται και τουλάχιστον μία υπόθεση μεταβίβασης περιουσιακών στοιχείων ηλικιωμένου.

Ο καταγγέλλων νέος, που εργαζόταν ως βοηθός νοσηλευτή μιλά για παραμέληση ασθενών, παραπληροφόρηση των συγγενών τους, κακή σίτιση και απουσία γιατρών, παρότι το γηροκομείο λάμβανε 800-1.000 ευρώ για κάθε γέροντα και γερόντισσα (και πολλά άλλα που αν αληθεύουν, δημιουργείται μια εικόνα κολαστηρίου). Ο νεαρός είπε ότι είδε ανθρώπους να εισάγονται με βάρος 80 κιλά και σε λίγο να μένουν με 50, ότι είδε συναδέλφους του να χτυπούν και να δένουν ηλικιωμένους, να τραυματίζονται γέροντες και να μην τους πηγαίνουν στο νοσοκομείο, ότι ενώ στην αρχή πέθαινε ένας περιορισμένος αριθμός ηλικιωμένων, ξαφνικά μέσα σε έναν μήνα πέθαναν 14 και ότι για όλους εκδιδόταν πανομοιότυπο πιστοποιητικό θανάτου για ανακοπή.

Υπό έρευνα το γηροκομείο

Αυτό εξάλλου είχε ως αποτέλεσμα να γίνει και την προηγούμενη εβδομάδα εκταφή μιας θανούσης, όμως δεν έχουν βγει οι ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις, και το μόνο που φαίνεται στο σώμα της είναι  ότι δεν υπάρχουν κατάγματα. Πρόκειται ίσως για τη γυναίκα που ο νεαρός λέει ότι «είχε πέσει από το κρεβάτι της, ότι την επομένη δάγκωσε και έκοψε ένα κομμάτι από τη γλώσσα της και την τρίτη ημέρα απεβίωσε, και οι ιδιοκτήτες έλεγαν στους συγγενείς της τηλεφωνικά ότι “ήταν καλά” ενώ η γυναίκα πέθαινε».

Δεν έχουμε πληροφόρηση για το εάν στο γηροκομείο αυτό έγιναν εμβολιασμοί των τροφίμων και του προσωπικού.  Όμως και παλαιότερα (το 2010) είχαν γίνει καταγγελίες εναντίον των ιδιοκτητών και το 2015 είχε γίνει επίσης καταγγελία ότι η δομή λειτουργούσε χωρίς άδεια. Οι σημερινοί ιδιοκτήτες πρέπει να το ανέλαβαν το 2010 και όπως λένε έβαλαν κάποια στιγμή αγγελία να το πουλήσουν μετά από δεκαετή συνεχή λειτουργία, επισημαίνοντας πως αυτό έγινε «πριν από καιρό».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx