Σωσίβιο στο παρά πέντε για τους ανασφάλιστους στις ΗΠΑ

Δραματική πτώση του δείκτη γεννητικότητας στις ΗΠΑ

Ομοσπονδιακά κονδύλια υπόσχεται η κυβέρνηση Τραμπ στα νοσοκομεία, προκειμένου να περιθάλπουν τους ανασφάλιστους που μολύνονται με τον κορωνοϊό, σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου, εν όψει του ραγδαία αυξανόμενου αριθμού των ανθρώπων που χάνουν τη δουλειά τους και -μαζί με αυτήν- την ασφάλισή τους.

Ο Λευκός Οίκος δέχθηκε δριμεία κριτική το προηγούμενο διάστημα για τις αντοχές του προγράμματος Affordable Care Act, μέσω του οποίου ολοένα και περισσότεροι Αμερικανοί προσπαθούν να εξασφαλίσουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καθώς αδυνατούν να πληρώσουν από την τσέπη τους τις ανάλογες χρεώσεις. Έτσι, ένα μέρος από τα τουλάχιστον 100 δισ. δολάρια που προβλέπει ο πρόσφατος νόμος CARES για το σύστημα υγείας, θα διοχετευθεί για την κάλυψη των νοσοκομειακών εξόδων ανασφάλιστων Αμερικανών, οι οποίοι ανέρχονται αυτή τη στιγμή σε περίπου 28 εκατομμύρια, χωρίς να υπολογίζονται όσοι θα χάσουν άμεσα τη δουλειά τους.

Θυμίζουμε ότι στις ΗΠΑ δεν υπάρχει καθολική δημόσια ασφάλιση για όλους. Η ασφάλιση για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα παρέχεται μέσα από τον εργοδότη. Τα νοσοκομεία συνηθίζουν να χρεώνουν τους ασθενείς αν το ποσό που καλύπτει η ασφάλισή τους δεν φτάνει το κόστος που αυτά τιμολογούν. Οι ανασφάλιστοι, μάλιστα, καλούνται να καταβάλλουν επιπροσθέτως και κόστη για τους γιατρούς που συνεργάζονται ως ανεξάρτητοι με αυτά. Το σχέδιο του Λευκού Οίκου είναι να σταματήσει αυτή η πρακτική για τα άτομα που θα δεχθούν περίθαλψη για COVID-19 και τα νοσοκομεία να πληρώνονται από το κράτος, στις τιμές όμως που προβλέπονται από το ομοσπονδιακό σύστημα ασφάλισης Medicare.

Το αμερικανικό υπουργείο Υγείας προχωρά σε αυτή την κίνηση για δύο βασικούς λόγους. Ο ένας είναι προφανώς ότι χιλιάδες Αμερικανοί, που απολαμβάνουν περίθαλψη και ασφάλιση μέσω του εργοδότη τους, κινδυνεύουν να τη χάσουν λόγω απόλυσης. Ήδη την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου περίπου 6μισι εκατομμύρια πολίτες αιτήθηκαν επίδομα ανεργίας, η οποία έφτασε το Μάρτιο το 4,4% από 3,5% που ήταν το Φεβρουάριο.

Το άλλο στοιχείο που απασχολεί το Λευκό Οίκο είναι ότι αναμένεται συρροή ανθρώπων στα νοσοκομεία -ιδίως στις πολιτείες της Νέας Υόρκης, της Ουάσιγκτον και της Καλιφόρνια- τα οποία, καθώς λειτουργούν με όρους αγοράς, απειλούνται με οικονομική κατάρρευση. Διότι μεγάλο μέρος του κόστους για μισθούς, εξοπλισμό και μετατροπές στις εγκαταστάσεις ώστε να νοσηλευθούν οι ασθενείς με COVID-19, δεν θα καλυφθεί από πουθενά. Σύμφωνα με τον αμερικανικό Νοσοκομειακό Σύνδεσμο, το 2017 τα νοσοκομεία των ΗΠΑ επιβαρύνθηκαν με ακάλυπτη περίθαλψη ύψους 38 δισ. δολαρίων.

Ο κόσμος ζητά Medicare-for-All

Το πακέτο που ανακοίνωσε ο Τραμπ απέχει μακράν από μια μόνιμη λύση για την πρόσβαση στην περίθαλψη. Όπως εξηγούν ειδικοί της δημόσιας υγείας στις ΗΠΑ, τα χρήματα αυτά θα έπρεπε να δοθούν για πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη, σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, για εξετάσεις, συνταγογράφηση κ.λπ., και όχι μόνο για τις περιπτώσεις νόσησης από τον κορωνοϊό.

Εκατομμύρια Αμερικανοί συνεχίζουν να επιδοτούν μόνοι τους την ασφάλισή τους, μέσω ενός ιδιωτικού τομέα όπου κάθε εργοδότης εφαρμόζει διαφορετικό σχήμα και μπορεί να μετακυλεί το κόστος της ασφάλισης στον εργαζόμενο. Δεν είναι τυχαίο ότι οικογενειακοί σύμβουλοι και σύμβουλοι υγείας προτρέπουν συνεχώς, αυτές τις μέρες, τους πολίτες να σπεύσουν να εγγραφούν στα προγράμματα του Affordable Care Act, αν έχασαν τη δουλειά τους και συνεπώς την ασφάλιση που προέκυπτε από αυτή.

Ακόμα κι έτσι, ωστόσο, θα χρειαστεί να βάλουν το χέρι στην τσέπη για πρόσθετες χρεώσεις. Ταυτόχρονα, ενώ για τους οικονομικά ασθενέστερους προβλέπεται να μπορούν να ενταχθούν στο Medicare, πολλοί δεν τα καταφέρνουν γιατί το εισόδημά τους δεν είναι αρκετά χαμηλό, αλλά ούτε και αρκετά υψηλό για να αγοράσουν ιδιωτική ασφάλιση. Είναι ενδεικτικό ότι δημοσκόπηση που διεξάχθηκε μεταξύ 27 και 29 Μαρτίου έδειξε ότι to 43% των ερωτηθέντων υποστηρίζουν μεταρρύθμιση στην Υγεία, ώστε να καλύψει το κράτος όλους τους πολίτες, ενώ το 55% υποστηρίζει το Medicare-for-All, δηλαδή να ισχύσει το ομοσπονδιακό σύστημα ασφάλισης για όλους.

Δεν θα μπορούσε να το σχολιάσει καλύτερα δημοσιογράφος της Washington Post, η οποία έγραψε: «το κερδοσκοπικό σύστημα ασφάλισης και υγείας είναι ένα ιστορικό ατύχημα. Ένα προϊόν του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπου η έλλειψη εργατικού δυναμικού ήταν ευρεία και η κυβέρνηση δεν επέτρεπε την αύξηση μισθών. Οι εταιρείες, σε μια προσπάθεια να ξεχωρίσουν, άρχισαν να προσφέρουν ασφάλιση υγείας ως πλεονέκτημα [στους εργαζόμενους]. Σήμερα φαίνεται ότι μια άλλη κρίση απασχόλησης θα πιέσει προς την κατεύθυνση να αντικαταστήσουμε αυτό το σύστημα με ένα πιο δίκαιο και καθολικό».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι