Σοβαρές ενδείξεις για εγκληματικές ενέργειες και εμπρησμό βλέπει η κυβέρνηση

Σύνταξη SLpress.gr
363

Στην σκιά του κλίματος θλίψης που επικρατεί σε όλη την Ελλάδα για τα θύματα της τραγωδίας από τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, η κυβέρνηση επιχείρησε να δώσει σήμερα μια πρώτη ολοκληρωμένη αποτίμηση της κατάστασης, παρουσιάζοντας και τα αποτελέσματα των μέχρι στιγμής ερευνών. Η εντολή του πρωθυπουργού άλλωστε ήταν από την πρώτη στιγμή «να διερευνηθούν ταχύτατα και μεθοδικά όλα τα στοιχεία και να μην μείνει τίποτε αναπάντητο».

Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μετά την επιβεβαίωση από μικτά κλιμάκια της Πυροσβεστικής και του Στρατού των πληροφοριών που συλλέχθηκαν από δορυφόρους σχετικά με τις εστίες των πυρκαγιών, ο πρωθυπουργός έδωσε δύο εντολές: Να διαβιβαστεί ο φάκελος στις δικαστικές αρχές και να δοθεί έκτακτη συνέντευξη τύπου στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός.

Κατά την κυβέρνηση, την ώρα που Πυροσβεστική, Αστυνομία, Στρατός και όλες οι διοικητικές αρχές εξακολουθούν να δίνουν μάχη για την αντιμετώπιση των συνεπειών των καταστροφικών πυρκαγιών, υπάρχει η παράλληλη υποχρέωση της κυβέρνησης και των αρχών να διερευνήσουν ενδελεχώς τα αίτια της τραγωδίας και να ενημερώνουν τους πολίτες. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως είπε ο κ. Τζανακόπουλος, συνεδρίασε το απόγευμα της Πέμπτης υπό τον πρωθυπουργό διυπουργική επιτροπή, η οποία εξέτασε όλα τα στοιχεία που συνέλεξαν οι αρμόδιες αρχές.

Ο τρόπος δράσης

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο πρωθυπουργός είχε δώσει εντολή στον υπουργό Άμυνας, ο οποίος ζήτησε από σύμμαχες χώρες στοιχεία που κατέγραψαν δορυφόροι και UAV, προκειμένου να εξακριβωθούν τα στίγματα των πρώτων εστιών φωτιάς στην Κινέτα και στο Νταού Πεντέλης. Παραλλήλως είχε δώσει εντολή στον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής να ενεργοποιήσει τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό (ΕΛΔΟ), ο οποίος συγκέντρωσε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία από ευρωπαϊκά και διεθνή δορυφορικά συστήματα.

Στην συνέχεια, αφού έγινε αξιολόγηση αυτών των πρώτων στοιχείων, δόθηκε εντολή να γίνει επιτόπιος έλεγχος από μικτά κλιμάκια της Πυροσβεστικής και του Στρατού, τα οποία επιβεβαίωσαν τα στοιχεία των δορυφόρων, καθώς εντόπισαν τα ίχνη των εστιών των πυρκαγιών, εκεί που τα στίγματα των δορυφόρων έδωσαν τις σχετικές πληροφορίες.

Στην παρουσίαση των στοιχείων που έγινε από τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΕΛΔΟ, τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, τον αρχηγό της Αστυνομίας και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ο  Νίκος Τόσκας ανέφερε πως έχουμε σοβαρές ενδείξεις για εγκληματικές ενέργειες και εμπρησμό.

Τι έδειξαν οι δορυφόροι

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΕΛΔΟ, Γεώργιο Μαντζούρη, ο Οργανισμός, αξιοποιώντας τις παρεχόμενες εικόνες από τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς δορυφόρους έδωσε στην Πυροσβεστική στοιχεία για την πιθανή έναρξη καθώς και για την εξέλιξη των πυρκαγιών.

Η έναρξη της πυρκαγιάς στην Κινέτα

Στην περιοχή της Κινέτας, στις 23/07/2018 και ώρα 12:03 μμ εμφανίζεται η αποτύπωση από δορυφόρο πρώτης εστίας πυρκαγιάς, η οποία αντιστοιχίζεται με την καταγραφή της Πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Στις 12:35 μμ καταγράφεται από τα δορυφορικά δεδομένα εκδήλωση 13 θερμικών εστιών πυρκαγιάς σε γραμμική διάταξη, αρχικά κοντά σε οδικό δίκτυο. Δεδομένου ότι η διεύθυνση του ανέμου ήταν βόρεια βορειοδυτική, οι εστίες που καταγράφονται 30 λεπτά αργότερα βόρεια και βορειοδυτικά της πρώτης εστίας, προξενούν εύλογα ερωτηματικά, καθώς είναι πίσω από την φορά του ανέμου σε σχέση με την αρχική εστία.

Σημειώνεται επίσης ότι αυτά τα θερμικά σημεία, όπως αποτυπώνονται από τη δορυφορική απεικόνιση, βρίσκονται σε νοητές και παράλληλες ευθείες κοντά σε οδικό δίκτυο που απέχουν μεταξύ τους περίπου 1.100μ και επισημαίνεται η σχεδόν ταυτόσημη χρονικά  εκδήλωση τους. Οι δορυφορικές αποτυπώσεις παραδόθηκαν στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για να προχωρήσουν οι αυτοψίες στα ανωτέρω σημεία.

Ανατολική Αττική

Σε ό, τι αφορά την Ανατολική Αττική εμφανίζονται θερμικά σημεία εστιών πυρκαγιάς με ριπές, με εντάσεις που έφτασαν τα 120 χλμ την ώρα, με αποτέλεσμα η πυρκαγιά να επεκταθεί σε λιγότερο από μιάμιση ώρα μέχρι την παραλία.Στα στίγματα που δόθηκαν προς εξέταση στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εντοπίστηκαν εστίες έναρξης της πυρκαγιάς, οι οποίες εξετάζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Σημειώνεται ότι από τον ΕΛΔΟ, μέχρι στιγμής, έχουν αξιοποιηθεί και διασταυρωθεί πληροφορίες από τα δορυφορικά συστήματα:

  1. «International Charter for Space and Major Disasters» μέσω του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.
  2. Copernicus Emergency Management Service.
  3. Ευρωπαϊκός δορυφόρος Sentinel 2.
  4. To Fire Management System της NASA.
  5. Το Γαλλικό δορυφορικό σύστημα Pleiades.

Τόσκας: Υπέβαλα παραίτηση και δεν έγινε δεκτή

«Υπάρχουν όχι απλά ενδείξεις, αλλά στοιχεία σοβαρά που δείχνουν εγκληματική ενέργεια. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, στο αρμόδιο τμήμα της Πυροσβεστικής δεν πρέπει να πούμε τίποτα παραπάνω» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

Πρόσθεσε επίσης ότι προσπάθησε «και για λόγους συνειδησιακούς» να βρει τα λάθη, "αλλά επιχειρησιακά δεν βρίσκω μεγάλα λάθη. Για λόγους συνειδησιακούς έθεσα την παραίτησή μου στον πρωθυπουργό, αλλά μου είπε την «ώρα της πάλης συνεχίζουμε» και δεν την έκανε δεκτή". Ο υπουργός εξήρε τέλος «την αυτοθυσία και αυταπάρνηση πυροσβεστών, αλλά και πολιτών και εθελοντών που βοήθησαν τον περιορισμό των απωλειών».

Απαντώντας στην ερώτηση για τις τέσσερις και πλέον ώρες που ο κόσμος περίμενε μέσο διάσωσης από θαλάσσης, ο Νίκος Τόσκας είπε ότι, όταν έγινε σαφής η κατεύθυνση της φωτιάς και πού ήταν οι εγκλωβισμένοι βρέθηκαν και τα πλοιάρια. Ζήτησε μάλιστα από τους δημοσιογράφους να αναλογιστούν πόσος χρόνος χρειάστηκε για να φθάσει η φρεγάτα, αλλά και πόσο δύσκολο είναι να περισυλλεγεί κόσμος από την ακτή, από τόσο μεγάλο πλοίο.

Γιατί δεν έγινε εκκένωση

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλυψε την Πυροσβεστική υποστηρίζοντας ότι μια πόλη 20.000 κατοίκων δεν μπορεί να εκκενωθεί σε 1,5 ώρες, αλλά ούτε καν σε 5, τονίζοντας ότι «ήταν ανθρωπίνως αδύνατον να γίνει η εκκένωση» και εξαιτίας της έντασης του φαινομένου.

Για το ίδιο θέμα ο αρχηγός της Πυροσβεστικής δήλωσε ότι ο επικεφαλής που βρισκόταν στο μέτωπο της πυρκαγιάς εισηγήθηκε την  εκκένωση, δεν διευκρίνισε ωστόσο την ώρα που έγινε αυτό. Σημείωσε μάλιστα με έμφαση ότι από την έναρξη της πυρκαγιάς στο Νταού Πεντέλης έως την κατάληξή της στο Μάτι μεσολάβησε 1,5 ώρα, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει προηγούμενο εκκένωσης αστικού οικισμού με τέτοιο πληθυσμό παγκοσμίως».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής, ο οποίος υποστήριξε ότι το σχέδιο εκκένωσης χρειάζεται χρόνο, σημειώνοντας ότι «ακόμη και 30 λεπτά νωρίτερα να είχαν φύγει (οι κάτοικοι) θα είχαν επιταχύνει κατά 30 λεπτά την πορεία τους προς την πυρκαγιά».

Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. δήλωσε από την πλευρά του ότι η αστυνομία έκανε εξαιρετική και αποτελεσματική δουλειά, κρατώντας ανοιχτούς τους δρόμους από το Μάτι προς την Λεωφόρο Μαραθώνος και κλείνοντας στις 18:13 τους δρόμους εισόδου στο Μάτι.

Κατακραυγή από την αντιπολίτευση

Τα όσα ειπώθηκαν στην κοινή συνέντευξη τύπου προκάλεσαν τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης με την ΝΔ να αφήνει πλέον τους χαμηλούς τόνους και να επιτίθεται στην κυβέρνηση, καταλογίζοντας ανικανότητα και αλαζονεία.

«Η θλιβερή παράσταση απόσεισης κάθε ευθύνης που έστησε απόψε η κυβέρνηση - με την συνδρομή δυστυχώς και των υπηρεσιακών παραγόντων που έχει επιλέξει ως επικεφαλής των σωμάτων ασφαλείας - προκαλεί μόνον οργή», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Προσθέτει επίσης ότι «ανίκανους πολιτικούς γνώρισε και άλλη φορά η χώρα. Αλλά με το θράσος να δηλώνουν ακόμη και υπερήφανοι, ύστερα από μια πρωτόγνωρη εθνική τραγωδία, ποτέ».

Για «θράσος» κάτω από το οποίο προσπαθεί να κρύψει την «ανικανότητά» της κατηγορεί την κυβέρνηση το ΠΟΤΑΜΙ, σημειώνοντας ότι «οι υπουργοί και οι κρατικοί αξιωματούχοι που επιστρατεύθηκαν για το κυβερνητικό show» βγήκαν να μας πουν ότι «όλα έγιναν σωστά».

Προσθέτει επίσης ότι «αντί για την παραμικρή έστω αυτοκριτική, ήρθαν για άλλη μια φορά αντιμέτωποι με το θράσος. Το θράσος που για άλλη μια φορά επιστρατεύεται για να καλύψει πολιτικές ευθύνες και επιχειρησιακές ανικανότητες».

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.