Στα “χαρακώματα” πάλι η Ευρώπη – Πρόσθετα μέτρα φέρνει ο φόβος για το δεύτερο κύμα

Στα “χαρακώματα” πάλι η Ευρώπη – Πρόσθετα μέτρα φέρνει ο φόβος για το δεύτερο κύμα, Βαγγέλης Σαρακινός

Περιορισμούς στις μετακινήσεις επαναφέρουν, ένα μετά το άλλο, πολλά κράτη στην Ευρώπη για να αντιμετωπίσουν ένα δεύτερο κύμα εξάπλωσης της Covid-19, το οποίο, σύμφωνα με Γερμανούς αξιωματούχους είναι ήδη εδώ. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο οι εξελίξεις έρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο και αφορούν κυρίως την Ισπανία, όπου καταγράφεται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων, ιδιαίτερα στην Καταλονία.

Η κυβέρνηση της Βρετανίας ανακοίνωσε, το βράδυ του Σαββάτου, ότι οι Βρετανοί τουρίστες που επιστρέφουν από την Ισπανία θα μπαίνουν σε καραντίνα δύο εβδομάδων. Η απόφαση, λόγω του αιφνιδιαστικού χαρακτήρα της, προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις όσων επιστρέφουν σήμερα, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι δεν είχαν σχετική ενημέρωση.

H κυβέρνηση κινήθηκε άμεσα απαντά στους επικριτές της απόφασης ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ, επισημαίνοντας ότι η έξαρση των κρουσμάτων που σημειώθηκε την Παρασκευή στην μεσογειακή χώρα δεν άφηνε πολλά περιθώρια. «Επεξεργαστήκαμε τα νέα στοιχεία το απόγευμα του Σαββάτου και λάβαμε την απόφαση όσο πιο γρήγορα μπορούσαμε. Δεν μπορούμε να ζητάμε συγγνώμη για αυτό. Πρέπει να είμαστε σε θέση να λαμβάνουμε άμεση, αποφασιστική δράση» είπε ο υπουργός του Τζόνσον, η κυβέρνηση του οποίου, όπως και ο ίδιος, δέχθηκε έντονη κριτική για την αρχική καθυστέρηση στη λήψη μέτρων.

Η αιφνιδιαστική επαναφορά της καραντίνας για όσους επιστρέφουν από την Ισπανία δεν επηρεάζει όμως μόνον τους απλούς πολίτες, αλλά και κυβερνητικά στελέχη. Ανάμεσά τους, ο υπουργός Μεταφορών, Γκραντ Σαπς, ο οποίος, σύμφωνα με τους Sunday Times, βρίσκεται σε διακοπές στην Ισπανία και μετείχε, μέσω τηλεφώνου, στην κυβερνητική σύσκεψη για τη λήψη της σχετικής απόφασης.

Η Ισπανία τρομάζει την Ευρώπη

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών συνέστησε στους πολίτες να αποφεύγουν τα μη απαραίτητα ταξίδια στην ηπειρωτική Ισπανία, διαχωρίζοντας κατά κάποιον τρόπο τα Κανάρια νησιά και τις Βαλεαρίδες Νήσους, στο πλαίσιο της πολιτικής του Ηνωμένου Βασιλείου για τη δημιουργία “αερογεφυρών ασφαλείας”. Το γεγονός αυτό έδωσε κάποιες ελπίδες στις αρχές των νησιωτικών περιοχών ότι μπορούν να πετύχουν ένα ειδικό καθεστώς αντιμετώπισης, λαμβάνοντας εξαίρεση από το μέτρο. Την ίδια ώρα, η TUI, η μεγαλύτερη εταιρεία διακοπών στην Ευρώπη, ανακοίνωσε την ακύρωση όλων των προγραμματισμένων πακέτων διακοπών στην ηπειρωτική Ισπανία έως και την Κυριακή 9 Αυγούστου.

Σημειώνεται, ότι τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται νέα αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού στην Ισπανία(κάτι παραπάνω από 16 χιλιάδες νέα κρούσματα με τα μισά από αυτά στην Καταλονία) και οι περισσότερες επαρχίες επαναφέρουν μέτρα, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους και άλλα. Στην Βαρκελώνη μάλιστα οι αρχές καλούν τους κατοίκους να παραμένουν στα σπίτια τους.

Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης δεν είναι πάντως η μοναδική, καθώς έπεται μίας αντίστοιχης που έλαβε η Νορβηγία, επιβάλλοντας, από την περασμένη Παρασκευή, υποχρεωτική καραντίνα δέκα ημερών σε όσους επιστρέφουν από την Ισπανία. Συστάσεις προς τους πολίτες της, να μην ταξιδεύουν στην Καταλονία, έκανε και η γαλλική κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι και στη Γαλλία, στα τέλη της εβδομάδας, ο αριθμός των ημερήσιων νέων κρουσμάτων ξεπερνούσε τα χίλια.

Η κυβέρνηση της Μαδρίτης επιμένει ότι η Ισπανία είναι ασφαλής χώρα με ελεγχόμενες και απομονωμένες εστίες του κορονοϊού, η βρετανική απόφαση όμως αποτελεί βαρύ πλήγμα, καθώς η χώρα της Ιβηρικής προσπαθεί να αναπληρώσει μέρος των τεράστιων απωλειών στον τουριστικό τομέα. Άλλωστε, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ισπανίας, από τα 83,7 εκατομμύρια τουρίστες που ταξίδεψαν πέρυσι στη χώρα, τα 18,08 εκατομμύρια ήταν Βρετανοί. Ένας αριθμός που τους καθιστά τη μεγαλύτερη ομάδα κατά εθνότητα.

Οι Βρετανοί τουρίστες λείπουν και από την Πορτογαλία, αφού το Ηνωμένο Βασίλειο άφησε τη χώρα εκτός της λίστας των 50 και πλέον κρατών, οι οποίες χαρακτηρίζονται ασφαλείς για ταξίδια χωρίς περιορισμούς. Σημειώνεται ότι πέρυσι την Πορτογαλία επισκέφθηκαν περίπου 2 εκατ. Βρετανοί, το 64% των οποίων πήγε στην περιοχή του Αλγκάρβε. Το 2020, την ίδια περιοχή επισκέφτηκαν μέχρι σήμερα μόνο 92.000 Βρετανοί.

Τεστ παντού 

Μέτρα δεν λαμβάνει όμως μόνον το Ηνωμένο Βασίλειο. Στη Γερμανία, όπου το τελευταίο εικοσιτετράωρο δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος από Covid-19 αλλά ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελυταίων δύο μηνών, είναι επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να θεσπιστεί υποχρεωτική εξέταση για όσους επιστρέφουν από προορισμούς υψηλού κινδύνου. Μάλιστα, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Γενς Σπαν, εξετάζεται αν από νομικής άποψης είναι δυνατό να υποχρεώνεται κάποιος να κάνει μια εξέταση, αφού «αυτό θα συνιστούσε καταπάτηση της ελευθερίας του», όπως είπε.

Ο ίδιος πάντως ήρθε σε συμφωνία με τους περιφερειακούς ομολόγους του, προκειμένου, σε εθελοντική βάση, να προσφέρουν οι αρχές δωρεάν ελέγχους στους παραθεριστές που επιστρέφουν στη χώρα. η συμφωνία προβλέπει επίσης ότι οι προερχόμενοι από χώρες υψηλού κινδύνου (ΗΠΑ, Βραζιλία, Τουρκία) θα ελέγχονται αμέσως, ενώ οι υπόλοιποι θα μπορούν να εξεταστούν εντός τριημέρου. Επίσης, όσοι προέρχονται από χώρες υψηλού κινδύνου και βγουν αρνητικοί στο τεστ, δεν θα χρειάζεται να παραμείνουν σε καραντίνα 14 ημερών, η οποία σε διαφορετική περίπτωση θα είναι υποχρεωτική.

Την περασμένη Παρασκευή κατέγραψε και η Γερμανία μια απότομη αύξηση των νέων κρουσμάτων (815), αριθμός που είναι ο μεγαλύτερος από τα μέσα Μαΐου. Το Σάββατο υπήρξε μια σχετική μείωση, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων όμως (781) εξακολουθεί να παραμένει υψηλός. Τα στοιχεία αυτά έκαναν τον Πρωθυπουργό της Σαξονίας, Μίχαελ Κρέτσμερ, να υποστηρίξει ότι «το δεύτερο κύμα κορονοϊού έχει ήδη φτάσει στην Γερμανία», εκφράχοντας όμως παραλλήλως, την εμπιστοσύνη του στο σύστημα υγείας της χώρας, το οποίο το ανακόπτει.

Στα δύσκολα και το Βέλγιο 

Το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων θα εξετάσει και το Βέλγιο στη συνεδρίαση του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας που είναι προγραμματισμένο για τη Δευτέρα, μετά την αναβολή της την Παρασκευή. Η σχετική ανακοίνωση έγινε από την πρωθυπουργό, Σοφί Βιλμές, και μάλιστα την ημέρα που η κυβέρνησή της είχε ήδη προχωρήσει σε μια αυστηροποίηση των μέτρων.

Το Βέλγιο ανήκει στις χώρες με τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών σε σχέση με τον πληθυσμό (85 θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους) και η απότομη αύξηση των νέων κρουσμάτων από τις 15 έως τις 21 Ιουλίου (63% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα με μέσο όρο 215 κρούσματα ημερησίως) προκαλεί μεγάλη ανησυχία. Ειδικά στην περιοχή της Αμβέρσας, όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη αύξηση.

Νέους περιορισμούς για την είσοσο στη χώρα θέτει σε εφαρμογή από τη Δευτέρα και η Αυστρία, εξαιτίας των αυξανόμενων περιστατικών μόλυνσης. Έτσι, στο πλαίσιο του νέου κανονισμού, η είσοδος από 32 χώρες ή περιοχές κινδύνου θα είναι δυνατή μόνο με αρνητικό τεστ. Σε ανάλογο μέτρο προχ’ωρησε και η ελληνική κυβέρνηση, θέτοντας το αρνητικό τεστ ως πρυπόθεση για την είσοδο στη χώρα για όσους έρχονται αεροπορικώς από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx