ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ξηλώνεται η διοίκηση της “Κιβωτού” – Κυβέρνηση: “Πρώτη μας έγνοια τα παιδιά”

Ξηλώνεται η διοίκηση της "Κιβωτού" – Κυβέρνηση: "Πρώτη μας έγνοια τα παιδιά"

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοινώνει τις αποφάσεις της έκτακτης σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με τις σοκαριστικές καταγγελίες για την “Κιβωτό του Κόσμου”. Το πρώτο πράγμα που ανακοίνωσε ο Γιάννης Οικονόμου είναι η απόφαση της κυβέρνησης να “ξηλώσει” την διοίκηση της Κιβωτού. «Πρώτη μας έγνοια είναι τα παιδιά», ανέφερε.

«Οι καταγγελίες είναι σοβαρές για ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα με παιδιά που έχουν βρεθεί εκτός εστίας για διάφορους λόγους. Χρειάζεται πλήρης διερεύνηση και όχι βιαστικά συμπεράσματα. Η ΕΛΑΣ συνδράμει τις δικαστικές αρχές. Η προσοχή όλων μας πρέπει να είναι στραμμένη στην ασφάλεια των παιδιών που διαμένουν στην Κιβωτό και να έχουν την μέγιστη δυνατή προστασία. Μετά από σύσκεψη αποφασίστηκε η άμεση αντικατάσταση της διοίκησης της Κιβωτού. Η πρώτη μας έγνοια είναι τα παιδιά και μπορεί να πραγματοποιηθεί χάρη σε μια διάταξη που ψηφίστηκε τον περασμένο Απρίλιο», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος έσπευσε να επισημάνει ότι η δομή δεν κλείνει, δίνεται μεγάλη βαρύτητα στην αποϊδρυματοποίηση των παιδιών και στην ενίσχυση του θεσμού της αναδοχής. Μιλώντας για τρία μέτρα, ο k. Οικονόμου έκανε λόγο για:

  • Πιο γρήγορη εξέταση των αιτήσεων.
  • Ενίσχυση των ανάδοχων οικογενειών.
  • Διεύρυνση των ηλικιακών κριτηρίων για να μπορεί κάποιος να γίνει ανάδοχος.

Στο επίκεντρο η επίθεση της “Κιβωτού”

Η ζοφερή υπόθεση της “Κιβωτού” βρέθηκε στο επίκεντρο της έκτακτης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή της αρμόδιας υφυπουργού Δόμνας Μιχαηλίδου, του γγ Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργου Σταμάτη και άλλων κυβερνητικών παραγόντων, προκειμένου να εξεταστεί το πλαίσιο λειτουργίας των δομών πρόνοιας και τα μέτρα που θα ληφθούν μετά τις καταγγελίες για την ΜΚΟ του π. Αντώνιου.

Ο π. Αντώνιος έχει παυθεί από τα ιερατικά του καθήκοντα με απόφαση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, μέχρις ότου ξεκαθαρίσει το θέμα. Οι καταγγελίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας προκαλούν σοκ, καθώς προστίθενται και νέες μαρτυρίες αλλά και καταγγελίες πρώην εργαζομένων, για την συμπεριφορά του ιερωμένου και των ανθρώπων του εις βάρος των παιδιών. Η κυβέρνηση εξετάζει τον τρόπο λειτουργίας της δομής αλλά και το τι θα γίνει με τα παιδιά που φιλοξενούνται στην “Κιβωτό”, όσο θα βρίσκεται σε εξέλιξη η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης.

Τέσσερα άτομα καταγγέλλονται για κακοποιητικές συμπεριφορές και ασέλγεια σε βάρος φιλοξενούμενων παιδιών στην “Κιβωτό του Κόσμου” και άμεσα θα κληθούν και για κατάθεση ή εξηγήσεις καθώς η δικογραφία βρίσκεται πλέον στα χέρια της Εισαγγελίας. Οι τρεις είναι υπάλληλοι ζούσαν από παιδιά στην “Κιβωτό” και με την πάροδο του χρόνου έγιναν εργαζόμενοι. Ο τέταρτος είναι σημαίνων και ιδιαίτερα προβεβλημένο πρόσωπο της δομής.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Απαγόρευση ιεροπραξιών στον π. Αντώνιο Παπανικολάου επέβαλε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ενώ διέταξε διενέργεια κανονικών ανακρίσεων, μετά τις αποκαλύψεις για τις κακοποιητικές συμπεριφορές στην “Κιβωτό του Κόσμου”.  Στην σχετική ανακοίνωση τονίζεται μεταξύ άλλων: «Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ουδεμία σχέση είχε ή έχει με την Μ.Κ.Ο. ‘’Κιβωτό του Κόσμου’’, η οποία και δεν υπάγεται σε αυτήν» ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι «μόνος αρμόδιος για την διοίκηση, την διαχείριση και την όλη λειτουργία της είναι ο ως άνω κληρικός, ο οποίος ουδέποτε άλλωστε δέχθηκε να θέσει τις δομές της Μ.Κ.Ο. υπό την εποπτεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών ή να συνεργαστεί με τα επιτελικά στελέχη αυτής στους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης με οιονδήποτε τρόπο».

Σύμφωνα με την ΕΡΤ οι εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές έχουν στη διάθεσή τους δύο καταγγελίες, με τις οποίες τέσσερα πρόσωπα τίθενται υπό έρευνα. Το ένα είναι στέλεχος της ‘’Κιβωτού’’ σε βάρους του οποίου υπάρχει καταγγελία ενός 19χρονου για σεξουαλική κακοποίηση. Ο 19χρονος είχε δώσει την περασμένη Τετάρτη κατάθεση επτά σελίδων στα γραφεία της Υποδιεύθυνσης Ανηλίκων της ΓΑΔΑ. Τα άλλα τρία πρόσωπα που μπαίνουν στο μικροσκόπιο είναι εργαζόμενοι στην ‘’Κιβωτό’’. Πρόκειται για τρεις άντρες που ζούσαν από παιδιά στην Κιβωτό και με την πάροδο του χρόνου έγιναν εργαζόμενοι. Αυτά τα τρία πρόσωπα δεν ελέγχονται για σεξουαλική κακοποίηση αλλά για κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος παιδιών.

Διαψεύδει η “Κιβωτός”

«Θέλουμε να δηλώσουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι οι καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και φιλοξενούνται σε Κυριακάτικη εφημερίδα είναι παντελώς ψευδείς και συκοφαντικές», τονίζει σε ανάρτησή της στο Facebook η Κιβωτός του Κόσμου:

«Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν οι σχετικές καταγγελίες να διακινούνται με οργανωμένο τρόπο άρχισε και η εσωτερική αναζήτηση για τη διερεύνηση των συγκεκριμένων (ανύπαρκτων)περιστατικών από την οποία δεν προέκυψε κανένα σχετικό στοιχείο αλλά αντιθέτως αποδείχθηκε ότι είναι εντελώς ψευδείς και αβάσιμες. Τα στοιχεία αυτά είναι στη διάθεση των αρχών, οι οποίες δεν έχουν επικοινωνήσει μαζί μας.

»Έχουμε όμως απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και ζητούμε την ταχύτερη δυνατή διερεύνηση και διαλεύκανση της σκοτεινής αυτής υπόθεσης προκειμένου να αποκαλυφθεί η αλήθεια και το σενάριο ψεύδους και να αρθεί η θλιβερή αυτή σκιά πάνω από τον οργανισμό μας και τους χιλιάδες ανθρώπους και υποστηρικτές του που ανιδιοτελώς δίνουν και την ψυχή τους για την ευόδωση των στόχων του. Για την “Κιβωτό”, το θέμα δεν είναι νομικό αλλά πρωτίστως ηθικό. Παρά ταύτα οφείλουμε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας, τον οργανισμό, τους εθελοντές και τους εργαζόμενους, γι’ αυτό και θα ακολουθήσει άμεσα μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση και ψεύδη καταμήνυση».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι