ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Αύριο βλέπει την ντερ Λάιεν ο Μητσοτάκης – Mετατίθεται η συνάντηση με Ερντογάν

Αύριο βλέπει την ντερ Λάιεν ο Μητσοτάκης – Mετατίθεται η συνάντηση με Ερντογάν

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε από την Λάρισα ότι η Πολιτεία θα σταθεί στο πλευρό όλων των πολιτών που επλήγησαν και σημείωσε ότι η έννοια της επόμενης ημέρας έχει να κάνει με την επούλωση των σοβαρών τραυμάτων που άφησε πίσω της η θεομηνία. O Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε ανακοινώσεις για τους πληγέντες από την κακοκαιρία Daniel μετά τη διευρυμένη σύσκεψη στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων. Αύριο θα μεταβεί στο Στρασβούργο, με υπουργικό κλιμάκιο και θα έχει συνάντηση με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. 

Τη βεβαιότητά του ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα στηρίξει την Ελλάδα, μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης αλλά και άλλων εργαλείων, για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες που προκάλεσαν οι καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες, εξέφρασε ο Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι.

Την ίδια στιγμή, μετατίθεται για τις 20-22 Σεπτεμβρίου η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που αρχικά ήταν προγραμματισμένη για τις 18 Σεπτεμβρίου. Το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη θα καθυστερήσει μερικές ημέρες λόγω της έκτακτης κατάστασης που προκλήθηκε από τις πλημμύρες και θα πραγματοποιηθεί στις 20-22 Σεπτεμβρίου.

Υγειονομική βόμβα

Εν τω μεταξύ οι δημοτικές αρχές των πόλεων και των χωριών του κάμπου που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες απευθύνουν εκκλήσεις για άμεση μεταφορά εμφιαλωμένου νερού και άλλων ειδών άμεσης ανάγκης προκειμένου να αποφύγουν οι κάτοικοι τα χειρότερα. Ζητούν επίσης μηχανήματα έργου και συνεργεία προκειμένου να αρχίσει αμέσως η αποκατάσταση των βασικών υποδομών και των δικτύων, που έχουν καταστραφεί. Πολλά χωριά είναι ακόμα αποκλεισμένα, αν και τα νερά έχουν υποχωρήσει στις υψηλότερες περιοχές και υποχωρούν σταδιακά και στις χαμηλότερες. Έχουν όμως καταστραφεί γέφυρες και δρόμοι.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί για τις πλημμυρισμένες περιοχές. Τα λιμνάζοντα νερά που έχουν δημιουργηθεί μετά τις σφοδρές βροχοπτώσεις αποτελούν υγειονομική βόμβα. Οι ειδικοί προειδοποιούν τους κατοίκους να μην έρχονται σε επαφή με τα λιμνάζοντα νερά καθώς αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

«Δυνητικά επικίνδυνα και μολυσματικά» χαρακτήρισε τα νερά που λιμνάζουν στις πλημμυρισμένες περιοχές, ο καθηγητής επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης. «Επικίνδυνα γιατί μπορεί να έχουν χημικά, π.χ. φυτοφάρμακα ή πετρέλαια, και μολυσματικά γιατί μπορεί να υπάρχει επαφή με νερά αποχέτευσης» εξήγησε ο καθηγητής μιλώντας στο MEGA.

«Αν δεν υπάρχει θέμα να κινδυνεύει ανθρώπινη ζωή, θα πρέπει να αποφεύγουμε την επαφή με αυτά τα νερά» τονίζει, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή το δέρμα μας και το στόμα μας. Σχετικά με την άσχημη μυρωδιά που επικρατεί στις πληγείσες περιοχές, ο καθηγητής ανέφερε ότι «είναι λογικά λόγω της αποσύνθεσης βιολογικών υλικών… Δεν βλέπω άμεσα κίνδυνο, εκτός και αν εκλύονται χημικά. Οτιδήποτε έχει έρθει σε επαφή με αυτά τα νερά, θα πρέπει να απολυμανθεί αλλιώς να πεταχτεί, σύμφωνα με τον καθηγητή.

Ο κατάλογος της ΚΕΔΕ

Με επείγουσα επιστολή του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου, ενημερώνει τους δημάρχους της χώρας για τις ανάγκες που έχουν οι πληγέντες Δήμοι και τη βοήθεια που μπορούν να αποστείλουν στοχευμένα ανά δήμο. Προηγήθηκε επικοινωνία του προέδρου της ΚΕΔΕ με όλους της δημάρχους της Θεσσαλίας και καταγραφή των αναγκών ανά δήμο όπως αναφέρει η ΚΕΔΕ. Κατά συνέπεια όσοι δήμοι επιθυμούν να βοηθήσουν τους πληγέντες Δήμους, μπορούν να το πράξουν, ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες τους, ως εξής:

• Δήμος Τρικκαίων: μηχανήματα έργου, φορτηγά, JCB, πλωτήρια
• Δήμος Πύλης: εμφιαλωμένα νερά, μηχανήματα έργων
• Δήμος Φαρκαδόνας: εμφιαλωμένα νερά, μηχανήματα έργων
• Δήμος Μουζακίου: μηχανήματα έργων
• Δήμος Παλαμά: εμφιαλωμένα νερά, μηχανήματα έργων
• Δήμος Σοφάδων: εμφιαλωμένα νερά, μηχανήματα έργων
• Δήμος Νοτίου Πηλίου: εμφιαλωμένα νερά, μηχανήματα έργων, ένα απορριμματοφόρο
• Δήμος Αλμυρού: μηχανήματα έργων
• Δήμος Ζαγοράς Μουρεσίου: εμφιαλωμένα νερά, μηχανήματα έργων
• Δήμος Λάρισας: εμφιαλωμένα νερά
• Δήμος Τεμπών: εμφιαλωμένα νερά
• Δήμος Φαρσάλων: μηχανήματα έργων
• Δήμος Βόλου: μηχανήματα έργων

Τα πρώτα κυβερνητικά μέτρα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε χθες πως αγρότες και κτηνοτρόφοι θα καλυφθούν μέσω του ΕΛΓΑ, ο οποίος θα καλύψει στο ακέραιο οποιαδήποτε πρόσθετη παροχή απαιτείται. «Θα χρειαστούμε την αρωγή της ΕΕ», είπε ο πρωθυπουργός. και ανέφερε πως την Τρίτη θα είναι στο Στρασβούργο επικεφαλής κλιμακίου, για συνομιλίες με την πρόεδρο της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την αρωγή από την Ευρώπη για την κακοκαιρία που σχετίζεται και με την κλιματική αλλαγή.

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στην αναβάθμιση της χώρας με την επενδυτική βαθμίδα υπογραμμίζοντας πως «σίγουρα είναι το τελευταίο που ενδιαφέρει τους πολίτες, αλλά είναι σημαντικό». Επιπλέον, ανακοίνωσε πως το επόμενο Σαββατοκύριακο θα μεταβεί στη ΔΕΘ όπου θα αναφερθεί στην επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας που θεωρείται σημαντική είδηση για την ελληνική οικονομία. Σήμερα Δευτέρα άνοιξε η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εξειδικεύοντας τα μέτρα μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού από τη Λάρισα, για τους πληγέντες από την κακοκαιρία Daniel ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος είπε:

  • Η επιδότηση έναντι της στεγαστικής συνδρομής είναι ως 10.000 ευρώ.
    για στήριξη επιχειρήσεων ως 4.0000 και για κάλυψη πρώτων επισκευαστικών εργασιών και οικοσκευών ως 6.000.
  • Ενεργοποιείται με κάλυψη ως 80% το πλαίσιο στεγαστικής συνδρομής.
    στήριξη ως 70% σε πληγείσες επιχειρήσεις και κτηνοτροφικές και αγροτικές εκμεταλλεύσεις
  • Ενεργοποιείται η επιδότηση συγκατοίκησης.
  • Ισχύει αναστολή ασφαλιστικών εισφορών και ανακριτικής εκτέλεσης σε ορίζοντα εξαμήνου.
  • Ισχύει τριετής απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τόνισε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η καύση και ταφή των νεκρών ζώων και ήδη μεταφέρονται τα πρώτα ψυγεία – φορτηγά για διαδικασία οργανωμένης ταφής σε επιπλέον σημεία όπως η Κοζάνη, η Αττική, τα Τρίκαλα και Καρδίτσα. Οι αποζημιώσεις θα δοθούν κανονικότατα και ο ΕΛΓΑ έχει ήδη αρχίσει να δέχεται αιτήσεις για να καλυφθούν οι πρώτες ανάγκες σε ζωοτροφές, τόνισε ο κ. Αυγενάκης.

Σύμφωνα με τα όσα είπε η κυρία Ζαχαράκη, υπουργός Κοινωνικής συνοχής και Οικογένειας, «φιλοξενούμε από την προηγούμενη εβδομάδα οικογένειες στο Βόλο και μάλιστα επιτυχημένα να συνεχίζουμε αυτή τη φιλοξενία για ένα μήνα ακόμα. Είμαστε στη διάθεση των πολιτών για οτιδήποτε προκύψει, οικογένειες με άτομα με αναπηρία μεταφέρθηκαν στον Αμπελώνα σε μία δύσκολη συγκυρία. Επαναλαμβάνω αυτό το οποίο είπε ο κύριος Τριαντόπουλος, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αλλά και το επίδομα στέγασης παρατείνεται για τρεις μήνες. Αυτό σημαίνει ότι όποια δικαιούχα ή δικαιούχος έχει μία εγκριτική απόφαση η οποία λήγει το Σεπτέμβριο αυτόματα ανανεώνεται για τρεις μήνες ενώ αν η εγκριτική απόφαση λήγει τον Οκτώβριο αυτόματα ανανεώνεται για δύο μήνες χωρίς να χρειάζεται να κάνει καμία αίτηση».

Αναλυτικά ο κατάλογος των πρώτων μέτρων για τους πλημμυροπαθείς όπως δημοσιεύτηκε στο ΑΠΕ.

Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

«Οι ευθύνες είναι τεράστιες και είναι πολύ συγκεκριμένες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέργιος Καλπάκης, αναφερόμενος στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού. «Τι διαφορετικό μπορεί να πει σήμερα ο κ. Μητσοτάκης από αυτά που είχε πει το 2020 μετά την καταστροφή του “Ιανού”;», διερωτήθηκε και υπογράμμισε:

«Τις ίδιες υποσχέσεις, τις ίδιες διαβεβαιώσεις έδινε τότε και μετά από τρία χρόνια κανείς δεν ξέρει τι έγινε και πώς αξιοποιήθηκαν τα εκατοντάδες εκατομμύρια που δαπανήθηκαν για έργα υποδομής και για αντιπλημμυρικά έργα. Σε αυτό βέβαια οφείλει να απαντήσει και ο εκλεκτός της ΝΔ, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός», σημείωσε.

«Η χώρα ζει πάρα πολύ δύσκολες μέρες. Εκφράζουμε την οδύνη μας για τους συνανθρώπους μας που χάθηκαν και τη συμπαράστασή μας σε όσους δοκιμάζονται και σε όλους όσοι επιχειρούν στο πεδίο… Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι συνέπειες μιας τέτοιας καταστροφής θα είναι δραματικές για τις τοπικές κοινωνίες και συνολικά για τη χώρα. Κι επίσης υπάρχουν κίνδυνοι και για τη δημόσια υγεία, όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες», είπε.

«Μόλις πριν λίγες μέρες, η Καθημερινή ανέφερε σε ρεπορτάζ της ότι πρόκειται να απενταχθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης έργα εκατοντάδων εκατομμυρίων – ανάμεσά τους και αντιπλημμυρικά – λόγω κακού σχεδιασμού και μη ωριμότητας των μελετών. Εμείς θα φέρουμε το ζήτημα στη Βουλή και θα ζητήσουμε ξεκάθαρες απαντήσεις από την κυβέρνηση», επισήμανε.

«Ένα άλλο επίσης πολύ σοβαρό ζήτημα είναι τα σχέδια κινδύνου πλημμύρας, τα οποία αποτελούν ευρωπαϊκή οδηγία. Τα σχέδια αυτά για πρώτη φορά ολοκληρώθηκαν και κυρώθηκαν το 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ. Η πρώτη αναθεώρησή τους θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί στο τέλος του 2021, έχουμε Σεπτέμβρη του 2023 και ακόμα δεν έχει προχωρήσει. Μάλιστα, τα τελευταία δύο χρόνια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει στείλει τρεις προειδοποιήσεις στην Ελλάδα για μη συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και αυτή τη στιγμή κινδυνεύουμε με “καμπάνα”», ανέφερε

«Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών και τις εικόνες που δείχνουν ελικόπτερα να είναι μέσα στο νερό στη βάση αεροπορίας στρατού στο Στεφανοβίκειο. Μετά τις εκρήξεις στη Νέα Αγχίαλο, άλλη μία στρατιωτική εγκατάσταση μένει απροστάτευτη», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση και στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Διαβάζουμε επίσης για ένα απίστευτο επιχειρησιακό αλαλούμ ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τις κρίσιμες ώρες της έναρξης της κακοκαιρίας. Ενώ οι μετεωρολόγοι είχαν προειδοποιήσει έγκαιρα για την επικινδυνότητα του φαινομένου, η προετοιμασία ήταν αναντίστοιχη. Υπάρχουν προφανείς ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη και όσον αφορά την πρόληψη και τα αντιπλημμυρικά έργα αλλά και ως προς την επιχειρησιακή λειτουργία την ώρα της καταστροφής», δήλωσε.

Ερωτηθείς για το αν ο κ. Μητσοτάκης έχει επιχειρήσει τη συνεννόηση με την αντιπολίτευση, σχολίασε: «Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει καμία τέτοια διάθεση… Το έδειξε ξεκάθαρα στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τις πυρκαγιές. Το έδειξε και χθες η στάση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος το μόνο που έκανε απέναντι στις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις και τα ερωτήματα της αντιπολίτευσης ήταν να εκτοξεύσει κατηγορίες για fake news», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

15 οι νεκροί, δύο αγνοούμενοι

Την ίδια στιγμή στους 15 ανέρχονται πλέον οι νεκροί στη Θεσσαλία μετά τη φονική κακοκαιρία Daniel που ισοπέδωσε την περιοχή καθώς η σορός που βρέθηκε στη θάλασσα του Παγασητικού ανήκει σε 42χρονο αγνοούμενο. Αμέσως ενημερώθηκε το Λιμενικό και η σορός μεταφέρθηκε σύμφωνα με το Gegonota.news στο Νοσοκομείο του Βόλου, όπου κλήθηκαν οι συγγενείς του άτυχου 42χρονου και τον αναγνώρισαν.

Υπενθυμίζεται ότι ο 42χρονος παρασύρθηκε στο ρέμα της Αγίας Αικατερίνης την Τρίτη το πρωί, όταν ξέσπασε η μεγάλη νεροποντή και χάθηκε μπροστά από τα μάτια του 17χρονου γιου του, ο οποίος κατάφερε να σωθεί. Ο γιος του 42χρονου ήταν συνεπιβάτης στο αυτοκίνητο και μπόρεσε να ξεφύγει σκαρφαλώνοντας στην οροφή του οχήματος. Προηγουμένως βρέθηκε νεκρός ο 58χρονος που αγνοούνταν από χθες στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου στην Καρδίτσα και το μεσημέρι οι σοροί άλλων δύο αγνοουμένων στην Μεταμόρφωση Καρδίτσας, μίας 88χρονης και του 65χρονου γιού της.

Οι προσπάθειες συνεχίζονται για την διαχείριση των πλημμυρικών φαινομένων στη Λάρισα, όπου πλέον ο Πηνειός φαίνεται πως τις τελευταίες ώρες υποχωρεί σταδιακά και η πίεση μεταφέρεται ανατολικά, στη λίμνη Κάρλα. Δεκάδες κοινότητες και έλαβαν μήνυμα για εκκένωση ή ετοιμότητα εκκένωσης. Οι περισσότεροι επαρχιακοί δρόμοι είναι κλειστοί στη Θεσσαλία, όπως κλειστή παραμένει και σήμερα η εθνική οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης καθώς και ο σιδηρόδρομος.

Μεγάλες ποσότητες νερού από τον πλημμυρισμένο Πηνειό, κινούνται από την πεδιάδα της Λάρισας προς το Στεφανοβίκειο και τον Ριζόμυλο και καταλήγουν στη λίμνη Κάρλα της οποίας η στάθμη ανεβαίνει επικίνδυνα και έχει ως αποτέλεσμα να πλημμυρίζει και η νοτιοανατολική πλευρά της θεσσαλικής πεδιάδας προς τη Μαγνησία. Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός, τις τελευταίες ώρες ο ποταμός Πηνειός υπερχειλίζει στις χαμηλότερα υψομετρικές περιοχές και ειδικότερα όσο πλησιάζουμε στις εκβολές του και πιο συγκεκριμένα προς την ανατολική και νότια πλευρά, δηλαδή την δίοδο προς τη λίμνη Κάρλα καθώς επίσης και στις βορειοανατολικές εκβολές του.

Οι κάτοικοι του χωριού Νάματα του δήμου Κιλελέρ Λάρισας έλαβαν μήνυμα από το 112 να απομακρυνθούν προς Λάρισα μέσω Γλαύκης λόγω της υπερχείλισης του Πηνειού. Λίγο μετά τις 20:00 το βράδυ, οι κάτοικοι του Ελευθέριου και της Αλεξανδρινής Λάρισας έλαβαν μήνυμα από το 112 να απομακρυνθούν προς Λάρισα και Ομόλιο αντίστοιχα, λόγω πλημμυρικών φαινομένων. Νωρίτερα, είχαν σταλεί από το 112 μηνύματα για ετοιμότητα λόγω των πλημμυρικών φαινομένων στους κατοίκους 35 χωριών της Λάρισας και της Μαγνησίας.
Πρόκειται για 25 περιοχές του νομού Λάρισας και 10 περιοχές του νομού Μαγνησίας για ετοιμότητα λόγω κινδύνου πλημμυρικών φαινομένων.

Συγκεκριμένα, το μήνυμα του 112 αφορά την Αλεξανδρινή, τον Παλαιόπυργο, τα Μεσάγκαλα,

το Ομόλιο, το Στόμιο, το Καστρί-Λουτρό και την Κουλούρα Λάρισας. Στις 18:00, είχε σταλεί μήνυμα για ετοιμότητα σε 12 ακόμα παραποτάμιες περιοχές του νομού Λάρισας. Πρόκειται για τα χωριά, Αναγέννηση, Μέλια, Μόδεστος, Πρόδρομος, Γλαύκη, Πλατύκαμπος, Ελευθέριο, Δήμητρα, Νεοχώρι, Νάματα, Καστρί και Κάτω Αμυγδαλή. Νωρίτερα είχε σταλεί μήνυμα του 112 σε έξι περιοχές του νομού (Κάτω Ραψάνη, Τέμπη, Ιτέα, Γόννοι, Μακρυχώρι, Ευαγγελισμός). 112 ε΄’ιχε σταλεί και στους κατοίκους του Ομορφοχωρίου του δήμου Κιλελέρ να απομακρυνθούν προς τον οικισμό Πλατύκαμπο για τον ίδιο λόγο.

Όσον αφορά στις περιοχές της Μαγνησίας, πρόκειται για τον Ριζόμυλο, το Στεφανοβίκειο, το Αρμένιο, το Σωτήριο, τις Κόκκινες, τη Νίκη, το Αχίλειο, τον Λοφίσκο, το Καλαμάκι και τα Μελισσά.

Σε ισχύ παραμένει η απαγόρευση κυκλοφορίας επί του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου (από τον Μαλιακό ως το Κλειδί Ημαθίας) λόγω εκτεταμένων πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή Γυρτώνης-Συκουρίου (Χ.Θ. 366). Σύμφωνα με την ενημέρωση, η κυκλοφορία είναι εφικτή στο τμήμα Θεσσαλονίκη – Λεπτοκαρυά και από κόμβο Νίκαιας Λάρισας έως Αθήνα και το αντίστροφο.

Σχετική ύφεση στη Λάρισα

Καλύτερη είναι η εικόνα στη Λάρισα τις τελευταίες ώρες με τον δήμαρχο της πόλης να κάνει λόγο για χαραμάδα ελπίδας από την έστω και μικρή πτώση της στάθμης στον Πηνειό.

Τονίζοντας ωστόσο ότι ο κίνδυνος δεν έχει περάσει. «Ζούμε ένα ακόμα 24ωρης δύσκολης κατάστασης την οποία δεν πρέπει να υποτιμήσει κανένας μας. Το πρόβλημα αυτή την στιγμή είναι κυρίως στη συνοικία του Ιπποκράτη. Το μόνο θετικό αυτή τη στιγμή, είναι ότι έχουμε μια ύφεση και μια πτώση της στάθμης του Πηνειού που προδικάζει ότι ίσως να έχουμε ύφεση γενικότερα του πλημμυρικού φαινομένου», τόνισε μεταξύ άλλων ο Απόστολος Καλογιάννης.

«Ισχύει ακόμη η εντολή εκκένωση των κατοικιών στον Ιπποκράτη. Συνεχίζεται η δουλειά με μηχανήματα. Οι ειδικοί μελετάνε το φαινόμενο. Κάνω έκκληση οι πολίτες στον Ιπποκράτη να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ο κίνδυνος ενός σπασίματος και η πιθανότητα να δημιουργηθεί ένα ολόκληρο ποτάμι μέσα στον Ιπποκράτη συνεχίζει να υπάρχει, να απομακρυνθούν οι πολίτες», υπογράμμισε.

Στη πόλη ο δήμος Λαρισαίων, όπως και συλλογικότητες και φορείς της πόλης, συγκεντρώνουν τρόφιμα και εμφιαλωμένα νερά για να παραδοθούν στους πληγέντες της καταστροφικής πλημμύρας.  Την ίδια ώρα και οργανώσεις από όλη την Ελλάδα αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία να βοηθήσουν, στέλνοντας ό,τι απαραίτητο χρειάζονται οι κάτοικοι της Λάρισας.

Στη Γιάννουλη, μία επιχείρηση διάσωσης εξελίχθηκε σε θρίλερ τα μεσάνυχτα, όταν ανατράπηκαν δύο σωσίβιες λέμβοι. Στις λέμβους ήταν οκτώ άτομα, τέσσερις πυροσβέστες και τέσσερις πολίτες, οι οποίοι παρασύρθηκαν για τουλάχιστον 500 μέτρα από την ορμή των υδάτων. Με επέμβαση άλλων σωστικών συνεργείων και οι οκτώ διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι