Στα δίχτυα του νόμου όποιος στέλνει σεξουαλικά μηνύματα

Στα δίχτυα του νόμου όποιος στέλνει “σέξι” μηνύματα

Την ποινικοποίηση ορισμένων σεξουαλικού περιεχομένου μηνυμάτων εξετάζει το φινλανδικό κοινοβούλιο, στο πλαίσιο μεταρρύθμισης της νομοθεσίας περί σεξουαλικής παρενόχλησης. Μεταξύ των μέτρων που τέθηκαν σε συζήτηση περιλαμβάνεται και το κατά πόσο η αποστολή σεξουαλικού περιεχομένου με ηλεκτρονικό τρόπο, χωρίς τη συναίνεση του αποδέκτη, θα μπορούσε να θεωρηθεί σεξουαλική παρενόχληση.

Αν πράγματι οι Φινλανδοί προχωρήσουν σε αυτή την “εξίσωση” τότε όποιος στέλνει, για παράδειγμα γυμνές φωτογραφίες του, μέσω κινητού, μπορεί να έρθει αντιμέτωπος με πρόστιμα ή και ποινές φυλάκισης ολίγων μηνών. Στο στόχαστρο της πρότασης νόμου βρίσκονται κυρίως οι φωτογραφίες τύπου selfie, οι οποίες συνήθως δεν στέλνονται μετά από “πρόσκληση” ή άλλη συναίνεση.

«Η σεξουαλική παρενόχληση είναι σεξουαλική παρενόχληση», δηλώνει ο σοσιαλδημοκράτης βουλευτής και μέλος της επιτροπής νομικών υποθέσεων Μάτιας Μάικινεν, «είτε πιάνεις κάποιον με ακατάλληλο τρόπο είτε μιλάς με ακατάλληλο τρόπο ή όταν στέλνεις ακατάλληλη φωτογραφία». Ανεξάρτητα από τη μορφή που έχει, δηλαδή, η παρενόχληση, δεν παύει η πράξη να προσβάλλει τον αποδέκτη της.

Το σκεπτικό της αλλαγής του νόμου περί παρενόχλησης αφορά στην “επικαιροποίηση” συνολικά της νομοθεσίας που πρέπει να συνάδει με την εξέλιξη της τεχνολογίας. «Το διαδίκτυο και τα social media έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο παρενοχλούνται οι άνθρωποι και γίνονται πολλές φορές θύματα πολλών διαφορετικών εγκλημάτων», σημειώνει ο Μάικινεν. Αφορμή, μάλιστα, για τη συζήτηση του θέματος στη φινλανδική επικαιρότητα αποτέλεσε το φαινόμενο του “MeToo”, που αναφέρεται στις γυναίκες που δέχθηκαν σεξουαλική παρενόχληση.

Νομικό προηγούμενο στη Γερμανία

Παρόμοια ζητήματα απασχόλησαν τα κοινοβούλια και άλλων χωρών, όπως για παράδειγμα στη Γερμανία, όπου αυστηροποιήθηκαν οι ποινές για όποιον φωτογραφίζει ή μαγνητοσκοπεί γυμνά σημεία μιας γυναίκας χωρίς τη συναίνεσή της. Αυτές περιλαμβάνουν πρόστιμα αλλά και φυλάκιση έως δύο χρόνια.

Στη Φινλανδία, το πρόβλημα φαίνεται ότι έχει ενταθεί, σύμφωνα με όσα αναφέρουν κοινωνικοί λειτουργοί που εργάζονται σε σχολεία της χώρας. Η αυστηροποίηση της νομοθεσίας θα μπορούσε να προσφέρει πρόσθετη προστασία για τα κορίτσια κάτω των 18 που συνήθως δεν έχουν τη δυνατότητα να διαχειριστούν μια τέτοια κατάσταση.

Μάλιστα, μεταξύ των εφήβων φαίνεται ότι εδραιώνεται σταδιακά η άποψη ότι η αποστολή σεξουαλικού περιεχομένου μέσω των social media δεν είναι κάτι το μεμπτό, παρά το γεγονός ότι υπάρχει σχετική ενημέρωση από τους εκπαιδευτικούς. Πάντως, ο στιγματισμός της πράξης αυτής ως παράνομης δεν θεωρείται ότι θα ωθήσει περισσότερες κοπέλες στο να κάνουν καταγγελίες, γιατί πολλές φοβούνται ότι θα κατηγορηθούν ότι είναι συνυπεύθυνες, έχοντας “προκαλέσει”.

Ωστόσο, μια αυστηρότερη νομοθεσία μπορεί να αποθαρρύνει όσους σήμερα αισθάνονται προστατευμένοι πίσω από την ανωνυμία του διαδικτύου. Να σημειωθεί ότι, κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης για τις νέες αλλαγές στο φινλανδικό νόμο, δεν υπήρξαν αντιδράσεις.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx