ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στα κράτη-μέλη το μπαλάκι για την τρίτη δόση

Στα κράτη-μέλη το μπαλάκι για την τρίτη δόση

Η Κομισιόν, ενώ πολλά κράτη-μέλη πλέον δρομολογούν την τρίτη δόση στους ευάλωτους, ανακοίνωσε αίφνης, με δήλωση προς το πρακτορείο Reuters, ότι «μπορεί τα κράτη να βρεθούν νομικά εκτεθειμένα σε περίπτωση παρενεργειών από την τρίτη δόση, αφού ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δεν έχει δώσει ακόμη την έγκρισή του επ΄ αυτής».

Εν τω μεταξύ, και ενώ ο ΕΜΑ μελετά επί μήνες το θέμα, πριν από μια εβδομάδα στις ΗΠΑ εγκρίθηκε η τρίτη δόση και θα χορηγείται από τις 20 Σεπτεμβρίου με την παρέλευση οκτώ μηνών από την δεύτερη. Το Ισραήλ έχει κάνει την τρίτη δόση ήδη σε περίπου 1.500.000 άτομα, αρχίζοντας από ανοσοκατεσταλμένους και πολύ ηλικιωμένους, ενώ πλέον την χορηγεί και στον γενικό πληθυσμό άνω των 40 ετών.

«Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) έχει αναφέρει ότι χρειάζεται περισσότερα στοιχεία για να εγκρίνει τη χορήγηση των αναμνηστικών δόσεων των εμβολίων κατά της Covid-19, δηλαδή για μία δεύτερη δόση του Johnson & Johnson ή τρίτη των υπόλοιπων εμβολίων», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Κομισιόν προς το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Αν και αναμενόταν αυτή την εβδομάδα σύμφωνα με πληροφορίες μια τελική απόφαση από τον ΕΜΑ για το όλο ζήτημα, εκπρόσωπος του δήλωσε ότι δεν έχει προγραμματισθεί καμία έκτακτη συνάντηση για την τρίτη δόση τις επόμενες ημέρες και ότι «στην παρούσα φάση δεν έχει ξεκαθαριστεί ούτε αν η ενισχυτική δόση είναι αναγκαία ούτε πότε θα πρέπει να γίνει. Ο ΕΜΑ εξετάζει προς το παρόν τα δεδομένα που έχει στη διάθεσή του για να προχωρήσει σε συστάσεις που θα βοηθήσουν τα κράτη μέλη να αποφασίσουν για την εμβολιαστική εκστρατεία τους».

«Η αναμνηστική δόση δεν περιλαμβάνεται επί του παρόντος στην άδεια κυκλοφορίας των εμβολίων κατά της Covid-19 και ακόμη δεν έχει αξιολογηθεί επιστημονικά από τον EMA, επειδή απαιτούνται περισσότερα στοιχεία από την φαρμακευτική εταιρεία», αναφέρει η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Η ευθύνη να αποφασίσουν να περιλάβουν τις αναμνηστικές δόσεις στην εκστρατεία εμβολιασμού τους ανήκει στα κράτη μέλη. Εφόσον οι αναμνηστικές δόσεις δεν περιλαμβάνονται επί του παρόντος στην άδεια κυκλοφορίας των εμβολίων, τροποποιείται και η ευθύνη των εταιριών», καταλήγει η Κομισιόν.

Παρενέργειες τρίτης δόσης

Με την τελευταία αναφορά κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, ότι σε περίπτωση παρενεργειών από την τρίτη δόση, οι εταιρείες δεν θα φέρουν ευθύνη για καταβολή αποζημιώσεων, αλλά ούτε και η Κομισιόν. Επειδή το Reuters απόρησε, η Κομισιόν διευκρίνισε ότι οι παρασκευάστριες εταιρείες δεν απαλλάσσονται πλήρως από νομικές ευθύνες μόνον και μόνον επειδή ο ΕΜΑ δεν έχει εγκρίνει ακόμη την τρίτη δόση. Ανέφερε επίσης ότι κάποιες εταιρείες έχουν ζητήσει να εγκριθεί η τρίτη δόση, αλλά και ότι κάθε φαρμακοβιομηχανία έχει υπογράψει διαφορετικές και μυστικές ρήτρες με την ΕΕ.

Εντούτοις πάνω από 12 χώρες έχουν δρομολογήσει την τρίτη δόση, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Η Ελλάδα την προορίζει προς το παρόν για ανοσοκατεσταλμένους, αν και εξετάζεται η τρίτη δόση και για γιατρούς και για τους άνω των 70 ετών που έκαναν την πρώτη δόση πριν από σχεδόν 9 μήνες. Οι Ισπανοί δυσανασχετούν με τις καθυστερήσεις του ΕΜΑ, αλλά όπως δήλωσαν θα περιμένουν την έγκρισή του. Πάντως έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν στην τρίτη δόση, καθώς έχουν φτάσει τους 170 θανάτους την ημέρα. Στη χώρα αυτή πριν από ένα μήνα ήταν εμβολιασμένο το 55% και τώρα έφτασε αλματωδώς στο 68%.

Δεν ξέρουμε ποιο ποσοστό θανάτων αφορά σε πλήρως εμβολιασμένους, σε άτομα που είχαν λάβει μόνο τη μία δόση ή σε ανεμβολίαστους. Σε πρώτη φάση δήλωσαν ότι θα χορηγήσουν την τρίτη δόση σε ανοσοκατεσταλμένους. Και οι Πορτογάλοι δήλωσαν ότι θα περιμένουν τον ΕΜΑ. Οι Γάλλοι δεν θα περιμένουν και κλείνουν ήδη ραντεβού για τρίτη δόση για τα μέσα Σεπτεμβρίου για τους άνω των 80 ετών και όσους φιλοξενούνται σε γηροκομεία. Για τους άνω των 65 ετών τα ραντεβού κλείνονται για τέλη Σεπτέμβρη και αρχές Οκτώβρη, ώστε να απέχουν πάντως ένα μήνα από το αντιγριπικό εμβόλιο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι