Στα μαχαίρια Γάλλοι και Βρετανοί για το φουά γκρα

Στα μαχαίρια Γάλλοι και Βρετανοί για το φουά γκρα, Όλγα Μαύρου

Ξεχειλίζει η οργή της γαλλικής ένωσης φουά γκρα, με αφορμή το σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης να απαγορεύσει τις εισαγωγές του διάσημου γαστρονομικού εδέσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο ή του πατέ από συκώτι πτηνών, λόγω «του βάρβαρου τρόπου παραγωγής του». Όμως και οι Γερμανοί έχουν ενστάσεις για το έδεσμα που η Γαλλία πέρασε στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της.

Το 2012 οι Γερμανοί απαγόρευσαν την έκθεση προϊόντων με φουά γκρα σε σχετική διεθνή έκθεση τροφίμων και οι Γάλλοι εξερράγησαν. Το Ισραήλ προσπάθησε να περάσει σχετικό νόμο, τον πέρασε, αλλά δεν εφαρμόσθηκε ποτέ. Στην Ευρώπη επιτρέπεται η σίτιση των ζώων με αυτό τον τρόπο μόνον όταν δεν υπάρχει άλλη οδός και μόνον σε όσες χώρες ήδη παράγουν φουά γκρα και απαγορεύεται πλέον να αρχίσουν νέες μονάδες εκεί που έως τώρα δεν υπήρχαν.

Όταν δημιουργήθηκε πρόβλημα με την έκθεση στη Γερμανία, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου, Πιέρ Λελούς, κάλεσε το Γερμανό πρέσβη στο Παρίσι, ζητώντας η γερμανική κυβέρνηση να «ασκήσει τη μεγαλύτερη δυνατή πίεση στους διοργανωτές και να ζητήσει το σεβασμό της ευρωπαϊκής νομοθεσίας» περί ελεύθερης διακίνησης εμπορικών αγαθών. Ο κ. Λελούς είπε, ότι «το ζήτημα μόνον αστείο δεν είναι», προειδοποιώντας, ότι το μποϊκοτάζ στο φουά γκρά θα έχει «διεθνείς επιπτώσεις». Απίστευτο κι όμως αληθινό!

https://www.youtube.com/watch?v=dR5-P6z6CDo

Το 2019, το δημοτικό συμβούλιο της Νέας Υόρκης αποφάσισε πως, από τα τέλη Οκτωβρίου του 2022, θα απαγορευτεί σε όλα τα καταστήματα τροφίμων να πωλούν φουά γκρα (αν παράγεται με υποχρεωτική σίτιση), να το σερβίρουν, ή ακόμη και απλώς να το κατέχουν. Όσοι παραβούν τον νόμο θα κινδυνεύουν με πρόστιμο 500-2.000 δολαρίων. Προ πενταετίας είχε περάσει νόμος απαγόρευσης στην Καλιφόρνια, αλλά ανατράπηκε στα δικαστήρια. Στο Σικάγο πέρασε ο νόμος το 2006,  αλλά το 2008 ανακλήθηκε, επειδή έκαναν αντίσταση οι σεφ και ο νόμος ουσιαστικά δεν εφαρμόσθηκε ποτέ στην πράξη.

Αντιδρούν Βρετανοί υπουργοί

Πρώτοι στην κατανάλωση του είδους είναι μακράν οι Γάλλοι με 18.310 τόνους το χρόνο (πληθυσμός 67 εκατ.), δεύτεροι οι Ισπανοί με 2.390 τόνους (47 εκατ. πληθυσμό), τρίτο το Βέλγιο με 958 τόνους (όχι λίγοι για 11 εκατ. πληθυσμό), τέταρτοι οι Ελβετοί που καταναλώνουν 383 τόνους (με 8,5 εκατ. πληθυσμό), πέμπτοι οι Γερμανοί με 326 και έπονται οι Βρετανοί με 220 (στοιχεία του 2015). Φουα γκρα παράγει η Γαλλία (πρώτη παραγωγός στον κόσμο) αλλά και η Ισπανία, η Ουγγαρία, η Βουλγαρία, καθώς και ο Καναδάς και η Κίνα.

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα “Guardian”, επί τη ευκαιρία (του Brexit) διερευνούν τώρα την επιβολή περιορισμών στο γαλλικό προϊόν, αφού πολλοί υπουργοί έχουν εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά τους σχετικά με την παραγωγή του που γίνεται με «αφόρητα βάρβαρο» τρόπο. Από την πλευρά της, η γαλλική ένωση φουά γκρα κάλεσε Βρετανούς βουλευτές να επισκεφθούν γαλλικές μονάδες για να δουν πώς ταΐζουν οι υπάλληλοι τις πάπιες και τις χήνες και να κρίνουν εάν είναι «σκληρό και βασανιστικό», όπως ισχυρίζονται οι υπερασπιστές των δικαιωμάτων των ζώων.

Οι Γάλλοι παραγωγοί φουά γκρά λένε πως εξανθρωπίζουμε την εικόνα και φανταζόμαστε ότι είναι άνθρωποι οι πάπιες. «Δεν ευσταθεί ότι δυσανασχετούν, έχουν πολύ ελαστικό λαιμό», λένε, για το γεγονός ότι χώνουν στις χήνες ένα σωλήνα υποχρεωτικής σίτισης, ώστε να προκληθεί τεχνητή πάχυνση και εναπόθεση λίπους στο συκώτι τους.

Διαφωνούν αλλά το τρώνε!

Η Μαρί Πιερ Πε, διευθύντρια της επιτροπής “Interprofessionnel des Palmipèdes à Foie Gras” (CIFOG), η οποία εκπροσωπεί περίπου 3.500 παραγωγούς φουά γκρα, δηλώνει: «Είμαι σοκαρισμένη και λυπάμαι για το γεγονός ότι η ελευθερία πώλησης ενός απόλυτα υγιεινού προϊόντος απειλείται. Για μια χώρα που προωθεί την ελευθερία του εμπορίου, δεν είναι μόνο παράδοξο, αλλά δείχνει έλλειψη κατανόησης».

Προ διετίας ο οργανισμός “L214” για την προστασία των ζώων, δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εικόνες από μονάδα εκτροφής πτηνών στη νοτιοδυτική Γαλλία από τις οποίες εξάγεται το φουά γκρα. Σε αυτές, τα πτηνά είναι στριμωγμένα σε κλουβιά, μέσα σε άθλιες συνθήκες, χωρίς φως και αναγκασμένα να ζουν μέσα στα περιττώματα, τα σκουλήκια και ανάμεσα σε άλλα νεκρά πτηνά.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη στη Γαλλία, το 60% των καταναλωτών στη χώρα δηλώνουν πως διαφωνούν με την μέθοδο εκτροφής των πτηνών, ποσοστό που το 2013 ήταν 44%. Εντούτοις ακόμα κι εκείνοι που διαφωνούν, το τρώνε, όπως μαρτυρεί ο δείκτης κατά κεφαλήν κατανάλωσης στη χώρα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι