“Στα μαχαίρια” και με κτηνιάτρους η Πολιτεία για την στείρωση των ζώων
27/06/2021«Η στείρωση δεσποζόμενων ζώων μπορεί να ενθαρρύνεται ή να επιδοτείται, αλλά δεν πρέπει να επιβάλλεται» δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Κτηνιατρικής του πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Χαράλαμπος Βερβερίδης, τονίζοντας την αντίθεση του κτηνιατρικού κλάδου στην υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων. Η στείρωση προβλέπεται από το νομοσχέδιο που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Εσωτερικών, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων από απλούς ανθρώπους, φιλόζωους, αλλά και φιλοζωικές εταιρείες, δήμους και, κυρίως, κτηνιάτρους.
Σε σχετική διαδικτυακή ημερίδα που διοργάνωσε το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο εκφράσθηκε πλούσιος αντίλογος. Η διάταξη για την υποχρεωτική στείρωση συγκέντρωσε πάνω από 8.000 αρνητικά σχόλια που την χαρακτηρίζουν ως «ακρωτηριασμό», καθώς πολλοί στειρώνουν τα ζώα συντροφιάς από επιλογή μετά από μια πρώτη γέννα ή ζευγάρωμα, αλλά όχι πάντα και όχι απαραιτήτως. Η ένσταση έγκειται στην υποχρεωτικότητα του μέτρου, ειδικά για τα αρσενικά, καθώς στα θηλυκά που δεν γέννησαν η στείρωση ενδείκνυται από πολλούς και για την αποτροπή καρκινογένεσης. Πολλά αρνητικά σχόλια συγκέντρωσε και ουσιαστικά η αδυναμία ή απαγόρευση της υιοθεσίας αδέσποτου.
Ο κ. Βερβερίδης σημείωσε ότι πρόβλημα θα εξακολουθήσει να συνιστά και η διαχείριση των αδεσπότων, καθώς «υπάρχουν εστίες τρομερής συσσώρευσης σκύλων συνήθως στα όρια μεταξύ δήμων, σε λόφους, σε ρέματα, σε νταμάρια όπου και ορισμένες φορές αναπτύσσεται αγελαία επιθετική συμπεριφορά, για την οποία όμως όλοι δηλώνουν αναρμόδιοι πετώντας το μπαλάκι ο ένας στον άλλον». Οι περισσότεροι από τους φορείς που μετείχαν στην ημερίδα ήταν εξαιρετικά δυσαρεστημένο, επειδή δεν ερωτήθηκαν διόλου κατά την νομοπαρασκευαστική διαδικασία.
Ο εκπρόσωπος του Γεωτεχνικου Επιμελητηρίου Ελλάδος (το οποίο και διοργάνωσε την ημερίδα) κ. Σπύρος Μάμαλης είπε ότι «είναι προφανής η ανάγκη αντιμετώπισης των προβλημάτων με τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, αλλά οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να τύχουν της αποδοχής της επιστημονικής κοινότητας. Ειδικά η μεταφορά αρμοδιοτήτων της διαχείρισης ζώων συντροφιάς από τους δήμους σε ΜΚΟ μειώνει τη δυνατότητα ελέγχου εκ μέρους του κράτους και των αρμόδιων επιστημόνων».
Τι ισχυρίζονται οι ζωόφιλοι
Ο κ. Γρηγόρης Γουρδομιχάλης, εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) και πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αθήνας – Πειραιά, ο οποίος είναι αρμόδιος για το Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (ΔΙΚΕΠΑΖ) από το 2003 είπε: «Έχουμε περιθάλψει περισσότερα από 40.000 αδέσποτα ζώα. Παρόλο αυτά η συσσωρευμένη μας εμπειρία αγνοήθηκε…Το νομοσχέδιο καταρτίστηκε με συνεννόηση του αρμόδιου υφυπουργού μόνο με κάποιους εκπροσώπους ζωοφιλικών οργανώσεων», σημείωσε. Ο ίδιος τόνισε ότι το νομοσχέδιο θα αποδειχθεί ανεφάρμοστο γιατί δεν υπάρχει συγκεκριμένη δέσμευση για το ύψος της ετήσιας χρηματοδότησης και τον τρόπο κατανομής της στους δήμους. «Πολιτική χωρίς χρήματα δεν υπάρχει» είπε χαρακτηριστικά.
Ανέφερε επιπλέον ότι το ετήσιο κόστος λειτουργίας ενός καταφυγίου που φιλοξενεί 100 ζώα τα οποία δε χρήζουν βαρέων ιατρικών πράξεων (χειρουργεία, κλπ) υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ. Το ΔΙΚΕΠΑΖ (μετέχουν είκοσι δήμοι) δαπανά 800.000 ευρώ το χρόνο για την περίθαλψη των ζώων σε φάρμακα και αμοιβές ιατρών, αλλά το κράτος δεν μετέχει. «Αναγκαστήκαμε να αδρανοποιήσουμε όλες τις άλλες δράσεις μας προκειμένου να μην εγκαταλειφθεί η φροντίδα των αδέσποτων, εφόσον ο προϋπολογισμός μας ήταν συνολικά ενός εκατομμύριο ευρώ», είπε.
Εν τω μεταξύ η Ομοσπονδία Ζωοφιλικών Σωματείων προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση του Π.Δ με το οποίο «κατακερματίζεται η Κτηνιατρική Υπηρεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, κόντρα στην ευρωπαϊκή πρακτική, αλλά και στις κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την Υγεία των Ζώων (ΟΙΕ)», όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Βαγγέλης Παλαιοδήμος.
Ο ίδιος έκανε λόγο για «φωτογραφικές διατάξεις», ενώ επεσήμανε ότι η πραγματική στόχευση του σχεδίου νόμου είναι μεταξύ άλλων «η ανάθεση της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων σε ΜΚΟ και σωματεία και παραμονής των αδέσποτων ζώων σε παράνομα καταφύγια, η απαλλαγή των αιρετών Δημάρχων και Αντιδημάρχων από την ευθύνη της εποπτείας… η επαναφορά του μπόγια, δηλαδή η περισυλλογή εν είδει αντικειμένων των αδέσποτων ζώων από τον οποιοδήποτε ο οποίος θα τα διαχειρίζεται κατά το δοκούν και προώθηση της ασυλοποίησής των αδέσποτων ζώων σε δημοτικά και ιδιωτικά καταφύγια».