ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στάχτη 40.000 στρέμματα – Συγκρατημένα αισιόδοξος ο Χαρδαλιάς!

Στάχτη 40.000 στρέμματα – Συγκρατημένα αισιόδοξος ο Χαρδαλιάς!

Tεράστια είναι η οικολογική καταστροφή από την πυρκαγιά στο Σχίνο, που επεκτάθηκε λόγω του έντονου αέρα και σε άλλες περιοχές και οικισμούς. Έχουν καεί συνολικά περισσότερα από 40.000 στρέμματα, ενώ ακόμη δεν έχει γίνει επίσημος λόγος για τον ακριβή αριθμό σπιτιών, τα οποία παραδόθηκαν στις φλόγες. Στις 09:30 το πρωί της Παρασκευής ενημέρωσε για τις εξελίξεις ο Νίκος Χαρδαλιάς.

«Συγκρατημένα αισιόδοξος» δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την πρωινή ενημέρωση για το ζήτημα. Σημειώνεται ότι πρόκειται για τη δεύτερη ενημέρωση για το ζήτημα της πυρκαγιάς, μέσα σε λίγες μόνο ώρες. Ο αρμόδιος υφυπουργός ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή επιχειρούν ακόμα επίγεια, αλλά και εναέρια μέσα που πασχίζουν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά.

Εν τω μεταξύ, πέραν των οικισμών που έχουν εκκενωθεί, 18 περιοχές της δυτικής Αττικής βρίσκονται σε κατάσταση υψίστου κινδύνου, ανάμεσα τους η Μάνδρα, ο Σχοινιάς, το Ζούμπερι, η Ιπποκράτειος Πολιτεία, η Ψάθα, η Χασιά κ.α. Δυστυχώς, το μεγαλύτερο μέρος της δασικής περιοχής Αλεποχωρίου – Πόρτο Γερμενό, φαίνεται να έχει εξαλειφθεί από τις φλόγες. «Επιχειρήσαμε να μην επεκταθεί η πυρκαγιά προς τα νότια και την περιοχή των Μεγάρων. Οι άνεμοι ήταν εντάσεως 8 μποφόρ, αλλά οι πυροσβεστικές δυνάμεις κέρδισαν το στοίχημα», δήλωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς της πληττόμενης από την πυρκαγιά περιοχής, ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται για δημόσια ιδιοκτησία, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα της ορθής πρόληψης. «Ο καθένας μας θα πρέπει να κάνει αυτό που πρέπει. Αυτό που λέμε πρόληψη να μην μείνει στα χαρτιά». Σε ό,τι αφορά το κράτος, ενημέρωσε ότι προχωράνε κανονικά διαδικασίες αποψίλωσης, αλλά και υπογειοποίησης καλωδίων.

Ευθύνες και 112

Σημείο αιχμής κατά την ενημέρωση, αποτέλεσε ξανά και ο ρόλος του 112. «Ακούω μια κριτική τις τελευταίες ημέρες για το 112. Το 112 είναι η έσχατη λύση, δεν είναι εργαλείο ενημέρωσης. Είναι το τελευταίο εργαλείο που έχουμε για την απομάκρυνση των πολιτών.» ανέφερε ο κύριος Χαρδαλιάς, ενώ πρόσθεσε ότι «Στις περιπτώσεις που είδαμε ότι ζητήματα υπερτοπικά θα έβαζαν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, τότε ενεργοποιήθηκε».

Όπως ήταν αναμενόμενο, θίχτηκε και το ζήτημα των ποινικών ευθυνών για την έναρξη της πυρκαγιάς. Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, παρά το γεγονός ότι οι αρμόδιες δυνάμεις είναι επί ποδός για την εξεύρεση του υπευθύνου ή των υπευθύνων, προς το παρόν δεν έχουν υπάρξει συλλήψεις ή προσαγωγές. Προς το παρόν, το μόνον βέβαιο είναι ότι παράλληλα με τις επιχειρήσεις περιορισμού της φωτιάς, προχωράει κανονικά και η ανακριτική διαδικασία.

Ο υφυπουργός πολιτικής προστασίας επιβεβαίωσε την παρουσία ανακριτικού σώματος. «Στην περιοχή βρέθηκε από τις πρώτες ώρες κλιμάκιο του ανακριτικού μας. Το ποιος έχει ευθύνη ή όχι θα φανεί από τη διαδικασία της ανάκρισης». Σε ό,τι αφορά την αποπνικτική ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί ως απότοκο της φωτιάς στο σύνολο της Αττικής, σημαντικό είναι να τηρηθούν οι οδηγίες που έχουν δημοσιευθεί από το υπουργείο Υγείας για κλειστά παράθυρα, τις οποίες μπορούν όλοι να βρουν αναλυτικά στα ηλεκτρονικά μέσα του υπουργείου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι