ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στενό μαρκάρισμα στους ανεμβολίαστους και στη Γερμανία

Στενό μαρκάρισμα στους ανεμβολίαστους και στη Γερμανία

Η κυβέρνηση Μέρκελ είναι αποφασισμένη να μην καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό στη Γερμανία, αλλά ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν δήλωσε ότι η ζωή των ανεμβολίαστων θα γίνει πιο ακριβή και πιο δύσκολη. Θα καταργηθούν γι’ αυτούς τα δωρεάν τεστ, ενώ παράλληλα δεν θα μπορούν χωρίς τεστ να μπουν σε κανένα κλειστό χώρο.

Σύμφωνα με τα σχέδια του Γενς Σπαν από τον Σεπτέμβριο, η είσοδος στον εσωτερικό χώρο εστιατορίων, ξενοδοχείων, κομμωτηρίων, καταστημάτων και γυμναστηρίων θα επιτρέπεται μόνον σε όσους έχουν “πράσινο πιστοποιητικό”, δηλαδή θα πρέπει να είναι ή εμβολιασμένοι, ή αναρρώσαντες, ή με αρνητικό τεστ που θα πληρώνουν από την τσέπη τους. Από τα μέσα Οκτωβρίου προβλέπεται η κατάργηση των δωρεάν τεστ για εκείνους που μπορούν να εμβολιαστούν.

Εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε ότι «τα δωρεάν τεστ βοήθησαν μέχρι τώρα στην ανακοπή του τρίτου κύματος πανδημίας και συνέβαλαν στην μεγαλύτερη ασφάλεια στην καθημερινότητα, αλλά εν τω μεταξύ, υπάρχει μεγάλη επάρκεια εμβολίων διαθέσιμων για όλους, και κατά συνέπεια, από τη δική μας οπτική γωνία, το κόστος των τεστ δεν χρειάζεται να επιβαρύνει εσαεί τον φορολογούμενο».

Ο λόγος που αυστηροποιείται η κατάσταση είναι ότι στη Γερμανία φοβούνται τι τους περιμένει  με την επιστροφή όσων έχουν πάει διακοπές. Τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται αργά, αλλά σταθερά λόγω της μετάλλαξης Δέλτα και έφθασαν μέσα σε μια εβδομάδα από 411 τα 3.600. Και στις ΗΠΑ, όπου επίσης οι εμβολιασμοί ακολουθούν όπως και στην Ευρώπη πιο αργούς ρυθμούς πλέον, καταγράφηκαν χθες πάνω από 100.000 κρούσματα και είναι ο μεγαλύτερος αριθμός μέσα στους τελευταίους έξι μήνες.

Στη Γερμανία τη Δευτέρα θα γίνουν νέες συσκέψεις, αλλά η μόνη ειλημμένη απόφαση είναι ότι η μάσκα θα συνεχίσει να είναι υποχρεωτική σε καταστήματα και μέσα μεταφοράς μέχρι και του χρόνου την άνοιξη. Όλα τα άλλα είναι προς συζήτηση μεταξύ της κεντρικής κυβέρνησης και των ομοσπονδιακών κυβερνήσεων.

Η υπουργός Δικαιοσύνης Κριστίνα Λάμπρεχτ υπογράμμισε ότι το μέτρο δεν θα ισχύσει για εγκύους, ή για όλους εκείνους στους οποίους οι εμβολιασμοί αντενδείκνυται, αλλά για όσους ενσυνείδητα παίρνουν την απόφαση να μην εμβολιαστούν. «Αυτή η κατηγορία πολιτών αν θέλει να μπει σε εστιατόρια ή σε κλειστές εκδηλώσεις, θα πρέπει να κάνει τεστ και να τα πληρώσει. Για τα δωρεάν τεστ η κυβέρνηση έχει καταβάλει φέτος 3,7 δισ. ευρώ».

Ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν θα ήθελε όπως είπε, ακόμη μεγαλύτερη αυστηρότητα και να αποκλεισθούν από τα εστιατόρια και τις εκδηλώσεις σε κλειστούς χώρους όλοι οι ανεμβολίαστοι, ακόμα και αν προτίθενται να πληρώσουν για το τεστ. Ίσως όμως και να το είπε για να δείξει ότι υπάρχει και πιο σκληρή γραμμή, ώστε κατά την διαπραγμάτευση να υποχωρήσει και να δεχτεί να μπαίνουν με τεστ οι ανεμβολίαστοι. Σε ανάρτησή του στο twitter αναφέρει: “Ο εμβολιασμός είναι πατριωτικό καθήκον. Προστατεύει όχι μόνο το άτομο, αλλά και την κοινωνία”.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, καθώς πλησιάζουν εκλογές, τάσσονται υπέρ ηπιότερης αντιμετώπισης. «Θα ήταν λάθος και νομικά απαράδεκτο να αποκλείσουμε τους ανεμβολίαστους από τη δημόσια ζωή», δήλωσε στην Bild ο Ντίτμαρ Βόιντκε, κυβερνήτης της Βρέμης. Η Μανουέλα Σβέσιχ, πρωθυπουργός του κρατιδίου Μεκλεμβούργου-Πομερανίας είπε περίπου το ίδιο: «Είναι σημαντικό να εμβολιαστούν περισσότεροι, αλλά οι απειλές δεν βοηθούν, χρειάζεται πειθώ».

Το κόμμα των Φιλελευθέρων πριν από οκτώ μήνες ζητούσε να χαλαρώσουν τα μέτρα για τους εμβολιασμένους, αλλά τώρα ζητεί ελευθερίες και για τους ανεμβολίαστους. Ο πρόεδρός του Κρίστιαν Λίντνερ δήλωσε στην εφημερίδα Welt ότι «όποιος δεν είναι εμβολιασμένος ή δεν έχει αναρρώσει από κορονοϊό, θα πρέπει να μπορεί να συμμετέχει στην κοινωνική ζωή του τόπου και αυτό θα διασφαλίζεται με ένα αρνητικό τεστ των τελευταίων 24 ωρών. Οποιοδήποτε άλλο μέτρο θα συνιστούσε δυσανάλογο περιορισμό των ατομικών ελευθεριών». Και ο αντιπρόεδρος του ίδιου κόμματος Βόλφγκανγκ Κουμπίκι κατηγόρησε τον Γενς Σπαν ότι αθετεί τις υποσχέσεις του αφού «δεσμεύθηκε να αποκλείσει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι