Στην απιστία ρέπουν οι οικονομικά αδύναμοι σύζυγοι

Στην απιστία ρέπουν οι οικονομικά αδύναμοι σύζυγοι

Αυτό έδειξε έρευνα της Δρ. Christine L. Munch, αναπληρώτριας καθηγήτριας κοινωνιολογίας στο πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ, ανατρέποντας στερεότυπα για τον ανδρικό πληθυσμό. Σύμφωνα με την μελέτη της Her Support, His Support: Money, Masculinity, and Marital Infidelity, την οποία ανέδειξε η Αμερικανίδα δημοσιογράφος Nicki Lisa Cole, οι γυναίκες που είναι απόλυτα εξαρτημένες οικονομικά από τους άνδρες τους, στη διάρκεια του έτους παρουσιάζουν 5% περισσότερες πιθανότητες να είναι άπιστες. Αντίστοιχα για τους άνδρες, με το ίδιο στάτους εξάρτησης, το ποσοστό είναι σημαντικά μεγαλύτερο, 15%.

Η Munch βασίστηκε σε δεδομένα του χρονικού διαστήματος 2001-2011 από ένα δείγμα 2.750 παντρεμένων ηλικίας 18-32 ετών. “Το εξωσυζυγικό σεξ επιτρέπει σε άνδρες που δεν είναι οι κουβαλητές τους σπιτιού -και συνεπώς νιώθουν να απειλείται η αρρενωπότητά τους- να μπλέκουν σε καταστάσεις που σχετίζονται με την απόδειξη της αρρενωπότητας τους” ανέφερε η  Munch.

Για τους άνδρες, ιδιαίτερα τους νέους, ο κυρίαρχος ορισμός του ανδρισμού εκλαμβάνεται με όρους σεξουαλικής αρρενωπότητας και κατάκτησης, ιδιαίτερα σε σχέση με τους πολλούς σεξουαλικούς παρτενέρ. Έτσι, απατώντας την σύντροφο είναι ένας τρόπος να ανακτήσουν τον χαμένο τους ανδρισμό. Ταυτόχρονα, η απιστία επιτρέπει στους απειλούμενους άνδρες να αποστασιοποιούνται και ίσως να τιμωρούν τους συζύγους τους που κερδίζουν περισσότερα χρήματα”.

Οι γυναίκες από την άλλη πλευρά, όσο πιο πολλά χρήματα φέρνουν στο σπίτι τόσο λιγότερο επιρρεπείς είναι στην συζυγική απιστία. Ειδικά, όταν είναι αυτές που φέρνουν αποκλειστικά χρήματα στο νοικοκυριό, τότε είναι σχεδόν απίθανο να απατήσουν τον άνδρα τους. Η ακαδημαϊκός από το πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ επισημαίνει ότι αυτό συμβαίνει διότι έχει αποδειχτεί ότι οι συγκεκριμένες γυναίκες υιοθετούν συμπεριφορές πιο παραδοσιακές.

Οι παραδοσιακοί ρόλοι επιμένουν

Κατ΄αυτόν τον τρόπο ελαχιστοποιούν το πολιτιστικό “πλήγμα” που δέχονται οι άνδρες στην αρρενωπότητα, λόγω της οικονομικής τους εξάρτησης.  Γι’ αυτό και κάνουν πράγματα όπως να υποβαθμίσουν τα επιτεύγματά τους, να συμπεριφέρονται με σεβασμό στους συζύγους, να φροντίζουν ακόμα και δουλειές τους σπιτιού. Έτσι ισορροπούν κάπως τα πράγματα προσιδιάζοντας σε παραδοσιακούς ρόλους που περιμένει η κοινωνία από εκείνες.

Οι κοινωνιολόγοι αναφέρονται σε αυτό το είδος συμπεριφοράς ως “εξουδετέρωση της αποκλίσεως“, που αποσκοπεί στην εξουδετέρωση του αποτελέσματος από την παραβίαση των κοινωνικών κανόνων. Αντίθετα, οι άνδρες που συνεισφέρουν το 70% του εισοδήματος είναι λιγότερο πιθανό να απατήσουν τη σύζυγο. Ωστόσο, οι άνδρες που συνεισφέρουν πάνω από αυτό το ποσοστό είναι πιθανότερο να απιστήσουν.

Οι άνδρες σε αυτές τις περιπτώσεις θεωρούν ότι οι γυναίκες κατά κάποιο τρόπο είναι υποχρεωμένες να δεχτούν μια τέτοια συμπεριφορά, λόγω της ελάχιστης οικονομικής τους εισφοράς. Παρόλα αυτά ακόμα και αυτές οι περιπτώσεις ανδρών παρουσιάζουν λιγότερες πιθανότητες απιστίας από τους άνδρες που είναι οικονομικά εξαρτημένοι. Σύμφωνα με την έρευνα, οι οικονομικά ισότιμες σχέσεις είναι οι πιο σταθερές, τουλάχιστον όσον αφορά την απειλή της απιστίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι