Στη δίνη της πανδημίας οι ΗΠΑ – Εμφύλιος Τραμπ με κυβερνήτες

Στη δίνη της πανδημίας οι ΗΠΑ – Εμφύλιος Τραμπ με κυβερνήτες, Νεφέλη Λυγερού

Στη δίνη της πανδημίας παραμένουν οι ΗΠΑ, με τον αριθμό των θυμάτων να μεγαλώνει. Μέσα σ’ ένα 24ωρο έχασαν τη ζωή τους 1.997 άτομα, με τον συνολικό αριθμό να ξεπερνά το φράγμα των 40.000. Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς, η υπερδύναμη ξεπέρασε κατά 17.000 θανάτους την Ιταλία, κερδίζοντας έτσι το μακάβριο πρωτείο. Επιπλέον, καταγράφει πάνω από 764.053 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Εκτός από τη Νέα Υόρκη, στο κέντρο της πανδημίας βρίσκεται και το Μέριλαντ της Βιρτζίνια και η Ουάσιγκτον, ενώ η Βοστώνη και το Σικάγο καταγράφουν ανησυχητική έξαρση. Αν και έχουν διενεργηθεί πάνω από 4.000.000 τεστ (τα περισσότερα από κάθε άλλη χώρα) πολλά από αυτά αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά. Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, ερευνητές των εργαστηρίων αλλοίωσαν τα θετικά τεστ, κάνοντας δοκιμές σε δείγματα, χωρίς να λαμβάνουν τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα.

Η ανεπάρκεια της χώρας σε υγειονομικό υλικό αποτυπώνεται και στο αίτημα που υπέβαλε ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος προς τη Νότια Κορέα, προκειμένου να σταλούν 600.000 τεστ. Άλλο ένα ζήτημα που έχει τεθεί στη δημόσια συζήτηση είναι το γεγονός ότι τα τεστ έγιναν με καθυστέρηση. Άρχισαν να πραγματοποιούνται μαζικά, ενώ είχε ήδη νοσήσει σημαντικό μέρος του πληθυσμού.

Η ήδη δυσχερής κατάσταση επιβαρύνεται περαιτέρω από μία σφοδρή σύγκρουση που μαίνεται τις τελευταίες ημέρες σε πολιτικό επίπεδο. Πολλοί κυβερνήτες Πολιτειών βρίσκονται σε εμφύλιο πόλεμο με τον πρόεδρο Τραμπ, εξαιτίας των ισχυρισμών του ότι θα έπρεπε να άρουν τα περιοριστικά μέτρα, καθώς διαθέτουν επαρκή αριθμό τεστ. Η ρήξη προκλήθηκε μετά από μάλλον μικρού μεγέθους διαδηλώσεις υποστηρικτών του Τραμπ, που απαιτούν την άρση των μέτρων και την άμεση επανεκκίνηση της οικονομίας.

Και διαδηλώσεις υπέρ Τραμπ στις ΗΠΑ

Η μεγαλύτερη διαδήλωση έγινε στο Μίσιγκαν, αλλά εξαπλώθηκε γρήγορα στο Νιού Χάμσαϊρ, στην Καλιφόρνια, στο Τέξας και στο Οχάιο. Ο πρόεδρος υποστήριξε τους διαδηλωτές, κατηγορώντας κάποιους Δημοκρατικούς κυβερνήτες ότι το παράκαναν. Απέναντί του στέκεται και ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Κουόμο: «Ο αποκλεισμός είναι συναισθηματικά δύσκολος και οικονομικά καταστροφικός. Αλλά πως μπορεί αυτή η κατάσταση να επιδεινωθεί και να επιδεινωθεί γρήγορα; Με το να πολιτικοποιείται αυτό το συναίσθημα. Αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε».

Ο πρόεδρος επιτέθηκε για ακόμα μία φορά εναντίον της Κίνας. Συγκεκριμένα, την απείλησε ότι ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπη με συνέπειες στην περίπτωση που η Ουάσιγκτον συμπεράνει πως ήταν «εσκεμμένα υπεύθυνη» για την εξάπλωση της πανδημίας. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ο Τραμπ και Ερντογάν μίλησαν τηλεφωνικά για να αντιμετωπίσουν από κοινού την πανδημία! «Συμφώνησαν να συνεχίσουν τη στενή τους συνεργασία ενάντια στις απειλές που θέτει η πανδημία του νέου κορονοϊού στην δημόσια υγεία και στις οικονομίες των δύο χωρών», ανέφερε η ανακοίνωση.

Ο Τραμπ είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πατριαρχείου, ο Αμερικανός πρόεδρος ήθελε να εκφράσει τις θερμότερες ευχές του για την εορτή του Πάσχα. Οι δύο άνδρες, μάλιστα, είχαν προγραμματίσει συνάντηση, η οποία αναβλήθηκε εξαιτίας της πανδημίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι