Στη δίνη του κορωνοΐού η Ευρώπη – Πρόσθετα μέτρα ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Στη δίνη του κορωνοΐού η Ευρώπη – Πρόσθετα μέτρα ανακοίνωσε η κυβέρνηση, slpress

Στον αστερισμό του κορωνοϊού έχει μπει η Ευρώπη και η χώρα μας με την κυβέρνηση να προχωρά στην ανακοίνωση νέου αυστηροποιημένου πακέτου προληπτικών μέτρων, ήδη από χθες, αλλά και παρεμβάσεις στήριξης πολιτών, οικογενειών και επιχειρήσεων. Ο πρωθυπουργός είναι σε ανοιχτή γραμμή με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με την οποία θα συναντάται εκτάκτως και κατά προτεραιότητα σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, όποτε αυτό κρίνεται αναγκαίο.

Το στίγμα του τρόπου με τον οποίο θα πρέπει να ενεργοποιηθεί το κράτος και η κοινωνία συνολικά απέναντι σε αυτή τη νέα κρίση που απειλεί τη δημόσια υγεία έδωσε ο ίδιος ο Μητσοτάκης κατά τη σύσκεψη με τους περιφερειάρχες, στην οποία αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, να μην γίνουν παρελάσεις για την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Η σύσκεψη είχε ως αντικείμενο τον συντονισμό της κεντρικής διοίκησης και της περιφερειακής αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και ο πρωθυπουργός έστειλε μέσω αυτής το μήνυμά  σε όλους τους πολίτες. «Στη διάρκεια κρίσεων ακούγαμε παντού “πού είναι το κράτος”. Τώρα δεν το έχουμε ακούσει και πρέπει να κάνει ο καθένας ό,τι μπορεί για να μην το ακούσουμε. Το κράτος είμαστε όλοι εμείς και πρέπει να κάνουμε ο καθένας αυτό που του αναλογεί. Να βάλουμε όλοι πλάτη ώστε να περάσουμε αυτή την κρίση όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα» είπε χαρακτηριστικά.

Αυστηρά μέτρα παντού 

Το “Κράτος” αυτό οφείλει ωστόσο να επιβληθεί και να γίνει σεβαστό από όλους. Οι καταγγελίες της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) ότι ιερείς κοινωνούν ασθενείς σε νοσοκομεία της πόλης, μεταξύ των οποίων και παιδιά, πρέπει να διερευνηθούν αμέσως και να δοθούν σαφείς οδηγίες, όπως ζητά η ΕΝΙΘ, από τον ΕΟΔΥ και την κυβέρνηση. Πολύ περισσότερο όταν, σύμφωνα με τις καταγγελίες, αφορούν μεγάλα νοσοκομεία, όπως το ΑΧΕΠΑ και το Ιπποκράτειο, και ειδικά νοσοκομεία, όπως το Θεαγένειο.

Ξεκάθαρο πρέπει να είναι και το μήνυμα ότι οι προβλεπόμενες για τους παραβάτες ποινές θα επιβληθούν, μετά και τις καταγγελίες του δημάρχου Πύργου, ότι άτομα που είχαν τεθεί σε καραντίνα την παραβίασαν. Καταγγελίες, για τις οποίες έχει ήδη ξεκινήσει εισαγγελική έρευνα. Ο Μητσοτάκης ήταν άλλωστε σαφής, όταν ζήτησε από τους περιφερειάρχες να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, να υπάρχει πλήρης συντονισμός με τα αρμόδια υπουργεία και οι όποιες πρωτοβουλίες να αναλαμβάνονται πάντα σε συνεννόηση με τους υπεύθυνους.

Η εξάπλωση του κορωνοΐού στην Ευρώπη προσλαμβάνει δραματικές διαστάσεις και η ΕΕ, καθυστερημένα, αφού πρώτα χρειάστηκε να τεθεί σε περιορισμό όλη η Ιταλία, προχωρά στον συντονισμό όλων των χωρών σε ιατρικό και οικονομικό πεδίο. Σε ό,τι αφορά το ιατρικό πεδίο θα γίνεται καθημερινά τηλεφωνική διάσκεψη των υπουργών Υγείας, ενώ σε ότι αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις θα αξιοποιηθεί η μέγιστη ευελιξία του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και θα προωθηθούν πρωτοβουλίες επενδύσεων.

Άδειες ειδικού σκοπού 

Την ίδια ώρα, στη χώρα μας ανακοινώθηκαν δέκα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 99. Τα 95 από αυτά αφορούν άτομα ελληνικής καταγωγής και τα τέσσερα ξένους υπηκόους. Δύο από τους ασθενείς νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του ΠΓΝ Πατρών και του ΑΧΕΠΑ, ενώ οι υπόλοιποι είναι σε σταθερή κατάσταση και υπό επιτήρηση. Από αυτούς οι 29 νοσηλεύονται σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Μυτιλήνη και οι 68 παραμένουν σε κατ΄ οίκον απομόνωση.

Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε από χθες, δια του υπουργού υγείας Βασίλη Κικίλια, το κλείσιμο όλων των σχολείων για τις επόμενες δύο εβδομάδες, ένα μέτρο καθοριστικό για την ανάσχεση της εξάπλωσης του ιού. Σήμερα προς την ίδια, σωστή κατεύθυνση, ανακοίνωσε και μέτρα στήριξης των οικογενειών, με την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, που προβλέπει την θέσπιση άδειας ειδικού σκοπού.

Η άδεια αυτή θα είναι πέραν της κανονικής και θα δίνεται σε έναν από τους δύο γονείς (σε περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας στον έναν γονέα), με πλήρεις αποδοχές, για όσο διάστημα ανασταλεί η λειτουργία των σχολείων και μέχρι τις 10/04/2020. Για κάθε τέσσερις ημέρες άδειας, τρεις θα λογίζονται ως ειδικού σκοπού και μόνο μία θα καταγράφεται ως κανονική άδεια. Για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, το κράτος θα καλύψει από τον τακτικό προϋπολογισμό το ένα τρίτο (1/3) των αποδοχών του (επιμερισμός που είναι  δυναμικός και εξελίσσεται) και για τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα θα καλύψει το σύνολο των αποδοχών του.

Παραλλήλως, για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, προβλέπεται ο εργοδότης να προτείνει τη δυνατότητα εργασίας με ευέλικτο ωράριο λειτουργίας ή εργασία εξ αποστάσεως. Ευέλικτο ωράριο, όπου είναι δυνατό, προβλέπεται και για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο. Με την ίδια ΠΝΠ, η κυβέρνηση παρέχει πλήρη υποστήριξη στο σύστημα υγείας για έκτακτες δαπάνες, έχοντας αυξήσει ήδη κατά 15 εκατ. ευρώ τον προϋπολογισμό του.

Οι εξελίξεις, άλλωστε θα αποτιμώνται καθημερινά και το υπουργείο Οικονομικών θα ενισχύσει τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας με όσες επιπλέον πιστώσεις χρειαστεί. Σε ό,τι αφορά τη σχολική χρονιά, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων τονίζει ότι δεν χαθεί το σχολικό και ακαδημαϊκό έτος, ούτε οι πανελλαδικές εξετάσεις.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι