Στη μάχη της πανδημίας ο Στρατός – Στήνει νοσοκομείο εκστρατείας στη Θεσσαλονίκη
22/11/2020Κόκκινος συναγερμός επικρατεί στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη, όπου το επιδημικό κύμα παραμένει σε έξαρση. Η κατάσταση στα νοσοκομεία της πόλης παραμένει ασφυκτική, ο στρατός στήνει νοσοκομείο εκστρατείας και οι ειδικοί συνιστούν στους κατοίκους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους μόνο στα τελείως απαραίτητα.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι από τα 2.311 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε το Σάββατο ο ΕΟΔΥ, τα 606 καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη, την ώρα που η Αττική, παρά τον δυσανάλογο πληθυσμό της, μετρά 382. Στη “μάχη” μπήκε σήμερα δυναμικά και ο στρατός, στήνοντας νοσοκομείο εκστρατείας στον χώρο στάθμευσης του 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης, προκείμενου, εάν χρειαστεί, να συνδράμει στην αντιμετώπιση του μεγάλου αριθμού ασθενών με Covid-19.
Το φορητό νοσοκομείο, το οποίο θα λειτουργήσει ως χώρος υποδοχής για περιστατικά Covid, αποτελείται από αντίσκηνα και κοντέινερ. Μέσα σε αυτά θα στηθούν κλίνες με αναπτευστήρες και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τη Δευτέρα. Πρόκειται για το ίδιο “φορητό” νοσοκομείο που είχε αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν, κατά τη διάρκεια της αποστολής εκεί τμήματος του Ελληνικού Στρατού.
Απελπιστική η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη
Την ίδια ώρα τα νοσοκομεία της πόλης δέχονται συνεχώς νέα περιστατικά και, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ, ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, η κατάσταση είναι «απελπιστική». «Είναι τρίτη συνεχόμενη γενική εφημερία που έχουμε 80 νέες εισαγωγές, οι οποίες χρειάζονται υποστήριξη, και δεν έχουμε κρεβάτι εντατικής για να τους βοηθήσουμε» είπε χαρακτηριστικά.
«Τα έχουμε δώσει όλα στην εντατική» πρόσθεσε, εξηγώντας ότι «όταν αρχίζουμε να διασωληνώνουμε χρειάζεται και καταστολή. Και χρειάζεται και προσωπικό που δεν το έχουμε στην εντατική». Σε μια “κραυγή αγωνίας”, ανάλογη της πρωτόγνωρης κατάστασης ο κ. Καπραβέλος τόνισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η Πολιτεία να προχωρήσει σε περισσότερο «γενναία μέτρα».
«Μπήκε ο στρατός. Μπήκαν τα ιδιωτικά θεραπευτήρια. όμως η κορυφή, δηλαδή οι εντατικές, έχουν γεμίσει. Είναι απελπισία. Η πολιτεία πρέπει να πάρει πιο γενναία μέτρα, πρέπει να αυξήσουμε τη δύναμη πυρός, όχι ημίμετρα» είπε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το θεριό με ημίμετρα. Οι νεκροί έφτασαν τριψήφιο αριθμό τι άλλο έκκληση να κάνουμε να φτάσουμε τετραψήφιο;».
Φόβοι για το τρίτο κύμα
Ο κ. Καπραβέλος δεν δίστασε να εκφράσει και τους φόβους του για το τρίτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού. «Μη νομίζετε ότι έχουμε ξεμπλέξει και με το δεύτερο κύμα. Θα ανοίξει η οικονομία, δε γίνεται διαφορετικά, δε θα σταματήσουμε να αναπνέουμε. Το τρίτο κύμα φοβάμαι. Όταν ανοίξει η οικονομία, φοβάμαι ότι τον Γενάρη-Φλεβάρη θα έρθει το άλλο κύμα».
Την ίδια ώρα, η συντονίστρια και διευθύντρια της πνευμονολογικής κλινικής νοσοκομείου Σωτηρία, Μίνα Γκάγκα, τόνισε ότι η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα είναι ιδιαίτερα δύσκολη και ότι η πίεση στο σύστημα Υγείας θα συνεχιστεί τις επόμενες εβδομάδες. Μιλώντας στο MEGA, εξήγησε ότι, καθώς οι νοσηλείες ασθενών ακολουθούν τα κρούσματα με μια διαφορά της τάξης των δύο εβδομάδων, τα νοσοκομεία θα εξακολουθήσουν να είναι «φορτωμένα» για τουλάχιστον άλλες 15 ημέρες.
Η κ. Γκάγκα αναφέρθηκε και στις απώλειες νέων ανθρώπων, αρκετοί χωρίς υποκείμενα νοσήματα, τονίζοντας: «Χάνουμε νέο κόσμο και πρέπει να καταλάβουμε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα». Απηύθυνε τέλος έκκληση στους πολίτες να βγαίνουν από το σπίτι τους για τα απολύτως απαραίτητα, να κρατούν αποστάσεις και να φορούν απαραιτήτως μάσκα. «Να φροντίσουμε να αποφύγουμε εντελώς τις επαφές, ώστε να σταματήσει η διαμόλυνση που είναι πολύ υψηλότερη στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα σε σχέση με την Αθήνα» είπε χαρακτηριστικά.