Στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας

Στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας

Παρακολουθώντας την καθημερινή ειδησεογραφία, διαπιστώνουμε πως κάνουμε τα πάντα για να συνεχίσει η Ελλάδα να χαρακτηρίζεται χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας.

Μπορεί να «ανήκομεν εις την Δύσιν» και η «Ευρώπη να είναι το σπίτι μας», αλλά από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο πολίτη κάνουμε ό, τι περνά από το χέρι μας (και από το λιγοστό μυαλό μας) για να αποδείξουμε ότι δεν διαφέρουμε και πολύ από μια τριτοκοσμική χώρα.

Και δυστυχώς, δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση που μας οδηγεί να μοιάζουμε αποικία, ή προτεκτοράτο των -κατά τα άλλα- φίλων(!) δανειστών.

Είναι δυστυχέστατα και κατά κύριο λόγο η κοινωνική κρίση που προϋπάρχει των μνημονίων και θα εξακολουθεί να μαστίζει τη χώρα και μετά το τέλος των μνημονίων.

Εκ θεμελίων σαθροί

Είμαστε μια κοινωνία σε βαθιά παρακμή. Απαίδευτη και αμόρφωτη. Και θα χρειαστεί να περάσουν γενιές για να βρούμε το δρόμο μας. Αν τον βρούμε…

Διότι πιο πιθανό είναι να συνεχίσουμε στο ίδιο μονοπάτι. Αυτό της ευκολίας και της αποχαύνωσης. Το μονοπάτι που μας οδήγησε στο τέλμα. Όπως έχει γράψει ο Κορνήλιος Καστοριάδης, στην «άνοδο της ασημαντότητας».

Και ειλικρινά, τι μπορείς να περιμένεις από μία χώρα, στην οποία:

  • Αγράμματοι έχουν λόγο στη μόρφωση των ελληνόπουλων.
  • Ανεπάγγελτοι σχεδιάζουν το εργασιακό τοπίο.
  • Τυχάρπαστοι συμβουλεύουν για το μέλλον του τόπου.
  • Ανάξιοι αποφασίζουν για τις ζωές μας.
  • Ανάλγητοι καλούνται να αντιμετωπίσουν την ανθρωπιστική κρίση.

Και μέσα σε αυτό το σκηνικό κατάπτωσης, έχουμε και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (αυτής της ψευδεπίγραφης) να λέει στους Τούρκους «Μολών λαβέ», αφού προηγουμένως είχε υποδεχτεί στο Προεδρικό Μέγαρο το ζεύγος Ρουβά!

Προφανώς, η συγκεκριμένη συνάντηση όπλισε με ψυχικό σθένος τον Πρόεδρο, ο οποίος σαν άλλος Λεωνίδας (της ομώνυμης ταβέρνας, πιθανότερο…) ξιφούλκησε κατά των Τούρκων.

Και μετά από αυτή την ηρωική του πράξη, μάλλον, θα αποσύρθηκε στα ιδιαίτερα διαμερίσματά του, έμπλεος υπερηφάνειας. Αλλωστε, άλλοι φυλάνε Θερμοπύλες. Αυτός στη σιγουριά των μετόπισθεν.

Όσο για τη φωτογραφία με τον Πάκη, τον Σάκη και την Κάτια, θα υπάρχει για πάντα στο προεδρικό αρχείο για να δείχνει ανά τους αιώνες το πόσο ο Προκόπης Παυλόπουλος λάμπρυνε το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας!

Τιμή στο… κάστανο

Κι ενώ αυτά τα ωραία συνέβαιναν στην Ηρώδου Αττικού, στον Άγιο Δημήτριο Αγρινίου το χριστεπώνυμο πλήθος προσκυνούσε το… ιερό κάστανο του Αγίου ή Οσίου, θα σας γελάσουμε, Παϊσίου!

Ένα κάστανο που έβρασε ο γέροντας πριν 27 χρόνια και ακόμα κανείς δεν το έφαγε. Προφανώς, εμπιστεύονταν τις συμβουλές του, αλλά όχι και τη μαγειρική του!

Τώρα, αν το κάστανο είναι πιο θαυματουργό από τις παντόφλες του, που κάνουν ιερό τουρνέ σε εκκλησιές της χώρας, θα σας γελάσουμε και πάλι.

Διότι, μπορεί το Survivor να τελείωσε, αλλά η αποχαύνωσή μας δεν τελειώνει ποτέ!

Κάπως έτσι και οι δικαστές της Ηριάννας θεώρησαν επιβαρυντικό το ταξίδι της στη Βαρκελώνη. Και δικαίως, αφού μπορεί να συναντήθηκε με τη «φονική» τριπλέτα της Μπαρτσελόνα, Μέσι, Σοάρες, Νεϊμάρ, που έχουν «σκοτώσει» όποια άμυνα βρέθηκε μπροστά τους (πλην της Γιουβέντους του Μπουφόν, ε…).

Και με την ευκαιρία, άλλο η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και άλλο να μην ελέγχεται ή να μην κρίνεται. Αλλά στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας οι έχοντες την όποια εξουσία θέλουν να είναι και ανεξέλεγκτοι. Και δεν κάνουν καν τον κόπο να το κρύψουν.

Και όσο η κοινωνία βρίσκεται σε παρακμή, τόσο τους βολεύει για τα παιχνίδια εξουσίας τους.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι