ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πήρε τον δρόμο για τον Δομοκό ο Γιάννης Λαγός

Γιάννης Λαγός: Ο πιο πλούσιος κρατούμενος στις ελληνικές φυλακές

Έξι και πλέον μήνες μετά την πρωτόδικη καταδίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, ο ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός έφτασε το απόγευμα του Σαββάτου στην Αθήνα, για να οδηγηθεί ενώπιον του εισαγγελέα Εφετών και από εκεί στη φυλακή, πιθανότατα στον  Δομοκό.

Το αεροπλάνο από τις Βρυξέλλες στο οποίο επέβαινε ο Γιάννης Λαγός προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στις 15:20 το μεσημέρι και για τη μεταγωγή του στο Εφετείο στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση. Τον παρέλαβε  βανάκι της αστυνομίας με πάνοπλους άνδρες των ΕΚΑΜ, το οποίο συνοδευόταν από δύο αστυνομικά τζιπ και ισχυρή δύναμη. Αυτό δεν τον εμπόδισε ωστόσο, να κάνει το σόου του, φωνάζοντας ότι «για την ορθοδοξία και την Ελλάδα αξίζει κάθε θυσία».

Το άλλοτε ισχυρό στέλεχος της Χρυσής Αυγής οδηγήθηκε απευθείας από το αεροδρόμιο στο Εφετείο, όπου βρίσκονταν ήδη οι συνήγοροι του Κώστας Πλεύρης και Γιάννης Ζωγράφος. Σύμφωνα με τους δύο δικηγόρους, ο Γιάννης Λαγός έχει υποβάλλει ήδη αίτημα στην Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, προκειμένου να κρατηθεί στον Κορυδαλλό για να διευκολύνεται στην άσκηση των καθηκόντων του στην Ευρωβουλή.

Πήρε το δρόμο για το Δομοκό

Το ίδιο αίτημα τέθηκε και στον Εισαγγελέα, ώστε να διατάξει εκείνος την κράτηση του στο συγκεκριμένο σωφρονιστικό κατάστημα. Ο εισαγγελέας ενημέρωσε, ωστόσο, τον καταδικασθέντα ότι δεν είναι δική του αρμοδιότητα το κατάστημα, στο οποίο θα κρατηθεί,  καθώς την απόφαση αυτή την λαμβάνει η Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής. Έτσι, μετά την ολοκλήρωση της διδικασίας στο Εφετείο οδηγείται απευθείας στις φυλακές Δομοκού.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι «η ελληνική Δημοκρατία αγωνίστηκε και απέβαλλε το τοξικό δηλητήριο της Χρυσής Αυγής», καθώς «το Κράτος Δικαίου στάθηκε ρωμαλέο απέναντι στους εγκληματίες και η Δικαιοσύνη έδωσε την απάντησή της με τις αποφάσεις της». Υπογράμμισε ωστόσο, ότι «δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός» και ότι «χρειάζεται διαρκής αγώνας, ώστε η ελληνική Δημοκρατία να μην βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με τέτοια φαινόμενα».

«Το γεγονός ότι ο νεοναζί Γιάννης Λαγός οδηγείται στις ελληνικές φυλακές αποτελεί μια σημαντική νίκη της δημοκρατίας» τονίζει σε ανακοίνωσή του και ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι αποτελεί «μια νίκη όσων πάλεψαν, όλα αυτά τα χρόνια, ενάντια στο σκοτάδι του φασισμού». Η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζει επίσης ότι «αποτελεί άμεση ανάγκη να μπει ένα τέλος στο φιάσκο διαφυγής του υπαρχηγού των νεοναζί Χρήστου Παππά, που με ευθύνη της κυβέρνησης ζούμε».

Ο πιο πλούσιος κρατούμενος

Ο ευρωβουλευτής δεν θα χάσει πάντως τα 11.000 ευρώ που παίρνει μηνιαίως ως βουλευτική αποζημίωση, μέχρις ότου βγει τελεσίδικη καταδίκη, που σημαίνει ότι μέχρι το 2024 θα έχει λάβει σχεδόν μισό  εκατομμύριο ευρώ. Στις φυλακές θα εκτίσει την πρωτόδικη ποινή μέχρι να γίνει το δικαστήριο του δεύτερου βαθμού. Τον περασμένο Οκτώβριο είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 ετών και 8 μηνών για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ενώ έχει και δεύτερη καταδίκη εννέα μηνών για την επίθεση στον κοινωνικό χώρο “Συνεργείο” το 2013.

Όταν ανακοινώθηκε η ανωτέρω ποινή του από την πρόεδρο του δικαστηρίου, ο Λαγός είχε ήδη φύγει από την Ελλάδα για τις Βρυξέλλες. Έξι μήνες μετά την καταδίκη του, τον περασμένο Απρίλιο, η Ευρωβουλή ψήφισε υπέρ της άρσης ασυλίας του με 658 υπέρ, 25 κατά και 10 αποχές. Ακολούθησε στις 28 Απριλίου η σύλληψή του και η απόφαση για την έκδοσή του στην Ελλάδα, καθώς δεν άσκησε έφεση, για την οποία  είχε προθεσμία μέχρι χθες το βράδυ.

Όπως ανακοινώθηκε από την Εισαγγελία των Βρυξελλών, «ο συλληφθείς δεν έκανε έφεση εναντίον της πρωτόδικης απόφασης για την έκδοσή του, πράγμα που κάνει εφαρμοστέο το ένταλμα σύλληψής του που είχαν εκδώσει οι ελληνικές Αρχές». Η άρση της ασυλίας δεν συνιστά ετυμηγορία για την ενοχή ή όχι του ευρωβουλευτή. Μέσω αυτής δίνεται απλώς η δυνατότητα στις δικαστικές αρχές των κρατών-μελών της ΕΕ να προβούν στις ανάλογες ενέργειες, όπως τη διεξαγωγή έρευνας ή δίκης.

Καθώς οι ευρωβουλευτές εκλέγονται σύμφωνα με την εθνική εκλογική νομοθεσία, εάν ένας ευρωβουλευτής κριθεί ένοχος για ποινικό αδίκημα που συνεπάγεται έκπτωση από το αξίωμα, εναπόκειται στις αρχές του κράτους μέλους να ενημερώσουν το Κοινοβούλιο σχετικά. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο Λαγός παραμένει ευρωβουλευτής και διατηρεί προνόμια, όπως αυτό της μισθοδοσίας του, ακόμη και ως τρόφιμος στις φυλακές.

Η βουλευτική αποζημίωση μαζί με τα έξοδα διατήρησης γραφείου στις Βρυξέλλες φθάνουν περίπου το ποσό των 11.000 ευρώ το μήνα (6.800 ο μισθός και 4.300 για τη συντήρηση του εκεί πολιτικού γραφείου του). Αυτά τα προνόμια θα τα χάσει μόνο εάν καταδικαστεί αμετάκλητα.

Μόνο 40 ευρώ την εβδομάδα

Εάν στη συνέχεια καταδικαστεί αμετάκλητα σε β’ βαθμό, τότε χάνει την έδρα. Για την “ορφανή” έδρα θα αποφασίσει τότε η Ελλάδα καθώς «κάθε κράτος μέλος θεσπίζει τις κατάλληλες διαδικασίες προκειμένου, σε περίπτωση κενώσεως έδρας κατά τη διάρκεια της πενταετίας που προβλέπει το άρθρο 3, η έδρα αυτή να καταλαμβάνεται για το υπόλοιπο της περιόδου αυτής».

Ο Λαγός κανονικά  θα παίρνει το μισθό του για όλο το υπόλοιπο της θητείας του, δηλαδή μέχρι το 2024, καθώς είναι άγνωστο πότε θα αρχίσει η δίκη σε δεύτερο βαθμό και πόσο αυτή θα διαρκέσει. Η πρώτη δίκη ξεκίνησε στις 20 Απριλίου του 2015 και ολοκληρώθηκε στις 22 Οκτωβρίου του 2020. Πάντως, σύμφωνα με το νόμο, δεν μπορεί όσο είναι κατάδικος να χρησιμοποιεί μέσα στη φυλακή περισσότερα από 40 ευρώ την εβδομάδα σε κουπόνια για το κυλικείο.

Ο σχετικός νόμος ορίζει σε περίπτωση εκτάκτων αναγκών, ιδίως για τεκμηριωμένες πληρωμές συνηγόρων, δικαστικών εξόδων και για αντιμετώπιση οικογενειακών προβλημάτων και εφόσον δεν επαρκεί για την κάλυψή τους το διαθέσιμο τμήμα του λογαριασμού του, ο κρατούμενος μπορεί, ύστερα από γραπτή έγκριση της προβλεπόμενης στον εκάστοτε ισχύοντα Διαχειριστικό Κανονισμό διαχειριστικής επιτροπής του Αγροτικού Καταστήματος Κράτησης, να αναλάβει όλο το ποσό ή μέρος αυτού που βρίσκεται στον έντοκο λογαριασμό ταμιευτηρίου του.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι