Βίντεο ντοκουμέντο από τον τραυματισμό του αστυνομικού – Οικονόμου: “Έρχονται συλλήψεις”
12/12/2023Ο άτυχος αστυνομικός ο οποίος δέχθηκε ευθεία βολή από όπλο με ναυτική φωτοβολίδα νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας αμέσως μετά τον τραυματισμό του την περασμένη Πέμπτη, όπου παραμένει διασωληνωμένος σε μηχανική υποστήριξη.
Ακόμα ένα βίντεο ντοκουμέντο εξετάζουν οι αρχές για τα επεισόδια που έγιναν έξω από το κλειστό γυμναστήριο “Μελίνα Μερκούρη” στου Ρέντη, το βράδυ της 7ης Δεκεμβρίου, που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού από φωτοβολίδα. Ο άτυχος αστυνομικός ο οποίος δέχθηκε ευθεία βολή από όπλο με ναυτική φωτοβολίδα νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας αμέσως μετά τον τραυματισμό του την περασμένη Πέμπτη, όπου παραμένει διασωληνωμένος σε μηχανική υποστήριξη, ενώ οι γιατροί ακρωτηρίασαν το πόδι του.
Το βίντεο ντοκουμέντο δείχνει άτομα που τρέχουν να ξεφύγουν, μετά τα επεισόδια στου Ρέντη που οδήγησαν στον τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού από ναυτική φωτοβολίδα.
Τί είπε ο Γιάννης Οικονόμου
Στις έρευνες της Αστυνομίας για τα επεισόδια στου Ρέντη, το βράδυ της 7ης Δεκεμβρίου, που είχαν ως αποτέλεσμα τον σοβαρότατο τραυματισμό αστυνομικού από ναυτική φωτοβολίδα, αναφέρθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, προαναγγέλλοντας συλλήψεις.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ για τα επεισόδια στου Ρέντη, ο Γιάννης Οικονόμου τόνισε ότι θα υπάρξουν κι άλλες συλλήψεις πέρα από αυτή του 18χρονου, επισημαίνοντας πως ο άνθρωπος που τους προμήθευσε με φωτοβολίδες, πέτρες και ξύλα έχει κατονομαστεί και όλα τα στοιχεία που έχουν οι Αρχές στη διάθεσή τους αξιοποιούνται.
«Θα έχουμε συλλήψεις, δεν θα μείνουμε μόνη στη συγκεκριμένη σύλληψη του καθ’ ομολογία δράστη. Υπάρχει πλήθος στοιχείων. Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια να φτάσουμε στον καθοδηγητή,. Έχει κατονομαστεί από το δράστη άνθρωπος που παρακίνησε τα μέλη αυτής της συμμορίας να βγουν από την εξέδρα και να επιτεθούν τους αστυνομικούς. Είναι ο άνθρωπος που εφοδίασε με όπλα, φωτοβολίδες ξύλα πέτρες τα οποία είχε κρύψει σε χώρο εκτός γηπέδου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε: «Αναζητούμε τον άνθρωπο αυτό αξιοποιώντας με βάση πληροφορίες και αξιοποιώντας μια σειρά από στοιχεία. Υπάρχουν ενδείξεις και στοιχεία, η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη».
Οι φάκελοι στον Άρειο Πάγο
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου και ο υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης επισκέφθηκαν σήμερα το μεσημέρι την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη και ζήτησαν εκ μέρους της κυβέρνησης την ποινική αναβάθμιση της έρευνας για όλες τις υποθέσεις αθλητικής-οπαδικής βίας.
Η κίνηση της κυβέρνησης έχει σκοπό την αναζήτηση φυσικών και ηθικών αυτουργών όλων των εγκλημάτων που έχουν τελεστεί στα περιστατικά οπαδικής βίας και την αναζήτηση ύπαρξης εγκληματικών οργανώσεων στον χώρο γύρω από το ποδόσφαιρο και ευρύτερα.
Στο στόχαστρο μπαίνουν περίπου 200 άτομα γνωστά στις διωκτικές αρχές για επεισόδια οπαδικής βίας πανελλαδικά, τα οποία ανήκουν σε όλα τα χρώματα, όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι στο φάκελο που παραδόθηκε στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη, περιλαμβάνονται πολλά περιστατικά, οπαδικής- και όχι μόνον-βίας που έχουν σημειωθεί την τελευταία χρονιά.
Παράλληλα προσκομίστηκαν στοιχεία που αφορούν στη δράση πολλών προσώπων όχι μόνον για την τελευταία χρονιά αλλά και σε βάθος χρόνου. Yπάρχουν πρόσωπα, διευκρίνισε ο κ. Βρούτσης, «που εμπλέκονται σε πολλές υποθέσεις και σε βάθος χρόνου, δηλαδή που φθάνουν ακόμη ως την εποχή της δολοφονίας του Φιλόπουλου».
Σε δηλώσεις του ο κ. Οικονόμου είπε ότι μόνο τους τελευταίους 3 μήνες έγιναν 694 συλλήψεις σχετικά με την οπαδική βία, ενώ υπογράμμισε ότι «έχουμε μία ακόμη έξαρση χουλιγκανικής συμπεριφοράς, όπως το χαρακτήρισα από τη πρώτη στιγμή έχουμε μία αποκτήνωση, γιατί περί αυτού πρόκειται. Έχουμε αφιονισμένες αγέλες οι οποίες με μία κτηνώδη συμπεριφορά επιτέθηκαν δολοφονικά ενάντια σε αυτόν τον αστυνομικό». Επιπλέον τόνισε ότι υπάρχουν κύκλοι οι οποίοι εξακολουθούν να δίνουν υποστήριξη, ηθική, υλική, κάλυψη- ο,τιδήποτε σε αυτού του είδους τις συμμορίες.
Μιλώντας στο ΟΡΕΝ ο υπουργός τόνισε ότι στη «δολοφονική επίθεση στον 31χρονο αστυνομικό έξω από το «Μελίνα Μερκούρη» υπήρχε σχέδιο, υπήρχε οργάνωση, υπήρχε άνθρωπος που είχε κρύψει τα πολεμοφόδια εκτός γηπέδου, μήνυμα συγκεκριμένη στιγμή “να βγούμε έξω να χτυπήσουμε”, υπήρχαν καθοδηγητές».
Κύκλοι καλύπτουν τις συμμορίες
«Όλα αυτά δείχνουν οργανωμένα σχέδια. Θυμίζει συμμορίες εγκληματικές. Να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Η οπαδική βία, οι συμμορίες αυτές έχουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια ξεφύγει από τη λογική μίας ομάδας που είναι φανατικοί οπαδοί – φίλαθλοι μίας άλλης ομάδας», είπε ο κ. Οικονόμου και συνέχισε λέγοντας ότι: «Εδώ βλέπουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που ανακατεύονται με προστασίες, με εμπόριο ναρκωτικών, με άλλες παράνομες πράξεις, εμπλέκονται με όπλα, με συμμορίες του κοινού ποινικού δικαίου, εμπλέκονται με ακραίες πολιτικές τάσεις, είτε ακροδεξιές φασιστικές, είτε του αντιεξουσιαστικού χώρου. Όλα αυτά λοιπόν που κατά καιρούς η ελληνική αστυνομία τα έχει συλλέξει, που παραπέμπονται σε δίκες και γίνονται διάφορα, ενοποιημένα τώρα, θα τα θέσουμε στη διάθεση της ελληνικής δικαιοσύνης, θα ζητήσουμε την αναβάθμιση της παρακολούθησης από πλευράς δικαιοσύνης της υπόθεσης αυτής, όχι μόνο στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, ενδεχομένως».
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, μίλησε χθες στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1. «Η πολιτική αντιμετώπισης της βίας, της οπαδικής βίας εν προκειμένω, οφείλει να είναι δυναμική και να προσαρμόζεται κάθε φορά στις εξελίξεις που έχουμε μπροστά μας» τόνισε ο κ. Οικονόμου και συνέχισε λέγοντας: «Έχουμε κάνει πράγματα στην αντιμετώπιση της οπαδικής βίας. Θα ήταν άδικο και μηδενιστικό να πούμε ότι δεν έχει γίνει τίποτα. Βρίσκονται άνθρωποι φυλακή επειδή άλλαξε το νομικό πλαίσιο, βρίσκονται άνθρωποι φυλακή επειδή τους συνέλαβε η αστυνομία, έχει εργαλεία στα χέρια της η αστυνομία που μπορεί να συλλαμβάνει, αλλά προφανώς όπως φαίνεται οφείλουμε να προσαρμόσουμε τη δράση μας σε αυτό το κλίμα αποθράσυνσης – επιτρέψτε μου να πω αποκτήνωσης – του χουλιγκανισμού που ζούμε, για διάφορους λόγους. Είτε διότι έτσι είναι συνεπακόλουθο μιας τεράστιας κουλτούρας βίας που υπάρχει, είτε διότι χρειάζονται ενίσχυση τα μέτρα και καλύτερη εφαρμογή, είτε διότι εξακολουθούν να βρίσκουν ηθική και υλική υποστήριξη από κύκλους τους οποίους οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε».
Επιπρόσθετα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι χωρίς αμφιβολία, πρόκειται για οργάνωση, για κουλτούρα εγκληματικής οργάνωσης, εγκληματικής συμμορίας, η οποία έχει πόρους, βρίσκει χρήματα, βρίσκει υποστήριξη. «Υπάρχουν μία σειρά από στοιχεία και ενδείξεις διαχρονικά. Δεν αναφέρομαι ούτε μόνο στην περασμένη εβδομάδα, ούτε την προπερασμένη εβδομάδα, ούτε παλιότερα. Τώρα με αφορμή αυτό το τραγικό περιστατικό, πρέπει να ξανά να μαζέψουμε περιστατικά, στοιχεία, ονόματα, καταδιώξεις, αποφάσεις να τα ξαναθέσουμε υπόψη της Δικαιοσύνης και, όσος χρόνος κι αν χρειαστεί, να πιάσουμε το νήμα από την αρχή για να ξεδοντιάσουμε αυτού του είδους τα κυκλώματα», είπε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς σχετικά με το γιατί δεν επιβάλλονται οι κυρώσεις που προβλέπει ο κανονισμός για το ποδόσφαιρο στο ελληνικό αθλητικό οικοσύστημα ο κ. Οικονόμου απάντησε: «Απευθυνθείτε σε αυτούς που διοικούν το ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν το διοικεί η κυβέρνηση το ποδόσφαιρο. Ήταν το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, τώρα όμως, μαζί με το νόμο που θα έρθει, θα υπάρξουν και προβλέψεις για αυτόνομη επιβολή ποινών ανεξαρτήτως του πειθαρχικού κώδικα του ελληνικού ποδοσφαίρου».
Αναφερόμενος στις λέσχες φιλάθλων ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι με τον καινούργιο νόμο θα υπάρχει πλέον μία μόνο λέσχη κάτω από κάθε έμβλημα, με την ευθύνη της ΠΑΕ.
Σχετικά με το πως έφτασε η ΕΛΑΣ στα ίχνη του 18χρονου που έριξε την φωτοβολίδα στον αστυνομικό, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι: «Η αστυνομία δεν αντιμετωπίζει τα εγκλήματα προνομιακά. Όταν κάποιος δολοφονεί ψάχνει να τον βρει. Αυτή είναι η δουλειά της. Η αστυνομία έχει βούληση απέναντι σε οποιοδήποτε έγκλημα. Εάν δεν υπήρχε στρατηγική, υποδομή και συστηματική δουλειά δεν θα φτάναμε σε αποτελέσματα. Και θα φτάσουμε και σε άλλα αποτελέσματα. Αποδεικνύεται έμπρακτα. Έχουμε στρατηγική η οποία απέδωσε στη σύλληψη, μόλις σε 24 ώρες».
Νέες συλλήψεις
Τέλος ο κ. Οικονόμου προανήγγειλε ότι θα γίνουν και άλλες συλλήψεις για την επίθεση στον 31χρονο αστυνομικό. «Υπάρχουν στοιχεία που θα αξιοποιηθούν και στοιχεία που προέκυψαν από τη μαζική προσαγωγή το βράδυ της επίθεσης και στοιχεία από πληροφορίες που αντλούνται από την πρώτη στιγμή με τις υπηρεσίες ασφαλείας και από παλιές υποθέσεις που θα έρθουν ξανά στην επιφάνεια.
Υπάρχει αισιοδοξία ότι θα φτάσουμε και σε άλλες συλλήψεις, συλλήψεις πιο κεντρικών στελεχών. Υπάρχουν πρόσωπα που παρατηρείται η συμμετοχή τους σε διάφορους ρόλους, όταν γίνονται διάφορα επεισόδια.
Τώρα, θα συσχετιστούν στοιχεία, έχουν ζητηθεί άρσεις τηλεφωνικού απορρήτου, να δούμε για παράδειγμα, στο Βόλο ήταν κάποιοι από αυτούς; Σε παλαιότερα επεισόδια; Θα γίνει μία δουλειά όπως πρέπει να γίνει, με βάση τους κανόνες δικαίου και με βάση τον επιχειρησιακό σχεδιασμό που κάνει η ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να μην σταματήσουμε μέχρι να φτάσουμε σε όσους περισσότερους μπορούμε».
Αναζήτηση εγκληματικών οργανώσεων
Αναφορικά με την επίσκεψη στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, μαζί με τον Γιάννη Βρούτση, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε ότι θα ζητηθεί από την Δικαιοσύνη αναβάθμιση του συνόλου της υπόθεσης αυτής. «Θα ζητήσουμε να εξεταστεί η υπόθεση αυτή σαν δράση εγκληματικών συμμοριών, με διασύνδεση, όχι μόνο με φαινόμενα οπαδικής βίας αλλά με μια σειρά παραβατικών συμπεριφορών που καλύπτουν ευρύτερα θέματα: εμπορία ναρκωτικών, προστασίες, διασυνδέσεις με ακραίες πολιτικές οργανώσεις, συμμετοχή σε περίεργες συμμορίες και μαφίες – και με ένα βαθύ ιστορικό που δε θα καλύπτει ούτε τους 2, 3 ή 6 μήνες ή 1 χρόνο, αλλά θα πηγαίνει και πολύ πιο πίσω σε δολοφονίες και σε πρόσωπα που η παρουσία τους, παρά το γεγονός ότι είχε επισημανθεί εκεί, εξακολουθούσε και εξακολουθεί να επισημαίνεται στους αθλητικούς χώρους και στο οικοσύστημα το οπαδικό».
Επιπρόσθετα, ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι θα ζητηθεί «επανέλεγχος μιας σειράς υποθέσεων που θα βοηθήσει συνολικά τις αρχές να αντιμετωπίσουν (και σε ό,τι αφορά τους φυσικούς, αλλά ενδεχομένως και τους ηθικούς αυτουργούς) όλη αυτή την έξαρση της εγκληματικής δραστηριότητας από αυτές τις αγέλες χουλιγκάνων».
Η παρουσία των αστυνομικών
Για την παρουσία των αστυνομικών στα γήπεδα, ο κ. Οικονόμου ήταν ξεκάθαρος επισημαίνοντας ότι σε ένα αθλητικό γεγονός που υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι, δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει αστυνομική παρουσία. «Βρισκόμαστε ανάμεσα σε διαφορετικές απόψεις που είναι τελείως, εκ διαμέτρου αντίθετες μεταξύ τους. Υπάρχουν φωνές που λένε πως δεν έχει καμία δουλειά η αστυνομία στα γήπεδα και φωνές που λένε να είναι η αστυνομία στα γήπεδα και να κάνει τα πάντα. Εκείνο που χρειάζεται, είναι να σταθμίσουμε ξανά το ρόλο και τον τρόπο με τον οποίο η αστυνομία θα κάνει καλύτερα τη δουλειά της στα γήπεδα» είπε.
Στη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στην ποινική αναβάθμιση της οπαδικής βίας αναφέρθηκε και ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης μιλώντας στην ΕΡΤ.
Διαφωνία των αστυνομικών
Απογοήτευση προκάλεσαν στην ΠΟΑΣΥ τα μέτρα που ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης για την οπαδική βία. Σε ανακοίνωσή τους οι αστυνομικοί χαρακτηρίζουν τα μέτρα «χάδια» και υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση έπρεπε να πάρει πρόσθετα και πραγματικά σκληρά μέτρα. Μάλιστα τονίζουν πως επιμένουν στη διακοπή όλων των πρωταθλημάτων καθώς και απόσυρση της Αστυνομίας από όλες τις αθλητικές εκδηλώσεις, καθώς σοβαρά επεισόδια γίνονται και στους αγώνες μπάσκετ ακόμα και χάντμπολ ή το χειρότερο ότι γίνονται ραντεβού θανάτου μακριά από τις αθλητικές εγκαταστάσεις.
Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
Πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης για τα νέα μέτρα αντιμετώπισης της οπαδικής βίας εξαπολύει η αντιπολίτευση, με τα κόμματα να καταθέτουν στο τραπέζι διαφορετικές προσεγγίσεις από τη συνταγή μέτρων που θα επιχειρήσει να εφαρμόσει η ΝΔ. Ανοίγοντας τον χορό των αντιδράσεων ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, μέσω του προέδρου του Στέφανου Κασσελάκη, πρότεινε τέσσερα μέτρα αντιμετώπισης της οπαδικής βίας.
Συγκεκριμένα, είπε ότι χρειάζεται «ουσιαστική λειτουργία των συστημάτων εποπτείας με κάμερες υψηλής ευκρίνειας CCTV, είσοδος στα γήπεδα μόνο με ταυτοποίηση, υποχρεωτική αρίθμηση θέσεων στα εισιτήρια» και «υποχρεωτική έκδοση ετήσιου πιστοποιητικού ασφαλείας και έλεγχος λειτουργίας πριν από κάθε αναμέτρηση».
Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προτείνει, «με ευθύ και καθαρό τρόπο», όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, «όσοι εμπλέκονται σε πράξεις οπαδικής βίας ή έχουν καταδικαστεί στο παρελθόν για ανάλογα αδικήματα, να τους απαγορεύεται δια βίου η είσοδος σε αθλητικούς χώρους. Για να έχει επιτυχία το μέτρο θα πρέπει να αξιοποιηθούν όλες οι σύγχρονες τεχνολογίες ταυτοποίησης, όπως σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη». Καταληκτικά η Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση ας σταματήσει να κρύβεται πίσω από το δάχτυλο της και να αντιμετωπίσει μαζί με τη δικαιοσύνη και την αστυνομία τη βαριά εγκληματικότητα, που χρησιμοποιεί κάποιες φορές τον αθλητισμό ως προκάλυμμα».
Σχολιάζοντας τα νέα κυβερνητικά μέτρα για την οπαδική βία το ΚΚΕ τονίζει ότι «καμία κυβέρνηση δεν τολμά και δεν θέλει να κόψει το νήμα που συνδέει τα επιχειρηματικά συμφέροντα με τον αθλητισμό, με τους «οπαδικούς στρατούς», ακόμη και με τον ίδιο τον κρατικό μηχανισμό». Παράλληλα, το ΚΚΕ προσθέτει ότι «εδώ και χρόνια ανακυκλώνονται τα ίδια ακριβώς μέτρα «αυστηροποίησης», τα ιδιώνυμα αδικήματα, οι πρακτικές συλλογικής ευθύνης, χωρίς κανένα απολύτως αποτέλεσμα, αφού δεν θίγεται ο πυρήνας του προβλήματος».
Βολές κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε και η Νέα Αριστερά με αφορμή τα νέα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας. Τονίζει χαρακτηριστικά ότι «όσο πιο απρόθυμη είναι μια κυβέρνηση να αντιμετωπίσει ένα συγκεκριμένο πρόβλημα, σε τόσο πιο οριζόντια και άρα άδικα μέτρα καταφεύγει». Ακολούθως προσθέτει «η χώρα μας διαθέτει το πιο αυστηρό σύστημα ποινικής δικαιοσύνης για αδικήματα που καλύπτει ο αθλητικός νόμος, ωστόσο παρά τις εξαγγελίες και την επίδειξη επικοινωνιακής αυστηρότητας τίποτα δεν φαίνεται να αλλάζει στην πράξη».