Στην “κόψη” του μεταναστευτικού η Ευρώπη

Στην “κόψη” του μεταναστευτικού η Ευρώπη

Με διαφορετικές απόψεις για το μεταναστευτικό προσήλθαν στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ υπεραμύνθηκε των προτάσεών και χτύπησε καμπανάκι για πιο σκληρές λύσεις, αν αυτές απορριφθούν.

«Από το 2015, καταφέραμε να ανακόψουμε τη μεταναστευτική ροή κατά 96%, μόνο επειδή αποφασίσαμε να συνεργαστούμε με τρίτες χώρες και να μπλοκάρουμε την παράνομη μετανάστευση έξω από την ΕΕ», δήλωσε ο Τουσκ και κάλεσε την Σύνοδο να επικεντρωθεί στο θέμα των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, «συμπεριλαμβανόμενου του σχεδίου για δημιουργία κέντρων αποβίβασης».

Τόνισε μάλιστα ότι «η εναλλακτική» στις προτάσεις του «είναι το χαοτικό περαιτέρω κλείσιμο των συνόρων, περιλαμβανομένων και αυτών εντός της ΕΕ, καθώς και εντεινόμενες διαμάχες μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ». Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι κάποιοι θεωρούν «σκληρές» τις προτάσεις του, προσθέτοντας ωστόσο ότι «αν δεν συμφωνήσουμε σε αυτές, τότε θα δείτε κάποιες πραγματικά σκληρές προτάσεις από ορισμένους πολύ σκληρούς τύπους».

Μέρκελ και Μακρόν «καίγονται» για λύση

Αναφορά σε όλα τα θέματα που θα απασχολήσουν την Σύνοδο Κορυφής επιχείρησε να κάνει με τις δηλώσεις της η Γερμανίδα καγκελάριος, το μεταναστευτικό ωστόσο της πήρε περισσότερο χρόνο. «Έχουμε ήδη επιτύχει πολλά στο θέμα αυτό», είπε η Μέρκελ σε μια προσπάθεια να υπερασπιστεί την μεταναστευτική πολιτική της, η οποία όμως έχει αποτύχει παταγωδώς και έχει ξεπεραστεί στην πράξη. Η καγκελάριος πρόσθεσε ότι στην Σύνοδο θα συζητηθεί η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

«Από την πλευρά μου θα ήθελα να πω ότι ασφαλώς και μπορούμε να συζητήσουμε για τον χειρισμό του θέματος των πλοίων που έρχονται από την Βόρεια Αφρική, αλλά οφείλουμε να συζητούμε με τις χώρες και όχι για τις χώρες προέλευσης στο μεταναστευτικό. Η συμφωνία με την Τουρκία ήταν μια τέτοια διμερής συμφωνία. Θα πρέπει επομένως να δούμε και τις ανάγκες αυτών των χωρών μαζί με διεθνείς οργανισμούς», σημείωσε η Μερκελ. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο ωστόσο, το έχουν απορρίψει μέχρι στιγμής όλες οι βορειοαφρικανικές χώρες καθώς και οι χώρες των Βαλκανίων που έχουν βολιδοσκοπηθεί σχετικά.

Η Μέρκελ πρόσθεσε επίσης ότι θα συζητηθούν τα θέματα της ενίσχυσης της FRONTEX, αλλά και η ανάγκη προστασίας και υποστήριξης των χωρών που υποδέχονται πρόσφυγες, ενώ επισήμανε ότι «δεν είναι δυνατόν να αναζητούν μόνοι τους οι μετανάστες την χώρα στην οποία θα ζητήσουν άσυλο».

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι το δίλημμα είναι απλό: «Θέλουμε εθνικές λύσεις ή πιστεύουμε στις ευρωπαϊκές λύσεις και την συνεργασία;».  Ο ίδιος τόνισε ότι θα υπερασπιστεί ευρωπαϊκές λύσεις μέσω συνεργασίας, «εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατ’ εφαρμογή του Σένγκεν». «Υπάρχει δουλειά να γίνει πέρα από τα σύνορα της Ευρώπης, για τα σύνορα της Ευρώπης και εντός της Ευρώπης με βάση δύο αρχές: την υπευθυνότητα και την αλληλεγγύη», κατέληξε ο Γάλλος πρόεδρος .

Απειλούν με βέτο οι Ιταλοί

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, της χώρας που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα  και που η νέα κυβέρνησή της επιζητά δραστική λύση, απείλησε να κάνει χρήση του βέτο στα συμπεράσματα της Συνόδου, αν δεν υπάρξει ικανοποίηση των ιταλικών αιτημάτων.

«Περιμένουμε πράξεις» είπε ο Τζουζέπε Κόντε προσερχόμενος στην Σύνοδο και πρόσθεσε: «Αυτή η σύνοδος κορυφής θα είναι μία επιλογή και είμαι διατεθειμένος να υποστώ όλες τις συνέπειες. (Ενα βέτο) είναι μία πιθανότητα που δεν θέλω να φαντασθώ, αλλά εάν πρέπει να φθάσουμε εκεί, από την πλευρά μου, δεν θα έχουμε κοινό κείμενο συμπερασμάτων».

Κατά της εσωτερικής προώθησης μεταναστών ο Κουρτς

Αισιόδοξος ότι σήμερα είναι δυνατόν να δρομολογηθεί μία καμπή στην ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, εμφανίστηκε ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, μιλώντας στην δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Σημείωσε μάλιστα ότι στην περίπτωση που υπάρξει συμφωνία για την  δημιουργία κέντρων υποδοχής, μπορεί να επιτευχθεί για πρώτη φορά οι άνθρωποι που ξεκινούν για την Ευρώπη με την βοήθεια διακινητών να καταλήγουν εκτός Ευρώπης. Κατά την άποψη του αυστριακού καγκελάριου μια τέτοια εξέλιξη «αλλάζει τα πάντα», καθώς καθιστά μη  ελκυστικό μεταναστευτικό προορισμό την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον Κουρτς «στόχος είναι μία ευρωπαϊκή λύση που  σημαίνει μία ενισχυμένη προστασία των εξωτερικών συνόρων, μία ενίσχυση της Frontex, πλατφόρμες υποδοχής, κέντρα, ασφαλείς ζώνες προστασίας, ή όπως κανείς θέλει να τα κατονομάσει, εκτός όμως της Ευρώπης». Ο ίδιος πάντως επισήμανε ότι «η Αυστρία, φυσικά και είναι κατά της προώθησης μεταναστών εντός της ΕΕ, αυτό το ζητούσαμε εμείς πάντα, και αυτό εξάλλου προβλέπεται στον Κανονισμό του Δουβλίνου, ο οποίος τέθηκε μονομερώς εκτός ισχύος το 2015».

Ναι στα εξωτερικά, όχι στα εσωτερικά

Ευτυχής που ο ευρωπαϊκός διάλογος για την μετανάστευση πήρε την κατεύθυνση που πάντοτε θέλαμε δήλωσε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι, τονίζοντας ότι η χώρα του «απορρίπτει την ιδέα των υποχρεωτικών ποσοστώσεων» και θα  ασκήσει πιέσεις «για αυστηρότερους ελέγχους των εξωτερικών συνόρων» και «για να δοθεί βοήθεια στις τρίτες χώρες να κρατήσουν τους μετανάστες».

«Η ύψιστη προτεραιότητα αυτήν την στιγμή είναι η προστασία των εξωτερικών συνόρων», δήλωσε και ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Πέτερ Πελεγκρίνι, προσθέτοντας ότι «πρώτα πρέπει να αρχίσουμε να κάνουμε αυτό και μετά να συνεχίσουμε να συζητούμε τι συμβαίνει στο εσωτερικό της ΕΕ».

«Πρέπει να συζητήσουμε τα πάντα. Εάν έχουμε χώρες που λένε αυτό κι΄εκείνο και ότι υπάρχει μια κόκκινη γραμμή , δεν θα φθάσουμε ποτέ σε συμφωνία. Η νόμιμη μετανάστευση πρέπει να είναι ο κανόνας», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι κατανοεί «όταν η Γερμανία λέει: “Γιατί πρέπει να διαχειριζόμαστε εμείς τα πάντα;” »

«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια κοινή απάντηση σε μια κοινή πρόκληση και θα πρέπει να συνδυάσουμε την υπευθυνότητα με την αλληλεγγύη», δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.  Πρόσθεσε επίσης ότι χρειάζεται «υπευθυνότητα προκειμένου να ελέγξουμε τα σύνορά μας και αλληλεγγύη επίσης σε ό, τι αφορά άλλες χώρες, ιδιαίτερα στη Γερμανία, που τώρα βιώνει μια πολιτική κρίση».

Έτοιμος να συνεργαστεί με την Γερμανία δήλωσε ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γιούχα Σίπιλα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι