ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στην πρέσα οι υγειονομικοί για το εμβόλιο – Θα επιστρέψουν και μισθό

Στην πρέσα οι υγειονομικοί για το εμβόλιο – Θα επιστρέψουν και μισθό

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να επεκταθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, την ώρα που οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί έρχονται πλέον αντιμέτωποι με το μέτρο της αναστολής εργασίας, αλλά είναι πιθανό να χάσουν και την θέση που κατέχουν. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ανάλογα με τα δεδομένα που θα προκύψουν, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός ενδέχεται να επεκταθεί και στα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ για τους υγειονομικούς θα εφαρμοστεί στο ακέραιο ο νόμος που προβλέπει την αναστολή των καθηκόντων τους.

Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αναστολή καθηκόντων για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί από την 1η Σεπτεμβρίου. Η αναστολή συνοδεύεται όμως και από άλλα μέτρα, ενώ είναι πιθανό να έχει και παρενέργειες. Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου «θα υπάρξει επιστροφή του μισθού, που έχει προκαταβληθεί στα τέλη Αυγούστου περί τις 10 Σεπτεμβρίου, ενώ όσοι τεθούν σε αναστολή εργασίας  -δεν είναι βέβαιο ακόμη και αν επιλέξουν να εμβολιαστούν μετά- ότι θα επιστρέψουν στις ίδιες θέσεις» και αυτό γιατί, όπως είπε, «ο χαρακτήρας, οι ανάγκες και η οργάνωση του ΕΣΥ, έως έναν βαθμό θα έχουν αλλάξει».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «το Υπουργείο Υγείας έχει πάρει όλα τα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οποιαδήποτε ζητήματα προκύψουν από ενδεχόμενες αναστολές εργασίας ανεμβολίαστων, ακόμη και αρρυθμίες που ενδεχομένως να παρουσιαστούν στην πρώτη φάση. Το πρώτο διάστημα περιμένουμε σε κάποιες περιοχές να παρουσιαστούν αρρυθμίες. Το υπουργείο Υγείας έχει το επιχειρησιακό σχέδιο και βρίσκεται συνεχώς σε επαφή με τους διοικητές των νοσοκομείων» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Σημειώνεται ότι το σχέδιο ετοιμότητας του ΕΣΥ περιλαμβάνει τις επιλογές της αναδιάταξης δυνάμεων στο εσωτερικό των νοσοκομείων, της πρόσληψης νέου προσωπικού και της συμβολής και από τον ιδιωτικό τομέα για όσο χρειαστεί.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε επίσης ότι «η κυβέρνηση χρειάζεται να προχωρήσει και θα προχωρήσει στην εφαρμογή  των μέτρων, όχι από γινάτι, όχι για να τιμωρήσει κανέναν, αλλά για να προστατέψει ολόκληρη την κοινωνία. Εμβολιασμένους συμπολίτες μας και μη». «Υπάρχουν διάφορες επιλογές για το πώς θα αναδιατάξουμε τις δυνάμεις, αν κάποιοι άνθρωποι επιμείνουν ανεξήγητα στο να μην εμβολιαστούν» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε και στην πορεία εμβολιασμού στο ΕΣΥ, τονίζοντας ότι δεν είναι χαμηλό το ποσοστό των εμβολιασμένων και ότι ειδικά στο ιατρικό προσωπικό τα νούμερα είναι υψηλά. Άσχημα δεν είναι τα νούμερα και στο νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά, όπως ανέφερε, είναι προφανώς πιο χαμηλά. «Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία στις 27 Ιουνίου –μια μέρα πριν ανακοινωθεί το μέτρο– οι νέοι 18-25 ετών που είχαν δηλώσει συμμετοχή στον εμβολιασμό ήταν περίπου 130.000 (13,6% σε σύνολο περίπου 953.000 νέων). Μέχρι τις 23 Αυγούστου είχαν εμβολιαστεί ή κλείσει το πρώτο τους ραντεβού για να εμβολιαστούν περίπου 410.000 ή 43% της ηλικιακής αυτής ομάδας. Από αυτούς οι 308.603 έχουν κάνει χρήση του freedom pass και έχουν διατεθεί 33,7 εκατ. ευρώ» είπε.

Αντιδράσεις από τα κόμματα

Κατηγορηματικός στο ότι δεν θα δοθεί καμία παράταση ως προς την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού των υγειονομικών ήταν και ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο οποίος τόνισε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ότι υπάρχει ακόμη χρόνος να εμβολιαστούν. Την ίδια ώρα, οι κυβερνητικές επιλογές για τον εμβολιασμό των υγειονομικών και κυρίως το σχέδιο για την αναστολή εργασίας προκαλεί τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι «ετοιμάζεται να διαλύσει το ΕΣΥ και να φέρει από την πίσω πόρτα την ιδιωτικοποίησή του με πρόσχημα τον εμβολιασμό».

«Αφού επί 1,5 χρόνο αρνείται να στηρίξει το ΕΣΥ με προσλήψεις, τώρα το αποψιλώνει την ώρα που η παταγώδης αποτυχία του φέρνει νέο κύμα πανδημίας», σχολιάζει η αξιωματική αντιπολίτευση. Τονίζει επίσης ότι «η αυτονόητη ανάγκη μαζικού εμβολιασμού των πολιτών και δη των υγειονομικών που έρχονται σε επαφή με ασθενείς δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι διάλυσης του ΕΣΥ με αναστολή εργασίας και περικοπές μισθών εργαζομένων για να μπουν ιδιώτες». Καθιστά τέλος τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως τον «μόνο υπεύθυνο για ενδεχόμενη κατάρρευση» του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Παραλλήλως, με επίκαιρη ερώτηση του πρώην υπουργού Υγείας και νυν αρμόδιου τομεάρχη, Ανδρέα Ξανθού, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητά την αναστολή του νόμου για την υποχρεωτική αργία και τη στέρηση μισθού στους υγειονομικούς. Στην ερώτησή του ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει «κοινωνικά επαχθές και μη αναλογικό» το μέτρο της στέρησης εργασίας και μισθού, ακόμα και της απόλυσης (συμβασιούχων στο ΕΣΥ ή εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα), και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι πίσω από αυτό προσπαθεί να κρύψει την αποτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος.

Ρωτά τέλος τον υπουργό Υγείας αν «θα επιμείνει η κυβέρνηση στα εκβιαστικά “τελεσίγραφα” προς τους εργαζόμενους του ΕΣΥ ή θα προχωρήσει σε μια κίνηση εκτόνωσης της κρίσης, αναστέλλοντας άμεσα την εφαρμογή του νόμου» και «αν προτίθεται το υπουργείο Υγείας να εγκαινιάσει ένα σοβαρό διάλογο με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο ΕΣΥ και τις πολιτικές δυνάμεις, με στόχο τον καθολικό και εκούσιο εμβολιασμό του προσωπικού στις δομές υγείας και την προετοιμασία του ΕΣΥ για τις ανάγκες της νέας φάσης της πανδημίας;».

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό πάντως, ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) απέρριψε αιτήματα νοσοκομειακών γιατρών και υπαλλήλων που είναι κατά του μέτρου της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. Συγκεριμένα το ΣτΕ απέρριψε  τέσσερις νέες αιτήσεις συνολικά 115 νοσοκομειακών γιατρών και διοικητικών υπαλλήλων νοσοκομείων με προσωρινή διαταγή του Γ Θερινού Τμήματος του. Το ΣτΕ, υπό την προεδρία της αντιπροέδρου του, είπε “όχι”  στους αιτούντες που ήθελαν  να “παγώσει” το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού. Επισημαίνεται, ότι οι αποφάσεις αυτές έχουν προσωρινό χαρακτήρα και δεν κρίνουν οριστικά το ζήτημα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και ότι εκκρεμεί στην Ολομέλεια ανάλογο αίτημα της ΠΟΕΔΗΝ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι