ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Στην τρίτη δόση καταφεύγει το Ισραήλ για να αποφύγει το lockdown

Στην τρίτη δόση καταφεύγει το Ισραήλ για να αποφύγει το lockdown, Όλγα Μαύρου

Στο Ισραήλ τις τελευταίες τρεις ημέρες σημειώνεται μεγάλη αύξηση κρουσμάτων. Oι νεκροί από ένας έως τρεις την ημέρα στις αρχές Ιουλίου, έφθασαν πλέον τους 20 ημερησίως, ενώ σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύονται περίπου 400 άτομα. Το 64% από αυτούς τους 400 ασθενείς είχαν εμβολιασθεί πλήρως, όμως πολλοί ήταν σε ανοσοκαταστολή. Έρευνα που έγινε στη χώρα έδειξε πάντως χθες ότι η τρίτη δόση υπερδιπλασιάζει τα αντισώματα στους ανοσοκατεσταλμένους, προκαλεί δηλαδή ανοσοαπόκριση στο 73%, έναντι του 35% της δεύτερης δόσης.

Η αύξηση των κρουσμάτων πάντως σε εμβολιασμένους έχει πολλές ερμηνείες. Όσον αφορά στο Ισραήλ, η κυβέρνηση αποφάσισε τη χορήγηση τρίτης δόσης σε όλους τους ευπαθείς και ηλικιωμένους εδώ και ένα μήνα, καθώς το υπουργείο Υγείας είδε ότι θα αυξηθούν τα κρούσματα και μεταξύ των εμβολιασθέντων που δεν ανέπτυξαν επαρκή αντισώματα, είτε λόγω ανοσοκαταστολής, είτε λόγω ηλικίας.

Μέχρι στιγμής έχουν λάβει τρίτη δόση 650.000 ευάλωτων ή πολύ εκτεθειμένων ομάδων και, συγκεκριμένα, άτομα που έκαναν μεταμόσχευση ή βρίσκονται για άλλο λόγο σε ανοσοκαταστολή, πολίτες άνω των 60 ετών και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό συγκεκριμένων μονάδων. Τα κρούσματα έφθασαν από 200 την ημέρα την 1η Ιουλίου, στα 2.000 στις 22 Ιουλίου και χθες τα 7.668.

Έρχεται η τρίτη δόση

Από τους 694 που νοσηλεύονται για κορονοϊό, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, οι 400 ασθενείς είναι σε σοβαρή κατάσταση και οι 63 διασωληνώθηκαν. Αναλυτικά, από τους 400, το 64% είχε εμβολιασθεί πλήρως, ένα επιπλέον 2% είχε λάβει την πρώτη δόση και ένα 2% είχε αναρρώσει από λοίμωξη κορονοϊού προκληθείσα από άλλο στέλεχος. Αν και η πολιτεία, θεωρώντας επαρκές το ότι είχε εμβολιασθεί το 60% των πολιτών είχε καταργήσει από τον Ιούνιο πάρα πολλά μέτρα, αποφάσισε με τα νέα δεδομένα, να περιορίσει κάποιες δραστηριότητες για να θέσει υπό έλεγχο την έξαρση των κρουσμάτων

Ενισχύει παράλληλα τις δυνατότητες του συστήματος υγείας και διπλασιάζει τις ΜΕΘ σε σύγκριση με όσες διέθετε στο τρίτο κύμα, όταν η χώρα τότε άρχιζε τους εμβολιασμούς και είχε 7.000-8.000 κρούσματα την ημέρα και 70 έως 100 θανάτους ημερησίως. Τώρα εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί τρίτη δόση και στους άνω των 40 ετών, αλλά και σε όλο το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, καθώς εκτιμάται ότι η απόδοση του εμβολίου μετά από οκτώ μήνες έχει μειωθεί σημαντικά.

Αυτή η επαγγελματική ομάδα εκτός του ότι είναι πολύ εκτεθειμένη σε ιικό φορτίο, παίζει καθοριστικό ρόλο στη σωτηρία των νοσούντων, είτε αυτοί έχουν κορονοϊό, είτε κάποιο από τα δεκάδες άλλα σοβαρά νοσήματα που εξακολουθούν να οδηγούν τους ανθρώπους στα νοσοκομεία. Τα σχολεία εκεί ανοίγουν την 1η Σεπτεμβρίου και αποφασίστηκε το λεγόμενο “πράσινο πιστοποιητικό” (εμβολιασμός, ανάρρωση από νόσο, τεστ) να ισχύει πλέον για όλους άνω των τριών ετών και σε όλους τους δημοσίους χώρους, εκτός από το λιανεμπόριο.

Τί ισχύει για τους ανεμβολίαστους

Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, είτε από επιλογή, είτε επειδή δεν μπορούν να κάνουν το εμβόλιο (π.χ. μικρά παιδιά), θα πρέπει να κάνουν τεστ για να μπουν σε σχολεία, εστιατόρια, ξενοδοχεία, γυμναστήρια, ή για να συμμετάσχουν σε πολιτιστικές εκδηλώσεις, συνέδρια κ.λπ. Η πολιτεία θα καλύπτει οικονομικά τα τεστ στα παιδιά κάτω των 12 ετών, αλλά όσα είναι άνω των 12, επειδή μπορούν να εμβολιασθούν, θα πρέπει να κάνουν τα τεστ με χρήματα των γονέων ή κηδεμόνων τους.

Η απόφαση αυτή είχε ως αποτέλεσμα την εβδομάδα αυτή να διπλασιασθούν τα ραντεβού για εμβολιασμό στην ηλικιακή ομάδα 12-15 ετών. Η κυβέρνηση επίσης αποφάσισε να επαναφέρει το όριο του ενός ατόμου ανά εφτά τετραγωνικά μέτρα στα μεγάλα εμπορικά κέντρα. Το κράτος προωθεί την τρίτη δόση γιατί φοβάται ότι το σύστημα υγείας κινδυνεύει να μην μπορεί να ανταποκριθεί στην νέα έξαρση κρουσμάτων.

Η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει πάση θυσία νέο lockdown το φθινόπωρο. Η έρευνα για την αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης πάντως προκαλεί αισιοδοξία, καθώς δεν έδειξε σημαντικές παρενέργειες. Περίπου το 50% «ανέφερε μόνον πόνο στο σημείο της ένεσης, πυρετό και ναυτία, που πέρασαν σύντομα», όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Στην έρευνα μελετήθηκαν και άτομα που είχαν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνων. Καθώς μετά τη μεταμόσχευση χορηγούνται ισοβίως ανοσοτροποποιητικά φάρμακα, οι άνθρωποι αυτοί είχαν αναπτύξει πολύ λίγα αντισώματα, ακόμα και με την δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer. Η έρευνα δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη σε ιατρική επιθεώρηση, αλλά μεταφέρει κάποια από τα αρχικά συμπεράσματά της η εφημερίδα Jerusalem Post.

Tα πρώτα συμπεράσματα

Σύμφωνα με αυτά, μελετήθηκαν οι περιπτώσεις 40 ατόμων που είχαν κάνει μεταμόσχευση νεφρού και που με την δεύτερη δόση του εμβολίου, μόνον ο ένας στους τρεις είχε αναπτύξει αντισώματα. Με την τρίτη δόση ανέπτυξε αντισώματα το 73% των μεταμοσχευμένων.  Μελετώνται εν τω μεταξύ άλλοι 260 μεταμοσχευμένοι. Από τις άλλες ομάδες η απόδοση είναι σημαντική, αλλά δεν φαίνεται εξαλείφει τον κίνδυνο.

Τα συμπεράσματά της πάντως είναι ιδιαιτέρως σημαντικά για όσους δεν έχουν φαρμακευτική ανοσοκαταστολή, καθώς όπως εικάζουν οι επιστήμονες, η τρίτη δόση σε ηλικιωμένους θα είναι πολύ πιο αποδοτική από όσο στους μεταμοσχευμένους. Σε όσους είχαν κάνει μεταμόσχευση πνεύμονα, με την τρίτη δόση ανέπτυξε αντισώματα το 33%, ενώ με την δεύτερη είχε αναπτύξει το 18%.

Σε όσους είχαν υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς, ανέπτυξε αντισώματα με την τρίτη δόση το 58%, ενώ με την δεύτερη είχε αναπτύξει μόνον το 31%. Οι ερευνητές που έκαναν την έρευνα στο Beilinson Medical Center στην Petah Tikva πιστεύουν ότι μέχρι το Σαββατοκύριακο που θα έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και για τους 300 ασθενείς, θα διαφανεί πλήρως ότι η τρίτη δόση είναι εξαιρετικής σημασίας, ασφαλής και αποτελεσματική και για τους άνω των 40 ετών εν γένει.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι